Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

I britanski mediji o zagađenju: Opasne razine smoga u gradovima na jugu Europe

Navode da je najveće zagađenje zraka zabilježeno u Sarajevu, a slijede ga Beograd, Priština i Skoplje
16. siječnja 2020. u 18:26 5 komentara 1333 prikaza
Večernja magla u naseljima Prečko i Špansko
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/13

Gradovi širom južne Europe suočeni su s opasno visokim razinama smoga uzrokovanog dužim suhim razdobljem i slabim vjetrom, piše britanski BBC.

zrak u Zagrebu Građani zabrinuti Zrak u Zagrebu i dalje onečišćen. Zavod 'Dr. Andrija Štampar': To ne predstavlja značajnu ugrozu

Govoreći o tome što se čini po tom pitanju, navode kako su Talijani u većim gradovima uveli zabranu korištenja vozila koja se pokreću na dizel, a slična mjera bila je i Bosni i Hercegovini za vikend, ali za sva vozila. U toj zemlji građani su i izašli na ulice te prosvjedovali s gas maskama na licu, zahtijevajući hitnu reakciju vladajućih.

Onečišćenje zraka u Dugavama REAGIRALI I IZ MUP-a Još jedno upozorenje za loš zrak u Zagrebu: Savjeti za djecu, trudnice, javni prijevoz...

Pojašnjavaju kako visoka koncentracija čestica PM10 i PM2.5, čiji su najčešći izvor ispušni plinovi iz vozila, može predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik jer su dovoljno male da prodru duboko u pluća. .

Navode da je najveće zagađenje zraka zabilježeno u Sarajevu, a slijede ga Beograd, Priština i Skoplje. 

VIDEO Zagreb: Indeks onečišćenja zraka vrlo visok

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
 • Avatar Danko - SLOBO danko
  Danko - SLOBO danko:

  Nitko ne navodi da sva zagađenja dolaze s istoka ?

 • rennes:

  Bez obzira na paniku, koju mediji dižu već danima, Zagreb nije ni blizu zagađenjem nijednom od navedenih gradova, kao što su Sarajevo i Beograd, jer su koncentracije zagađenja u tim gradovima, a osobito u BiH, ekstremno visoke, a za razliku ... prikaži još!zliku od metropole, tamo je visoko zagađenje prisutno dobar dio godine! Razlika je i utoliko što tamo zagađenje, uz zastarjele tehnologije i energente grijanja i promet, onečišćenje velikim dijelom generira i tehnološki zastarjela i krajnje neekološka industrija! A posljedice pograničnog položaja s BiH u Hrvatskoj velikim dijelom osjeti brojem stanovnika šesti najveći grad u RH - Slavonski Brod, gdje je tijekom cijele godine češće visoka razina zagađenosti zraka, u nekim dijelovima godine i opasno visoka!

 • Kokoiduhovi:

  Nimalo bezopasne lebdeće čestice su mješavina kemijskih spojeva i čestica vode. Veličina lebdećih čestica može varirati od čestica manjih od 1μm do čestica manjih od 10μm. Neke od čestica mogu biti kancerogene. Moguće je nakupljanje čestica u plućima čime se ... prikaži još! ometa sposobnost pluća za razmjenu plinova. Danas se na području grada Zagreba prate lebdeće čestice promjera manjeg od 1μm (PM1) koje imaju efekt na alveole u plućima, lebdeće čestice promjera manjeg od 2,5μm (PM2.5) koje utječu na duških, te lebdeće čestice promjera manjeg od 10μm (PM10) koje imaju učinak na poručje nosa. Izvori: - Prirodni: prašina, šumski požari, vulkani i td. - Umjetni: sagorjevanje krutih i fosilnih goriva (drvo, ugljen i td. ), građevinski radovi, automobili, industrija i td.