Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zamrznuli mu imovinu

Britanija sankcionirala Milorada Dodika i Željku Cvijanović

FILE PHOTO: Milorad Dodik, Serb member of the Presidency of Bosnia and Herzegovina speaks during interview in his office in Banja Luka
Foto: DADO RUVIC/REUTERS
1/3
11.04.2022.
u 15:52

'Znate koliko me zaboli za Britaniju i njihove sancije. Samo će mi pomoći da skratimo disusiju s njima i onim njihovim veleposlanikom. Oni nikada nisu imali dobre namjere prema Srbima', rekao je Dodik pred zastupnicima u parlamentu RS-a

Velika Britanija je sankcionirala Milorada Dodika, srpskog člana predsjedništva BiH i Željku Cvijanović, predsjednicu Republike Srpske (RS) zbog njihovog destabilizirajućeg djelovanja u Bosni i Hercegovini, objavilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova. 

Sankcije uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, navelo je ministarstvo na svojim web stranicama. 

Vođu bosanskih Srba sankcije čini se nisu nimalo zabrinule. "Znate koliko me zaboli za Britaniju i  njihove sancije. Samo će mi pomoći da skratimo disusiju s njima i onim njihovim veleposlanikom (u BiH Mathhewom Fieldom). Oni nikada nisu imali dobre namjere prema Srbima", rekao je Dodik pred zastupnicima u parlamentu RS-a.

Britansko ministarstvo kaže da postupci i retorika Dodika i Cvijanović prijete poništavanjem 26 godina teško stečenog mira i stabilnosti i potkopavanjem Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je 1995. okončan rat u BiH. 

Dodaje da su Dodik i Cvijanović, ohrabreni ruskim potkopavanjem međunarodnog sustava utemeljenog na pravilima, iskoristili svoje pozicije vlasti da potiču de facto secesiju RS-a, jednog od dva entiteta BiH, što se protivi ustavu te zemlje.

04.04.2022., Generalni konzulat Srbije, Banja Luka (BiH) – Sredisnja svecanost obiljezavanja 4. travnja - Dana policije i 30 godina postojanja Ministarstva unutrasnjih poslova /MUP/ RS, odrzana je danas u Centru za obuku MUP-a u Zaluzanima kod Banjaluke. Svecanom obiljezavanju prisustvovali su srpski clan Predsjednistva BiH Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Radovan Viskovic, potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojsa Stefanovic, predsjedavajuci Savjeta ministara Zoran Tegeltija, kao i ministar unutrasnjih poslova RS Dragan Lukac i direktor Policije RS Sinisa Kostresevic. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Dodik je poduzeo korake da povuče RS iz ključnih državnih institucija, koristeći se opasnom i nacionalističkom retorikom, čime je potkopavao domaći i regionalni mir i poticao etničku mržnju i poricanje genocida, navodi Foreign Office.

Željka Cvijanović je u listopadu prošle godine koristila svoj ured za podnošenje zakona u RS-u kojima se nastojalo prenijeti državne nadležnosti na entitetsku razinu. Javno je veličala ratne zločince i negirala genocid u Srebrenici, stoji u priopćenju.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss se nada da će potez Londona potaknuti druge nacije na primjenu sličnih restriktivnih mjera koje političare pozivaju na odgovornost za njihovo destabilizirajuće i opasno ponašanje.

"Ova dva političara namjerno potkopavaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Ohrabreni Putinom, njihovo nepromišljeno ponašanje prijeti stabilnosti i sigurnosti diljem zapadnog Balkana", rekla je. "Ovim strogim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira odgovarati", dodala je Truss.

Dodika je ranije ove godine sankcionirao i SAD, no njegova bliska suradnica Željka Cvijanović dosad nije bila pod kaznenim mjerama.

Prvi paket sankcija zbog podrivanja Daytonskog sporazuma Dodiku je SAD uveo još 2017., a zbog korupcije je kažnjen je i njegov bliski suradnik i sadašnji dopredsjedatelj Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić.

Komentara 1

AR
Arkade
17:53 11.04.2022.

Na redu je cirilicar sad

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije