Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Britanija omekšava režim

Britanci oprezni, Hrvatsku ubrajaju u sigurna odredišta

Passengers in Heathrow Airport in London, UK
Foto: Rafael Ben-Ari/Newscom/PIXSELL
1/2
15.07.2021.
u 08:38

Mnogi Britanci ipak odgađaju putovanja u inozemstvo za sljedeću godinu, kaže D. Rejić

Samo zemlje EU u normalnim godinama ugoste više od 40 milijuna Britanaca, stoga turistička industrija s dobrim razlogom gleda u 19. srpnja kada na Otoku prestaju stroge restrikcije putovanja u inozemstvo.

Cijepljeni Britanci od tog dana više neće morati u karantenu po povratku na Otok, čak ni ako su boravili u nekoj od zemalja s narančaste liste, na kojoj je i Hrvatska. Istodobno, većina domaćina razapeta je između potrebe za britanskim gostima, koji spadaju u ponajbolje potrošače, i straha od delte s kojom se upravo Britanci uvelike bore.

Pogotovo što se, recimo, u Portugalu porast broja zaraženih podudara s otvaranjem prema gostima s Otoka. – Ne bismo se bojali kada bi se svi pridržavali mjera. Ali često smo imali dosta mladih gostiju iz Britanije koji dolaze radi provoda i od njih je teško očekivati da će biti disciplinirani – zabrinuto govori jedan turistički radnik.

Delta se i dalje širi

Trenutačno, inače, među šestotinjak tisuća turista u Hrvatskoj ima svega 2200 Britanaca. Među 6,1 milijun stranih gostiju lani ih je, pak, bilo 127.000 i tek 14 posto od broja iz 2019., a veliko je pitanje je li realno ovog ljeta očekivati i tu mršavu lanjsku brojku.

Naime, čini se da je mnoge Britance dugo iščekivanje da se ukinu restrikcije putovanja na kraju ohladilo od želje za inozemstvom. Iako već neko vrijeme znaju za ublažavanje režima putovanja s 19. srpnja, i dalje oklijevaju s putnim planovima.

– Buking u Britaniji polagano raste, ali su Britanci još uvijek uglavnom oprezni te mnogi ipak odgađaju putovanja za sljedeću godinu i britanske destinacije će ove godine na koncu biti prvi izbor mnogima. Delta varijanta u UK se još uvijek širi, puno je neizvjesnosti i mnogi odlučuju pričekati umjesto da riskiraju. Naravno, ima i onih koji jedva čekaju da otputuju, posebice na Mediteran. Birat će destinacije u koje se pouzdaju da su sigurne, a Hrvatska je percipirana kao takva – kaže direktorica Hrvatske turističke zajednice u Britaniji Darija Reić.

Hrvatski turistički radnici su prije nekoliko tjedana apelirali da se za goste iz Britanije i Rusije uvede dodatni osigurač, uz COVID-potvrdu i PCR test, ali kako se delta-soj širi Europom, pitanje je efekta. Sve je jasnije da će na turističkim domaćinima biti ponajveća odgovornost da sezona protekne bez novih žarišta, a i sami hotelijeri poručuju da se dobra epidemiološka situacija mora čuvati po svaku cijenu.

Inače, Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti objavio je ažuriranu epidemiološku kartu Europe na kojoj je cijela Hrvatska u zelenom.

Izbjeći lanjske greške

Zahvaljujući padu koronabrojki, svakim danom rastu turističke brojke. Trenutačno tako imamo stotinjak tisuća gostiju više nego tjedan prije, a dobre su i najave za nastavak sezone. Njemačko udruženje putničkih agencija i turoperatora DRV objavilo je da je buking u lipnju bio dvostruko veći nego u tom mjesecu lani, ali i da se širenje delta-varijante virusa, osim u Portugalu, nije odrazilo na potražnji.

Grupa turoperatora DER Touristik javlja, pak, da su brojke putnika za trećinu bolje nego što su očekivali i da 75 posto svih rezervacija otpada na Mediteran: Hrvatsku, Italiju, grčke otoke, Tursku i Španjolsku. Ponajviše zahvaljujući baš Nijemcima, u nekim jadranskim destinacijama ponajbolji hoteli, kuće za odmor i kampovi traženi su koliko i 2019.

– Imamo dobre izglede za sezonu, ali poučeni prošlom godinom, pa i problemima s koronom u Portugalu, Španjolskoj i Grčkoj, moramo ostati pojačano oprezni. Prema onom što nam se dogodilo lani, kad je sezona naprasno prekinuta već 15. kolovoza, i iskustvima drugih zemalja, jasno je da su velika okupljanja izvor problema. Zato apeliramo na maksimalan oprez i, ako treba, restrikcije, da sezona što dulje potraje. Epidemiološke mjere su dobro izbalansirane i sad je samo pitanje pridržavanja i kontrole – ističe direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, ne apostrofirajući nijednu naciju kao posebno rizičnu.

VIDEO Mate Rimac objavio majčinu poruku i upozorio: "Čuvajte se prevaranata!"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije