Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SANKCIJE

Britanija razmatra "niz mjera" protiv Irana nakon zapljene tankera

Britanski tanker
Foto: Handout/Reuters/Pixsell
21.07.2019.
u 17:42

Po nepotvrđenim medijskim izvješćima zamrzavanje iranske imovine jedna je od opcija, no ministarstvo vanjskih poslova tu je informaciju odbilo komentirati.

Britanija razmatra niz mjera, uključujući i sankcije protiv Irana kao odgovor na eskalirajući spor koji je nastao zbog zapljene tankera u Hormuškom tjesnacu.

"Razmotrit ćemo niz mogućnosti", kazao je britanski ministar obrane Tobias Ellwood na pitanje o mogućnosti uvođenja sankcija Iranu.

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt ranije je odbacio mogućnost vojne akcije protiv Teherana, no prijetio je "ozbiljnim posljedicama", izražavajući pritom solidarnost sa Sjedinjenim Državama. 

Po nepotvrđenim medijskim izvješćima zamrzavanje iranske imovine jedna je od opcija, no ministarstvo vanjskih poslova tu je informaciju odbilo komentirati.

Iranski Čuvari revolucije u petak su objavili da su zaustavili i zaplijenili tanker Stena Impero te da su ga priveli u Bandar Abas, na što je Velika Britanija osudila "opasan" čin i pozvala britanske brodove da ne plove tim strateškim morskim prolazom u kojemu su zaredali incidenti.

Od 23 člana posade tankera u vlasništvu švedskog brodara, 18 je indijskih državljana, među njima kapetan, objavio je Iran. Službena Manila navodi da su ostali trojica ruskih pomoraca te po jedan Latvijac i Filipinac.

EU je u subotu izrazio "veliku zabrinutost" zbog zapljene britanskog tankera u Hormuškom tjesnacu te upozorio na opasnost  "nove eskalacije".

"U ionako napetoj situaciji ovakav tijek događaja povećava opasnost nove eskalacije i potkopava napore koji se u ovom času poduzimaju radi rješenja sadašnje krize", dodaje diplomatska služba EU-a u priopćenju.

EU poziva sve na suzdržanost kako bi se izbjegle nove napetosti te poručuje da se "sloboda plovidbe mora poštovati u svim vremenima". Ranije u subotu i vlade Njemačke i Francuske pozvale su Iran da oslobodi naftni tanker.

Sjedinjene Države već su u petak osudile nasilne metode Irana, a u subotu objavile da američki nenaoružani izviđački zrakoplov u međunarodnom zračnom prostoru iznad Hormuškog tjesnaca prati stanje nakon iranske zapljene britanskog tankera te da je u stalnom kontaktu s američkim brodovima u tom području.

Ranije je iranska službena novinska agencija IRNA, pozivajući se na vojni izvor, prenijela da je tanker isključio lokator, ignorirao upozorenja Čuvara revolucije i plovio pogrešnim smjerom. Novinska agencija Fars je, pozivajući se na službene izvore, izvijestila da je tanker sudjelovao u nesreći s iranskim ribarskim brodom te je ignorirao njihove pozive u pomoć.

Vlasnik tankera, tvrtka Stena Bulk, odgovorio je da je tanker "u cijelosti poštivao sve propise o plovidbi, kao i međunarodne propise".

Odnosi između Washingtona i Teherana pogoršali su se prošle godine kad je američki predsjednik Donald Trump odbacio međunarodni sporazum o ograničavanju iranskog nuklearnog programa postignut 2015. i uveo sankcije protiv Irana koje su naštetile gospodarstvu te zemlje.

Hormuškim tjesnacem prolazi trećina svjetske sirove nafte koja se prevozi morskim putem, a Iran je zbog napetosti sa Sjedinjenim Državama koje su mu obnovile sankcije već dao naslutiti da bi mogao zatvoriti taj strateški prolaz.

Komentara 7

BA
Barbasmora
18:04 21.07.2019.

Samo da ne zaboravimo koliko vridi potpisan dogovor sa SAD i ko moze zapljenit tanker a ko nema takve "dozvole". Btitanija i SAD su krenuli sankcijama i zapljenom....a iranu zabranili da ide istim putem.... Sloboda u demokraciji znaci da jaci mogu sve....

Avatar mos_mislit
mos_mislit
19:03 21.07.2019.

Iranu podrška...

MP
miroslav.petkovic.7564
18:02 21.07.2019.

tako je kad naletis na tvrd orah ostane samo osuda. daje Gabon bilo bi drugacije. Ostalo samo prdit..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije