Naslovnica Vijesti Hrvatska

Oslobodite Hrvate i privedite Srbe koji su granatirali Orašje

Anto i Mato u ratu su bili obični vojnici, nikakvi zapovjednici, kažu u obitelji uhićene braće Živković. Otac i ne zna da su ih odveli jer je nepokretan i slijep
04. studenoga 2016. u 21:45 25 komentara 6351 prikaza
orašje
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

– Prije neki dan pohvatalo u Orašju one što režu duhan, švercere. Kad za koji dan eto ti opet meteža, hapse. Mi mislili da su nastavili loviti švercere, kad ono odvedoše generala Đuru Matuzovića i još devetoricu. Sad je sve jasno, onom su prvom akcijom prikrili drugu. S tim cirkusom, po svemu sudeći, neće stati – kazao nam je mještanin Orašja, Bošnjak i bivši pripadnik 106. brigade HVO-a kojom je zapovijedao u ponedjeljak uhićeni Ivo Oršolić.

– Nikakvih tu zločina nije bilo. Mi smo samo branili svoje. I opstali smo jer je s jedne strane Save bio general Đuro Matuzović, a s druge Đuro Dečak koji su nam organizirali čvrstu obranu. Mi tu nismo zauzimali tuđi teritorij, već samo branili, i obranili, svoje.

Da je bilo drukčije, i ovo bi danas bila Republika Srpska. A nije. Kako to da ih sada hapse? Pa Marko Dominković je bio direktor SIPA-e koja ga je sada uhapsila. Da bi došao na tu funkciju, morao je proći provjeru. Ovo je farsa – izgovara nakon jučerašnjeg prosvjeda na kojem se u znak potpore uhićenima ispred nogometnog stadiona u Orašju okupilo nekoliko tisuća ljudi.

Ivo Josipović Nije iznenađen Josipović o uhićenjima u BiH: Isplivalo je nešto što se kuhalo dulje vrijeme orašje Matuzović podnio žalbu VIDEO Odvjetnik umirovljenog generala HVO-a Matuzovića: 'Zapovjednu odgovornost imao je pukovnik Hrvatske vojske' SIPA PRAVNA ANALIZA SLUČAJA ORAŠJE Prema zapovjednoj odgovornosti nema uporišta za progon

“Zapovjednici, svi smo uz vas. Nećete nas uplašiti, ne idemo odavde”, stajalo je na transparentima koje je držalo okupljeno mnoštvo ispred pozornice nedaleko od koje je bio uočljiv natpis: “Dosta progona Hrvata iz Bosanske Posavine”. “Oslobodite Hrvate i privedite Srbe koji su granatirali Orašje”, poručili su prosvjednici vlastima u BiH.

– Ne znam kako ću živjeti dalje. Otjeraše mi dvojicu sinova – otirući suze govorila je 74-godišnja Ana Živković iz Donje Mahale, majka Mate i Ante Živkovića, uhićenih pripadnika HVO-a Orašje.

– Teško je svakome iz čije su kuće nekoga odveli. A iz naše odvedoše dvojicu – domeće njezina snaha Marija, Antina supruga.

U njihovu kuću agenti SIPA-e došli su u ponedjeljak oko 6.30 sati. Marija i Ana otad ih nisu vidjele. Od odvjetnika dodijeljenih im po službenoj dužnosti znaju tek da su u pritvoru u Busovači. Njihov otac, 82-godišnji Ivo Živković, i ne zna da mu sinovi nisu kod kuće.

Posljednje dvije godine je nepokretan, oslijepio je i više vegetira no što živi. O njemu se brinuo stariji sin, 52-godišnji Mato. Mijenjao mu je pelene, presvlačio ga. Mato je nezaposlen, bez prihoda. Njegov pet godina mlađi brat Anto u obranu svoga kraja došao je iz Austrije, kamo je prije rata bio otišao raditi. Anto je privatni autoprijevoznik.

– Lani su i muž i djever dobili pozive da se jave u sud gdje su ih ispitivali. Dali su izjave i taj je proces, mislili smo, stao. A sad se dogodilo ovo. I Anto i Mato u ratu su bili samo obični vojnici, nikakvi zapovjednici – kaže Marija Živković žureći se na sastanak s kantonalnim premijerom Marijanom Klaićem koji ju je baš bio nazvao nudeći pomoć.

Ako je suditi po najavama o kojima se uz strah i neizvjesnost govori u Orašju, uhićenja će biti još. U medije je procurio popis iz 2014. godine na kojem je 28 osoba. Šestorica Hrvata s tog popisa uhićena su. Na popisu je 17 Hrvata. Među njima je i federalni ministar pravosuđa Mato Jozić. Među 11 Bošnjaka iz tog dokumenta i ime je Mehe Delića, kantonalnog ministra policije. Tu su i Tahir Redžepović, predsjednik SDA Orašje, učitelj Husein Mahmutspahić...

– Taj ti je popis kao i ona akcija u kojoj su hapsili švercere. Obično bacanje magle i skretanje s onoga što će se zapravo dogoditi – uvjeren je Bošnjak iz Orašja, bivši pripadnik 106. brigade. 

>> VIDEO Prosvjednici u Orašju poručili: Stop progonu Hrvata iz Bosanske Posavine

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
 • Avatar bosanac1951
  bosanac1951:

  Oslobodite Hrvate i privedite Srbe koji su granatirali Orašje.............Slažem se...Lista takovih je povelika...Ne treba puno mudrovati i čekati.

 • mirluk:

  Kakvo kukanje i plakanje? To nam rade oni isti sto su protjerali 150000 Hrvata iz Posavine u dogovoru sa malim od Alije. Nek hapse, nije to problem, problem je sto se ne raspisuju tjeralice i ne hapse Bosnjacki oficiri i ... prikaži još! politicari zajedno sa Srbima koji su razarali Hrvatsku. To je nas problem, netko u Hr radi protiv Hrvata.

 • kapunjohan:

  Rat je zločin protiv čovječnosti i zločinci su oni koji su to započeli, jer u njemu ginu ljudi bez obzira dali su u uniformi, vojnici, zarobljenici ili civili. Nema na svijetu ,,čistoga,, rata i rata bez nepotrebnih stradanja i zato ... prikaži još! je na način ,da svaka strana sudi ljudima koji su bili na suprotnoj( i sada žive u njihovoj državi), nemoguće završiti ovaj rat. Naši heroju su za drugu stranu zločinci i obratno. Treba napraviti zajednički (sve tri države) protokol i dogovoriti što se treba abolirati a što suditi i koji sud je za što pristojan, u suprotnom neprijateljstvo će eskalirati do beskonačnosti.