Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Delta-soj pravi pomutnju

Za britanske i ruske goste stroža pravila, počinje val dolazaka iz Češke

Velike vrućine u Dubrovniku najlakše se pondose u moru
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
02.07.2021.
u 11:56

Turistički radnici radije će prekrižiti Britance nego ostati bez 1,5 mil. Nijemaca

Puno je nepoznanica oko sezone ostalo i nakon što se Europa zazelenjela, a granice omekšale - od jučer državljani EU, recimo, u Hrvatsku mogu i samo s COVID potvrdom, ali sad turističkim radnicima za vratom puše još i delta-soj. Brzošireća inačica koronavirusa razmahala se u Britaniji, a probleme već radi i drugim zemljama.

Među prvima se na toj temi okliznuo turizam Portugala; otvorili su se za Britance, a onda je Njemačka, sklona strožem režimu prema gostima s Otoka, uvela karantenu za svoje državljane na povratku iz Portugala kako bi 'prekinula' putove delta-soju. Portugal je nakon toga vratio Veliku Britaniju na popis rizičnih zemalja i uveo karantenu za britanske turiste, a i Španjolci su za njih pooštrili režim i inzistiraju na negativnom PCR testu.

Dvostruki osigurač

Nitko ne želi riskirati da se nađe na njemačkom popisu rizičnih zemalja, jer je jasno što donosi karantena za njemačke građane na povratku kući. Većina pod tim uvjetom ne bi ni kretala na put, malo tko si može nakon ljetovanja priuštiti još desetak dana kod kuće u izolaciji. Pritom, Nijemci i Britanci spadaju u ponajveće svjetske putnike, gosti s Otoka dobrim su dijelom već izgubljeni i malo je tko sad spreman odreći se nacije koja mediteranskim domaćinima daje većinu turista.

S ovom se temom, dakako, suočava i hrvatski turizam. Turistički radnici ne kriju da je za njih izbor lagan: radije će prekrižiti eventualnih stotinjak tisuća gostiju iz Britanije, nego ostati bez barem 1,5 milijuna Nijemaca, koliko ih je došlo lani. Kako će se Hrvatska formalno postaviti prema ovome, još nema službenih informacija. Ali, počeo je jedan od dva najjača turistička mjeseca i sustav spojenih posuda, prema kojem bi s plimom Britanaca nastupila oseka Nijemaca, traži brze odgovore. U turističkim kuloarima zasad se može čuti jedino da se za goste iz Velike Britanije, ali i Rusije, gdje se također komplicira situacija s koronom, planira postrožiti režim ulaska u Hrvatsku. Trenutačno gosti iz tih dviju zemalja, kao i ostali izvan EU, za ulazak u Hrvatsku trebaju negativan test, potvrdu da su ili cijepljeni ili preboljeli COVID, te potvrdu da imaju rezerviran smještaj. Karantena nakon što uđu u Hrvatsku navodno nije opcija, ali, kako neslužbeno doznajemo, razmatra se mogućnost dvostrukog osigurača, pa da, recimo, cijepljeni građani Britanije i Rusije moraju napraviti i PCR ili neka slična kombinacija.

Tornado nije poremetio Čehe

U moru sivih vijesti za turističke domaćine, kakve ovih dana prestižu jedna drugu, ima, nasreću, i vedrijih. Jedna tako kaže da ovih dana počinje val dolazaka iz Češke. Gosti koji su među pet nacija koje su bile "spasitelji" lanjske sezone, ove će se godine približiti rezultatima prije korone.

- Tornado koji je pogodio Južnu Moravu jest katastrofa, ali nema znatnijeg negativnog utjecaja na buking i putovanja prema Hrvatskoj. Buking u Češkoj ide odlično, barem što se tiče prve polovice srpnja, a to je vrhunac sezone za Čehe. Ovdje je 30. lipnja završila nastava, 5. i 6. srpnja su praznici i većina Čeha idući tjedan kreće put Hrvatske. Održi li se kod nas dobra epidemiološka situacija, i dalje ćemo Česima biti broj jedan, a ove bismo godine mogli ostvariti i 70% rezultata iz rekordne 2019. - kaže direktor HTZ-a u Češkoj Dubravko Miholić.

VIDEO 'COVID potvrde': Provjerite kako ih možete dobiti

Komentara 3

ĆA
ĆanotaKrljo
12:27 02.07.2021.

Rusi i britanci mogu poslati novce a nemoraju ni dolaziti ! Što je sigurno , sigurno je ... A sve ostale strpati u karantenu do isteka godišnjeg i to sve dobro naplatiti ! I eto punih džepova i pupavcu i pelenkoviću !!!

AA
aabbcc
16:34 02.07.2021.

Britanci su se previse procijepili duplo vise od drugih u EU i umjesto da uniste ili oslabe sojeve cjepivom stvorili jos opasnije i brze sojeve virusa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije