Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAKLENI SCENARIJ

Britanci u spektakularnoj vojnoj vježbi simulirali rusku invaziju na Estoniju

vojna vježba
Foto: Richard Pohle/News Syndication/PIXSELL
1/7
05.12.2016.
u 14:48

U vježbi je sudjelovalo oko 800 vojnika koji će iduće godine biti poslani u baltičke države kao podrška snagama NATO-a

Britanska vojska koristila se sovjetskim tenkovima iz muzeja kako bi u vojnoj vježbi simulirala moguću rusku invaziju na Estoniju.

Kako piše The Sun, vrlo realistična vježba, u kojoj nije nedostajalo ni spektakularnih eksplozija, utemeljena je na ruskoj invaziji na Ukrajinu iz 2014. godine, a odigrala se na lokaciji Salisbury Plain. U vježbi je sudjelovalo oko 800 vojnika koji će iduće godine biti poslani u baltičke države kao podrška snagama NATO-a.

Ruske snage u simulaciji nose karakteristične plave uniforme i kalašnjikove, a upotrebljavaju i tenkove T-72 poljske proizvodnje te još tri tenka sovjetskog dizajna koje su im osigurali privatni kolekcionar i muzej tenkova.

– Zamisao je bila simulirati elemente ruske invazije na istočnu Ukrajinu 2014. godine, koja je uključivala brzo zauzimanje teritorija, što je dovelo do aneksiranja Krima – rekao je neimenovani obrambeni izvor.

>> Rusija bi mogla brže osvojiti baltičke zemlje nego što bi ih NATO mogao stići braniti

>> Strah od susjeda: Litva knjižicom priprema građane u slučaju ruske invazije

Komentara 5

Avatar superhik74
superhik74
20:10 05.12.2016.

U vrlo "realisticnoj" vjezbi u kojoj su sudjelovali muzejski primjerci tenkova i punih 800 vojnika Britanci su odigrali predstavu izmisljene Ruske invazije na Estoniju. Usporedbe radi u bitci za Staljingrad je sudjelovalo samo 2 miljuna i 200 tisuca vojnika s obje strane a u bitci za Kursk preko 8000 tenkova sto najbolje govori koliko je "realisticnosta" ta vjezba.

LU
Lujo123
21:10 05.12.2016.

Kojih li nebuloza!

Avatar nekakav
nekakav
07:07 06.12.2016.

kad pa je to bila ta ruska invazija na ukrajinu 2014.-e godine? jesu li možda korišteni elementi sa majdana, paradianje američkih političara na pozornici? nisu?! pa onda to nije autentično! moguća ruska invazija na estoniju postoji samo u glavama nekihekih političara i dijela vojske, i to isključivo na zapadu. estoniju rusi, ako požele, pregaze za sat-dva. nema tog saveza na svijetu koji se može oduprijeti velikom susjedu kakav je rusija. al to rusija ne želi, niti ne planira. inače, podatak koji zorno ukazuje na ozbiljnost ruske invazije na europu je podatak o broju časnika u britanskoj vojsci koji govore ruski. 5 ih je. prema tome, poljska ugroza je za britance daleko sigurnija i vjerojatnija, jer stručnjaka za poljski jezik britanci u vojsci imaju preko 100. rusi su sila. al imaju problem sa susjedima, koji se naoružavaju, dok su rusi 20 godina stajali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije