Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika Britanija

British Airways pokušava sudskom tužbom zaustaviti štrajk

zrakoplov british airways
afp
15.12.2009.
u 18:28

Uprava tvrdi da je referendum o štrajku nelegalan zato što su na njemu glasovali neki koji su već otišli iz tvrtke. Druge kompanije već preuzimaju putnike.

British Airways pokušat će sudskim putem spriječiti štrajk kabinskog osoblja najavljen za 22. prosinca. Uprava je kazala da se nada da će pravna bitka zaštititi prava putnika koji bi u slučaju 12-dnevnog štrajka bili izloženi velikom stresu zbog neispunjenja svojh planova. Uprava je također navela da postoje neregularnosti u provođenju referenduma za štrajk i upravo će to biti temelj za tužbu.

Rukovodstvo tvrdi da je referendum nelegalan zato što su glasački listići poslani i zaposlenicima koji su dobili otkaz i koji više ne rade u BA. Sindikat kabinskog osoblja, pak, poručuje da bi upravi bilo bolje da je izabrala pregovore, a ne sukob. Dodaju da postoji rješenje, a to je vraćanje svih ugovora o radu na staro, odnosno odmrzavanje plaća.

Paralelno sa sudskom tužbom, uprava je počela anketirati kabinsko osoblje kako bi utvrdila koliko ih je spremno raditi za vrijeme štrajka. Kažu da žele učiniti sve kako oko milijun njihovih putnika ne bi imalo upropašten Božić. Stručnjaci za radno pravo i pravo na štrajk kažu da će sve ovisiti o tome je li sindikat pazio na to koga zove na glasovanje. Ako je zvao one svoje članove koji su u procesu odlaska ili koji su rješenje dobili prije mjesec ili dva, pa su još u otkaznom roku, sindikat bi mogao iz te pravne bitke izaći kao pobjednik.

Tvrtka Virgin Atlantic objavila je da je već pojačala svoju flotu za najavljeno razdoblje i da mnogo putnika British Airwaysa mijenja rezervacije. Dodaju da su samo u prvih 12 sati nakon najave štrajka prodali oko 3000 karata. Analitičari kažu da će Easyjet od ovoga štrajka profitirati između 40 i 60 milijuna funti, a dobro će proći i Ryanair, Lufthansa i Air France, koji su već počeli preuzimati putnike.

Ključne riječi

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
22:28 15.12.2009.

A zašto slika zrakoplova \"Virgin Atlantic\"-a, oni nisu u štrajku ...... šlampavi i nemarni novinari VL-a ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije