Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pošumljavanje Amazone

Brazil mora dokazati da se bori protiv pošumljavanja Amazone ako žele pomoć

Brazil's military fails to halt Amazon deforestation
Foto: BRAZILIAN ARMY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
14.04.2021.
u 12:29

Borba za očuvanje najveće svjetske prašume prepuštena je u ruke Brazila sve dok ne pokažu da im je u cilju smanjenje deforestacije

Od 2008. do 2018. Norveška je bila jedan od najvećih donora za zaštitu i obnovu brazilske prašume Amazone. Tijekom deset godina uplatili su više od 1.2 milijarde dolara u fond za Amazonu, no sada su se uvjeti njihove suradnje promijenili, prenosi Reuters.

Bliska suradnja oko ovog gorućeg problema između ove dvije države prestala je početkom 2019. dolaskom predsjednika Jaira Bolsonara na vlast. Predsjednik Bolsonaro, poznat i kao brazilski Donald Trump, obustavio je sve projekte zaštite i obnove Amazone. Nakon protesta brojnih skupina povezanih s očuvanjem okoliša kao i lokalnog stanovništva koje ovisi o prašumi, Bolsonaro je popustio.

Njegova vlada sada je tražila 1 milijardu dolara tijekom sljedećih 12 mjeseci od SAD-a i Norveške. Cilj im je smanjiti deforestaciju za 30 do 40%. Norveška vlada pristala je isplatiti svoj dio tek ako vide promjene pokrenute od strane brazilske vlade i ponovno pokretanje projekata za zaštitu okoliša.

Osim što je Amazona bogata brojnim biljnim i životinjskim vrstama koje ne postoje drugdje na svijetu, prašume su korisne i za borbu protiv klimatskih promjena.

 

Komentara 3

IJ
istina___jako___boli
18:29 14.04.2021.

Znaci da ce brazilci dobit mandalo ako budu posumljavali zemlju, tako sam ja ukapirao iz naslova i deksta.

BF
bf23
16:18 14.04.2021.

VL,imate li vi lektora? Krenite od naslova...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije