Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napetost u Perzijskom zaljevu

Britanija će ubrzati puštanje iranskog tankera ako dobije jamstva da ne plovi za Siriju

Foto: JON NAZCA/REUTERS/PIXSELL
13.07.2019.
u 19:42

Britanska kraljevska mornarica zadržala je prošlog tjedna iranski tanker blizu obale Gibraltara zbog sumnje u kršenje sankcija protiv Sirije. Iran zahtjeva da Britanija pusti brod te poriče da je tanker trebao dostaviti naftu u Siriju čime bi prekršio sankcije Europske unije.

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt kazao je iranskom kolegi u subotu da će Britanija ubrzati puštanje zadržanog naftnog tankera Grace 1 ako Teheran zajamči da tanker neće uploviti u Siriju.

Britanska kraljevska mornarica zadržala je prošlog tjedna iranski tanker blizu obale Gibraltara zbog sumnje u kršenje sankcija protiv Sirije. Iran zahtjeva da Britanija pusti brod te poriče da je tanker trebao dostaviti naftu u Siriju čime bi prekršio sankcije Europske unije.

Situacija je pojačala napetosti u Perzijskom zaljevu, a Britanija je u četvrtak kazala kako se morala braniti od iranskih brodova koji su pokušali prepriječiti put britanskom tankeru.

Hunt je rekao da je telefonski razgovor s iranskim ministrom vanjskih poslova bio konstruktivan te da je Mohammad Javad Zarif rekao kako Iran želi riješiti prijepor i ne želi eskalaciju napetosti.

"Potvrdio sam mu da razlog naše zabrinutosti nije podrijetlo nafte s tankera Grace 1, nego njegovo odredište te da će Britanija ubrzati puštanje broda ako dobije iranska jamstva da on neće ploviti u Siriju nakon procesa u Gibraltaru", napisao je Hunt na Twitteru.

Teheran tvrdi da su Sjedinjene Države naredile zadržavanje tankera. Washington je nametnuo sankcije Iranu u svrhu obustave iranskog izvoza nafte. Europske države nisu nametnule sankcije Iranu, ali jesu iranskom savezniku Siriji nakon što je u toj zemlji 2011. godine izbio rat.

Ključne riječi

Komentara 13

AA
aabbcc
21:16 13.07.2019.

Treba koristiti ruske tankere za prevoz nafte njima mogu samo mahati i pozeliti mirno more !

TO
Toni66
10:39 14.07.2019.

Britanija će ubrzati puštanje iranskog tankera ako dobije jamstva da ne plovi za Siriju .. O čemu je riječ? O tome da se Putinu duboko uguraju a sve kao radi se o ""Siriji"" Iz Sirije su upravo englezi ti kojiji su transportirali na tisuće cisterni dnevno i godinama krali naftu iz Sirije vozili kroz Tursku u luku i utovarili u tankere ... Kako su sve potom naftna polja spalili uništili . Tko treba naftu tamo osim Vojske - Ruske vojske. Naravno da su Englezi sami došli na tu ideju neka vjeruje tko hoče da nisu nagovoreni od nekoga saveznika ! Da nije ovdje u njemačkoj bilo sopće no prije cca 15 godina koliko podmornica je spremno za isporuku Izraelu nebi ni sanjao da oni i toga trebaju podosta . Pa tko kad se malo pogodi nečiji tanker kraj Iranske obale mogu si zamisliti tko sve tamo operira sa prijateljima - Operira ili samo provocira ! U stvari to nije ni jedno niti drugo nego NATO ima još ljepše izraze kao - Kampanja !!!!

CE
Cekercina
20:00 13.07.2019.

volio bih vidjeti ove britanske vucibatine da probaju ruski tanker tako zapljeniti... ajmooooo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije