Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedan od uspješnijih orahovačkih poduzetnika Damir Vanek u svojoj je stolariji itekako osjetio pridošlu krizu, no odlučno kaže da unatoč smanjenju plaća niti jedan radnik neće dobiti otkaz:

Briga za obitelji radnika

09.03.2009.
u 15:56

ORAHOVICA - Različite su priče i sudbine koje sa sobom nosi toliko već prepričana kriza, otkazi su postali normalna stvar, isto kao i povećanja cijena te smanjenja plaća, no rijetki su mali poduzetnici koji se bore svim sredstvima da zadrže svoje radnike i razinu poslovanja.

Takav je Damir Vanek, jedan od godinama uspješnijih orahovačkih obrtnika, vlasnik iznimno poznate i kvalitetne stolarije čije proizvode poznaju i priznaju diljem Europe. Damir je u krizu ušao gotovo spreman, koliko se to može reći. Trenutačno stanje u njegovoj stolariji je podnošljivo iako se osjeti pad - što potvrđuju i činjenice: narudžbe su pale za 60 posto, sve je teže isplatiti dohotke radnicima, smanjuje se mogućnost investiranja, a produžili su se i rokovi naplate te povećala potraživanja. Ipak, Damir ima plan za budućnost da on, njegov obrt i djelatnici što manje osjete pridošlu krizu.

- Prvo što moram učiniti je smanjiti sve troškove na minimum, zatim nešto smanjiti plaće djelatnicima. Iskoristit ćemo unutrašnje rezerve te pokušati razviti novi proizvod koji bi bio racionalniji i jeftiniji, a posebno ću poraditi na promidžbi, i to novim uzorcima svojih proizvoda. Ono što će biti nužno je investicija u specifičnu opremu koja će pridonijeti smanjenju troškova, a u planu mi je i edukacija djelatnika da što više poslova mogu odraditi samostalno.

Također u bliskoj budućnosti je maksimalna posvećenost kvalitetnijoj kooperaciji i mogu reći da ću učiniti sve da unatoč svim problemima niti jedan moj radnik ne ostane bez posla jer sve su to mladići sa tek stvorenim obiteljima i svjestan sam svoje odgovornosti - kaže Damir Vanek. Trenutačno u stolariji “Vanek” uz vlasnika rade još tri djelatnika, sve - kako je rekao Damir Vanek - mladići sa svježe osnovanim obiteljima i sudeći po njihovim riječima ne boje se, vrijedno rade i vjeruju u stručnost i ozbiljnost svog poslodavca.

- Važno je da se može preživjeti. Naravno da smo osjetili promjene, ali dok se radi do tad je dobro. Vidljivo je da je posla manje, da narudžbe sve rjeđe dolaze, ali ipak dolaze i to nas drži - kaže jedan od radnika stolarije “Vanek” Damir Brkić. Ono što vlasnik “Vanek” čini, malo koji mali poduzetnik može. Naime, on čak i dio vlastitog kapitala ulaže kad je potrebno za radnike i njihove plaće jer, kako kaže, stolarija koju posjeduje je dugogodišnja obiteljska tradicija i budući da ju je stvorila obitelj - ona je u svakom pogledu najvažnija, kako njegova, tako naravno i obitelj radnika.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije