Naslovnica Vijesti Svijet

Britanci u spektakularnoj vojnoj vježbi simulirali rusku invaziju na Estoniju

U vježbi je sudjelovalo oko 800 vojnika koji će iduće godine biti poslani u baltičke države kao podrška snagama NATO-a
05. prosinca 2016. u 14:48 5 komentara 2215 prikaza
vojna vježba
Foto: Richard Pohle/News Syndication/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Britanska vojska koristila se sovjetskim tenkovima iz muzeja kako bi u vojnoj vježbi simulirala moguću rusku invaziju na Estoniju.

Kako piše The Sun, vrlo realistična vježba, u kojoj nije nedostajalo ni spektakularnih eksplozija, utemeljena je na ruskoj invaziji na Ukrajinu iz 2014. godine, a odigrala se na lokaciji Salisbury Plain. U vježbi je sudjelovalo oko 800 vojnika koji će iduće godine biti poslani u baltičke države kao podrška snagama NATO-a.

Ruske snage u simulaciji nose karakteristične plave uniforme i kalašnjikove, a upotrebljavaju i tenkove T-72 poljske proizvodnje te još tri tenka sovjetskog dizajna koje su im osigurali privatni kolekcionar i muzej tenkova.

– Zamisao je bila simulirati elemente ruske invazije na istočnu Ukrajinu 2014. godine, koja je uključivala brzo zauzimanje teritorija, što je dovelo do aneksiranja Krima – rekao je neimenovani obrambeni izvor.

>> Rusija bi mogla brže osvojiti baltičke zemlje nego što bi ih NATO mogao stići braniti

>> Strah od susjeda: Litva knjižicom priprema građane u slučaju ruske invazije

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar superhik74
  superhik74:

  U vrlo "realisticnoj" vjezbi u kojoj su sudjelovali muzejski primjerci tenkova i punih 800 vojnika Britanci su odigrali predstavu izmisljene Ruske invazije na Estoniju. Usporedbe radi u bitci za Staljingrad je sudjelovalo samo 2 miljuna i 200 tisuca vojnika s ... prikaži još! obje strane a u bitci za Kursk preko 8000 tenkova sto najbolje govori koliko je "realisticnosta" ta vjezba.

 • Lujo123:

  Kojih li nebuloza!

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  kad pa je to bila ta ruska invazija na ukrajinu 2014.-e godine? jesu li možda korišteni elementi sa majdana, paradianje američkih političara na pozornici? nisu?! pa onda to nije autentično! moguća ruska invazija na estoniju postoji samo u glavama nekih ... prikaži još!ekih političara i dijela vojske, i to isključivo na zapadu. estoniju rusi, ako požele, pregaze za sat-dva. nema tog saveza na svijetu koji se može oduprijeti velikom susjedu kakav je rusija. al to rusija ne želi, niti ne planira. inače, podatak koji zorno ukazuje na ozbiljnost ruske invazije na europu je podatak o broju časnika u britanskoj vojsci koji govore ruski. 5 ih je. prema tome, poljska ugroza je za britance daleko sigurnija i vjerojatnija, jer stručnjaka za poljski jezik britanci u vojsci imaju preko 100. rusi su sila. al imaju problem sa susjedima, koji se naoružavaju, dok su rusi 20 godina stajali.