Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brexit

Britanci pojačano kupuju dolare i eure uoči referenduma

brexit
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
23.06.2016.
u 07:11

Nedavno je investicijska banka Goldman Sachs poručila da bi, u slučaju izlaska Britanije iz EU, funta mogla izgubiti na vrijednosti i do 20 posto.

Britanci koji uskoro kane putovati u inozemstvo pojačano kupuju strane valute jer vlada nesigurnost po pitanju tečaja funte uoči referenduma o izlasku Britanije iz Europe unije, piše britanski The Guardian.

Britanski Post Office, koji provede jednu od četiri transakcije stranim valutama u Britaniji, objavio je kako je prodaja stranih valuta od prošloga vikenda porasla za 74 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Pritom je prodaja u poslovnicama porasla za 49, a online prodaja za 381 posto.

U kolovozu prošle godine tečaj britanske valute iznosio je 1,42 eura, da bi prošloga tjedna pao na 1,26 eura. No, posljednjih dana raste, pa je u srijedu dosegnuo 1,30 eura.

Međutim, ako Britanci na referendumu izglasaju izlazak Britanije iz EU, funta bi, procjenjuje se, mogla oštro pasti.

Nedavno je investicijska banka Goldman Sachs poručila da bi, u slučaju izlaska Britanije iz EU, funta mogla izgubiti na vrijednosti i do 20 posto.

O povećanoj kupnji stranih valuta izvijestio je i FairFX, tvrtka specijalizirana za prepaid valutne kartice na koje se unaprijed može položiti novac po trenutačnom tečaju.

Ta je tvrtka poručila da mnogi Britanci koji idućih tjedana putuju u Europu ili SAD kupuju eure i dolare kako bi si osigurali sredstva po tečaju uoči referenduma.

FairFX priopćio je kako je iznos dolara položen na kartice njihovih klijenata ovoga tjedna povećan za gotovo 300 posto u odnosu na prošli tjedan. U istom razdoblju iznos položenih eura na prepaid karticama porastao je za više od 100 posto.

>>Velika Britanija nikad podijeljenija: Monthy Python na suprotnim stranama

Komentara 2

AP
apolon
16:30 23.06.2016.

Da...vjerujem da ce Britanci glasati za izlazak iz EU.

RM
rmd3
10:32 23.06.2016.

Samo strah samo o strahu pisete ,ajmoo Britanci pokazite ovim medijima da neznaju informorat Europu u 21 st .52% za izlazak ajmoo ihaaa to Britanci tooooo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije