Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tehnike preživljavanja na 75 stranica

Strah od susjeda: Litva knjižicom priprema građane u slučaju ruske invazije

tenk,t-14 armata,dan pobjede,moskva
Foto: Reuters/PIXSELL
29.10.2016.
u 16:21

Knjižica sadrži vodiče za uočavanje ruskih tenkova, metaka i mina, kao i upute za preživljavanje u divljini.

Litva je ažurirala knjižicu civilne obrane u kojoj je građanima objasnila što učiniti u slučaju ruske invazije.

U knjižici, koja ima 75 stranica i tiskana je u nekoliko desetaka tisuća primjeraka, se nalaze tehnike preživljavanja te upozorenje da Rusija neće oklijevati upotrijebiti vojnu silu protiv svojih susjeda. Vlada je također pokrenula i telefonski servis na koji građani mogu prijaviti osobu za koju posumnjaju da je špijun.

- Svaki građanin Litve može postati meta špijuna - kazao je Darius Jauniskis, voditelj odjela državne sigurnosti, javlja BBC.

Odnosi Rusije sa svojim baltičkim susjedom pogoršali su se otkad je Rusija aneksirala Krim. Ovo je treća knjižica s uputstvima koje je litavsko ministarstvo obrane od tada objavilo, no u ovoj knjižici ton je puno ozbiljniji nego u prošle dvije. 

Knjižica sadrži vodiče za uočavanje ruskih tenkova, metaka i mina, kao i upute za preživljavanje u divljini. 

- Najvažnije je da su civili svjesni i imaju volje da se odupru. Kada su ti elementi jaki, agresor ima problema prilikom stvaranja okruženja za vojnu invaziju - stoji u priručniku.

Litva je od 2004. godine član NATO-a koji planira poslati više vojnika i vojne opreme u zemlje Baltika. Litva, Estonija i Latvija izrazile su strah od ruske invazije, a prošle godine Litva je najavila da će ponovno uvesti novačenje za muškarce u dobi od 19 do 26 godina.

>> 'Rusija je teroristička država. Treba je zaustaviti'

>> Strah od Rusije među Litvancima povećao podršku uvođenju eura

Komentara 26

LI
lietuva
17:05 29.10.2016.

Rusija nije aneksirala, nego anektirala Krim!

KU
kukuruzovski
22:14 29.10.2016.

nije rusija baba roga, nije rusija srbija,rusija je velika, dopustite hrvatima da se izjasne koga se vise plase rusije ili zapada

KU
kukuruzovski
02:07 30.10.2016.

sama rusija ima vise od 110 miliona rusa, bez onih drzava koni se granicesa rusijom a nisu rusi, naprimer ukrajina,uzbekistan, azerbedjan itd..a arapa ima negde oko 350 miliona a ipak nista ne proizvode, dok rusi pokusavaju da sa drzavama kojee su komsijske bude sto explenticnija,oni se rusije boje ,ali zasto nije mi jasno,pa rusi su nam blizi nego zapad

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije