Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika operacija

Brazilska policija raščistila prosvjednički kamp i privela 1500 prosvjednika

Supporters of Brazil's former President Jair Bolsonaro demonstrate against President Luiz Inacio Lula da Silva, in Brasilia
Foto: ADRIANO MACHADO/REUTERS
1/12
10.01.2023.
u 07:12

Tisuće prosvjednika u nedjelju je upalo u Kongres, Vrhovni sud i predsjedničku palaču odbijajući priznati Bolsonarov izborni poraz od ljevičara Luiza Inácia Lule da Silve, koji je prije tjedan dana prisegnuo kao predsjednik Brazila.

Brazilska policija u ponedjeljak je raščistila prosvjednički kamp ispred zapovjedništva oružanih snaga u Brasíliji i pritvorila oko 1500 ljudi, dan nakon što su radikalni pristaše bivšeg desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara napali državne institucije. Tisuće prosvjednika u nedjelju je upalo u Kongres, Vrhovni sud i predsjedničku palaču odbijajući priznati Bolsonarov izborni poraz od ljevičara Luiza Inácia Lule da Silve, koji je prije tjedan dana prisegnuo kao predsjednik Brazila.

Bolsonaro, koji trenutačno boravi u američkoj saveznoj državi Floridi, nikada se nije javno oglasio i priznao gubitak izbora.

Nakon nedjeljnog nasilja, Vrhovni sud naredio je da se kampovi prosvjednika, uključujući i onaj ispred vojnog stožera, očiste u roku od 24 sata, što je potaknulo veliku policijsku operaciju, objavio je portal G1.

U nedjelju je uhićeno 230 osumnjičenih izgrednika koji su tijekom nasilja u Brasíliji opljačkali zgradu Kongresa, probili barikade, popeli se na krov i razbijali prozore. Izgrednici su potom svoj bijes usmjerili prema obližnjem Vrhovnom sudu i predsjedničkoj palači, a sigurnosnim snagama trebalo je nekoliko sati da povrate kontrolu nad područjem.

Foto: Reuters/PIXSELL

Lula, koji je napad nazvao pokušajem državnog udara, potpisao je dekret savezne intervencije, dopuštajući vladi da preuzme odgovornost za javnu sigurnost u Brasíliji, "kao odgovor na teroristički čin".

U telefonskom razgovoru s brazilskim predsjednikom u ponedjeljak američki predsjednik Joe Biden prenio je "nepokolebljivu podršku" svoje zemlje "brazilskoj demokraciji i slobodnoj volji brazilskog naroda izraženoj na nedavnim predsjedničkim izborima". Biden je također pozvao Lulu na "konzultacije o širokom zajedničkom programu" u Bijeloj kući početkom veljače, što je brazilski predsjednik prihvatio, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije