Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijepor

Brazil oslobodio crvenog terorista Battistija, Italija najavila tužbu

Cesare Battisti
AFP/PIXSELL
09.06.2011.
u 14:37

Kao član organizacije Oružani proleteri Battisti je u Italiji osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva

Italija će se žaliti Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Den Haagu na odluku brazilskog Vrhovnog suda koji je odbio talijanski zahtjev za izručenje crvenog terorista Cesarea Battistija (57) koji je danas ujutro pušten iz zatvora Papuda, na periferiji Brasilije. Battistijev odvjetnik Luis Roberto Barroso rekao je kako će njegov klijent  najvjerojatnije ostati u Brazilu gdje će nastaviti svoju karijeru pisca krimića.

Brazilski Vrhovni sud je sa šest glasova „za“ i tri „protiv“ donio odluku o oslobađanju Battistija, koji je uhićen u Brazilu 2007. na osnovu međunarodnog naloga za uhićenje pošto je u Italiji osuđen pravomoćno na doživotni zatvor jer je koncem sedamdesetih ubio četiri osobe. Vrhovni sud Brazila je na taj način potvrdio odluku bivšeg brazilskog predsjednika Luiza Inacija Lula da Silvu, koji je odbio izručiti Battistija Italiji.

 

Battisti je bio članom krajnje ljevičarske organizacije Oružani proleteri za komunizam (Proletari Armati per il Comunismo). Ali i prije negoli je postao članom te ljevičarske organizacije, kao maloljetnik, pljačkao je u okolici Rima. Kada je postao punoljetan, 1977., završio je u zatvoru u Udinama gdje je upoznao vođu terorističke ljevičarske organizacije Arriga Cavallina i pristupio Oružanim proleterima (PAC). Osuđen je za ubojstvo draguljara, pa za ubojstvo policajca, pa mesara i još jednog agenta. U listopadu 1981., nakon što je pobjegao iz talijanskog zatvora, otišao je u Francusku, koja je štitila talijanske ljevičare. Bez obzira na to što se na procesima, sve do konačne odluke Vrhovnog suda 1991., dokazalo kako je Battisti ubio za vrijeme pljačke, Francuska Francoisa Mitterranda smatrala ga je političkom izbjeglicom.

U Parizu je Battisti počeo pisati krimiće i imao je dosta uspjeha. Kada je na vlast u Francuskoj došla desnica, i Battistiju je došao kraj izbjeglištva. Uhićen je 2004., ali nije izručen Italiji, već mu je omogućen odlazak u Brazil.

 

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano danas je izjavio kako podupire sve poteze koje će poduzeti talijanska vlada kako bi Battisti ipak bio doveden pred lice talijanske  pravde. Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini najavio je žalbu ICJ-u na odluku brazilskog suda, kojom su prekršeni međunarodni sporazumi između dviju zemalja. Samo zato što se Battisti “prodaje” kao ljevičar, dobiva zaštitu najprije socijalističke Francuske, a sada i lijeve vlade Brazila.

Komentara 4

OB
-obrisani-
21:28 09.06.2011.

ovome se treba zahvalit na isti nacin kak je i on napravio

OB
-obrisani-
21:15 09.06.2011.

brazil pustio ************ ****** paznja paznja paznja-******** na slobodi?????????

OB
-obrisani-
22:08 09.06.2011.

kaj je biv ili nije biv komunista??????????????? biv je, ve vec nesmemo pisati ni da je biv komunista-to vredja komuniste, a dok smo kod njih tu se sjecam i onih komunista koji su napravili pokolj nad hrvatima 200.000 pobijenih hrvata od komunista koji su to napravili u mirno doba-kad je rat vec prosao, a sjecam se tu i ona dva komunista koje je cicak prozvao kod gospodje selebaj u otvorenom manolica i boljkovca i rekao: na varteksovom stadionu bilo je zaprto 1150 medjimuraca, zagorca, podravca i drugih, odvodili su ih svaku (ko srbi u vukovaru i srebrenici) noc i streljali tako dugo dok ih nisu sve postreljali, na pitanje gdj selebaj: ko je to bio a cicak odgovara: prvi cojek policije u zagrebu i njegov pomocnik dalje ona veli: ko je to bio ime i prezime, a cicak odgovara: manolic i boljkovac, prisutni u emisiji su bili: ramljak, beljo i jos jedan iz \"socijalisticke partije\"-amen

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije