Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Restrikcije u Europi

Britanija se otvara jer je procijepljena, Njemačka samo za one s potvrdama

Grgo Jelavic/PIXSELL
07.07.2021.
u 21:25

Poveća li se broj inficiranih, države bi mogle staviti Hrvatsku na crvene liste i time zapravo prekinuti sezonu

Njemačka je – u naglom obratu – ublažila restrikcije za putnike iz Portugala i Velike Britanije, koje je uvela samo tjedan dana prije. Bez obzira na velik broj zaraženih delta-varijantom koronavirusa u obje države, i za putnike iz tih država, vrijedit će ista pravila kao i za ostale: više nema potrebe za 14 dnevnom samoizolacijom koja se ne može skratiti testom nakon dolaska u Njemačku, već će morati predočiti potvrdu da su potpuno cijepljeni, da su preboljeli COVID-19 ili pak imati negativan test.

Istovremeno, Portugal zadržava novouvedene mjere zatvaranja, a Britanija se potpuno otvara. U takvoj situaciji, kad su mnogi građani, a i vlade zbunjeni razvojima događaja, državama je ostavljeno na volju da same procjenjuju koga i kako primiti i trebaju li povući “kočnicu za opasnost” za neke zemlje u svjetlu povećanja broja zaraženih novim varijantama virusa, kako ne bi ugrozile zdravlje svojih stanovnika, ali i ekonomski oporavak, koji posebno u državama južne Europe, u koju spada i Hrvatska, uvelike ovisi o turizmu.

Kočnica za opasnost” konkretno znači da bi se, poveća li se broj inficiranih u Hrvatskoj, gdje je jučer zabilježeno 96 novih slučajeva, 26 više nego prije tjedan dana, te dvije smrti, druge države mogle staviti Hrvatsku na crvene liste i time zapravo prekinuti sezonu. No jučer je njemački Institut Roberta Kocha, čije preporuke slijedi vlada, i Portugal i Britaniju, ali i Rusiju, Indiju i Nepal, skinuo s liste zemalja u kojima dominiraju varijante i uvrstio ih u drugu kategoriju, one visokog rizika.

Razlog tomu je taj što je delta-varijanta također u velikom postotku nazočna u Njemačkoj, a izravna posljedica toga je da više nema obvezne 14-dnevne samoizolacije za putnike iz tih zemalja. Engleska pak potpuno ublažava mjere, ali za to ima razlog – visoka procijepljenost – 50 posto ljudi je primilo obje doze, a njih 17 posto čeka drugu dozu – što je ključ u kontroliranju zaraze i sprečavanju stvaranja daljnjih varijanti. O potrebi cijepljenja jučer je ponovno govorio i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar Davor Božinović.

– Mi smo, na razini države i Vlade, osigurali dovoljno cjepiva za sve naše građane, to je jedini način da se vratimo normalnom životu i riješimo se svih restrikcija u kojima nitko ne uživa, ali koje se moraju provoditi kako bi se zaštitili životi građana – izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović novinarima u Policijskoj akademiji.

Dodao je da u Hrvatskoj i u svijetu postoji znatan broj osoba koje misle da se društvo iz pandemije može izvući na neki drugi način, no, ocjenjuje, to nije moguće bez procjepljivanja, naglasio je Božinović i u kontekstu vladinih potpora. Dodao je da bi se osoba pozitivna na antigenskom testu trebala tretirati kao i osoba koja je bila pozitivna na PCR-testu. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio da je dosad cijepljeno 37,3 posto ukupnog stanovništva Hrvatske, odnosno 45 posto odraslog stanovništva, pri čemu je najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut u Zagrebu. 

Komentara 7

Avatar GeniKameni
GeniKameni
21:35 07.07.2021.

Britanija se otvara jer su u velikoj mjeri ispunili svoj kriminalni plan... ubrizgali su svoje eksperimentalne otrove u vecinu populacije. Kladim se da sad nece biti ni rijeci o broju umrlih od tih otrova, ili ako ih i bude, sve ce to ici u lazne statistike o zrtvama slavnog virusa! A kriminalci ce biti medijski heroji koji su spasili naciju od jos vece katastrofe! Ali dobro je, dok ovce glinenog mozga umiru dobro je... ta bagra nije vrijedna zraka koji dise...

DU
Deleted user
21:45 07.07.2021.

Cijepljeni se mogu zaraziti i mogu prenositi virus. Kako se onda takvim cijepivom može postići kolektivni imunitet?

VL
_________
21:34 07.07.2021.

Aha. I vi ovce mislite da je to to? A sve države naručile još milijune doza cjepiva do kraja 2023.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije