Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iranska Revolucionarna garda

“Ako napadnete Iran, svijet će se pretvoriti u pakao”

Vojne snage SAD-a
Foto: Dalton Swanbeck/U.S. Navy/Handout via REUTERS
1/6
21.07.2019.
u 09:44

Eskalacija “tankerskog rata” Zaljevu nakon što je Teheran zaplijenio britanski brod, a Trump poslao zrakoplov koji nadzire “naftnu aortu” Hormuški tjesnac

“Brod za brod, dron za dron, za sada, ali ako dođe do bilo kakvog napada na Iran, svijet će se pretvoriti u pakao”, zaprijetila je jučer iranska Revolucionarna garda nakon što je američko središnje zapovjedništvo otkrilo da se SAD priprema za vojnu operaciju “Guardian” da bi osigurao pomorske rute u Zaljevu i na Bliskom istoku općenito. Situacija u Zaljevu bliža je ratu nego diplomatskom rješenju. Eskalacija je uslijedila nakon što je iranska Revolucionarna garda u petak zaplijenila britanski tanker Stena Impero zbog, kako tvrdi, nepoštovanja međunarodnog pomorskog zakona. Sva 23 člana posade tankera ostat će na brodu do kraja istrage.

Operacija “Guardian”

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt rekao je da bi zadnji incident u Hormuškom tjesnacu mogao biti znak da je Iran krenuo “opasnim putem”.

“Akcija u Zaljevu upućuje na zabrinjavajuće znakove po kojima Iran možda bira opasan put ilegalnog i destabilizirajućeg ponašanja nakon što je Gibraltar legalno zadržao naftu za Siriju”, upozorio je Hunt. I Njemačka i Francuska zatražile su od Irana da “odmah oslobodi” britanski brod i posadu, ocijenivši iransku intervenciju “neopravdanom”.

Napetosti između Irana i Velike Britanije izbile su nakon što je britanski Gibraltar zaplijenio iranski naftni tanker Grace 1 zbog navodnog kršenja sankcija nametnutih Siriji.

Pripreme za operaciju “Guardian” počele su u Zaljevu pod izlikom akcija iranske Revolucionarne garde. Američki vršitelj dužnosti ministra obrane Richard Spencer naredio je premještanje dodatne američke vojne postrojbe, 500 vojnika, bombardere i protuzračnu obranu u Saudijsku Arabiju da “zaštiti interese SAD-a” na Bliskom istoku.

Foto: Dalton Swanbeck/U.S. Navy/Handout via REUTERS

Sporno rušenje drona

SAD naglašava da svrha operacije nije nikakav rat, nego “promicanje stabilnosti u moru, osiguravanje sigurnog prolaza i smanjenje napetosti u međunarodnim vodama diljem Zaljeva, Hormuškog tjesnaca, tjesnaca Bab al-Mandab i Omanskog zaljeva”. U sklopu operacije “Guardian” SAD je poslao svoj nenaoružani izviđački zrakoplov u međunarodni zračni prostoru iznad Hormuškog tjesnaca.

“Imamo izviđački zrakoplov u međunarodnom zračnom prostoru koji prati stanje u Hormuškom tjesnacu”, rekao je potpukovnik Earl Brown, glasnogovornik američkog središnjeg zapovjedništva, dodajući da su u stalnom kontaktu s američkim brodovima koji plove tim područjem kako bi ih osigurali.

Foto: Stringer/Ali Mohammadi)

S druge strane, Iran smatra da je slanje dodatnih američkih snaga u Zaljev priprema za moguću vojnu agresiju protiv Irana na koju će Teheran žestoko odgovoriti. Odmjeravanje snaga SAD-a i Irana moglo bi biti kobno jer Bliski istok ne da leži na bačvi baruta, nego je na pravoj atomskoj bombi koju bi mogla zapaliti i najmanja iskra. Iranska vojska i Revolucionarna garda stavljene su u potpunu pripravnost jer, kako tvrde u njihovu zapovjedništvu, ne žele ništa prepustiti slučaju.

U međuvremenu, Iran je objavio snimku koja demantira američkog predsjednika Trumpa koji je u petak kazao da je američki ratni brod srušio iranski dron.

Ključne riječi

Komentara 100

VE
Veli4444
10:06 21.07.2019.

Kakav Pakao ,Koje budalastine

Avatar future Gohan
future Gohan
10:50 21.07.2019.

Koliko vidim uvjeren sam da Iran provocira, još ajde s USA, da se tu razgovorati, jer i Trump je pokazao da mu nije do rata, svi su bili uvjereni da bude napao sj. Koreju, pa eto, desilo se nemoguće, pa i prije mjesec dana sam Iran, pokazao je u u Siriji gdje su se povukli.. no ovdje dolazi biznis u pitanje, posebno Kuvajt, UAE... no oteli su brod Stene, i koliko znam da kompanija je među Top u svijetu za prijevoz nafte i sigurno nisu oni "provocirali" jer ulaziš na razne crne liste i gube posao, nekad teret prelazi i vrijednost 100 mil. $... tako da... očito je tu Rusija koja daje podršku, treba joj veći izvoz zbog sankcija, ujedno nemir politički u tom području... no svijet vrti para... i tu onda dolazimo na pošetak.. i Irak je 90tih bio jako močan i opasan, pao je ko kruška... Iranu može samo pomoći ako rusija pošalje vojsku... no za sve nas opet problemi... raste muslimanski fudamentalizam, i opet Alah balah bum bum po svijetu...

Avatar Zgubider.
Zgubider.
10:35 21.07.2019.

Tu svu američku vojsku netko treba vratiti unutar američkih granica. Nakon što su porobili Irak pa sad dolje pumpaju naftu, izgleda je Iran na redu. Sporazum između Irana i Zapadnih sila je bio dobar, Iran ga je poštovao. To je toliko providna igra, Trump je jedinstvena prilika da si Izrael zauvjek smakne Iran sa vrata, jer je Trumpov zet i savjetnik Kushner židov, a opće je poznato da Trump kčerkici ispunjava svaku želju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije