Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srbi i Hrvati

Bratstvo i jedinstvo - od NOB-a do glazbe i Beljaka

Tito i partizani
Foto: Imperial War Museums
08.01.2019.
u 22:24

“Čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svoga”, vapio je Tito. Po toj kovanici nazivane su tvornice, škole, ceste, a šef HSS-a njome skuplja glasove ljevice.

Mi smo more krvi prolili za bratstvo i jedinstvo naših naroda. E, nećemo nikome dozvoliti da nam dira ili da ruje iznutra, da se ruši to bratstvo i jedinstvo... jedna je od najcitiranijih izreka Josipa Broza Tita, nekoć znanog kao voljeni vođa, danas mahom kao komunistički diktator ili pak masovni ubojica.

“Čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svoga”, vapio je do zadnjeg daha, no zajedno s njegovim odlaskom sa životne i političke pozornice, u ropotarnicu povijesti, zajedno sa SFRJ, odlazi i “bratstvo i jedinstvo” kao službena državna politika, kao jedna od najdugovječnijih vladajućih političkih vrijednosti.

Tri desetljeća kasnije, jugoslavenska inačica glasovite francuske izreke “bratstvo, jednakost, sloboda” egzistira još samo u popularnoj kulturi, kao trajna inspiracija umjetnicima diljem Balkana, no već i površna analiza otkriva da među glazbenicima bratstvo i jedinstvo danas ne kotira najbolje, jer ispada da su se s tom sve manje popularnom krilaticom u pjesmama podjednako obračunali i Hrvati i Bošnjaci i Srbi.

Zasjenio “krađu” novčića

“U stvari, krivi svi smo, voleli se nikad nismo, kakvo bratstvo i jedinstvo”, zapjevao je svojedobno Baja Mali Knindža, vatreni srpski nacionalist, koji je veliki dio svog ranog opusa posvetio veličanju tzv. Republike Srpske Krajine. U pjesmi “Bratstvo i jedinstvo” na negdašnju svetinju pljunuo je i Damir Avdić, osebujni underground umjetnik iz Tuzle, navodeći da je “bratstvo i jedinstvo završilo na dva flora, u masovnim grobnicama i koncentracionim logorima”, istaknuvši poantu refrenom “Jebo ti, Jugoslavija, majku!” .

O bratstvu i jedinstvu u istoimenoj pjesmi imao je potrebu progovoriti i Hrvat Stiv Kahlina, poznatiji kao El Bahattee, stihovima: “Svi smo u istim govnima, u istim rovovima, zahvalimo onima što su vikali ideali dok su krali”.

Popularni hrvatski hiphoper u međuvremenu odustao je od “bratstva i jedinstva” (i od glazbe, pa za život zarađuje praveći čokoladu), no nije i Krešo Beljak čija je poruka s tradicionalnog božićnog domjenka SNV-a zasjenila čak i Bandićevu “krađu” novčića iz česnice.

Mnogi je pamte po zlu

Zahvaljujući se domaćinu na plaketi Svetozar Pribičević, koja se dodjeljuje za unapređenje odnosa Hrvata i Srba, šef HSS-a, naime, održao je kratak, ali nadahnut, govor tijekom kojeg se zakotrljala i misao: “I dalje vjerujem u bratstvo i jedinstvo hrvatskog i srpskog naroda.”

Za mlađu publiku: riječ je o borbenoj paroli Komunističke partije Jugoslavije, skovanoj tijekom narodnooslobodilačke borbe koja će i desetljećima kasnije, s više ili manje uspjeha, pridonositi smanjenju etničke distance među stanovništvom i razvijanju osjećanja solidarnosti i empatije. Diljem Jugoslavije, imenom “bratstva i jedinstva” nazvane su brojne škole, tvornice, folklorna i sportska društva, orden za “zasluge u razvijanju političkog i moralnog jedinstva naroda”, kao i “autoput” koji je spajao Ljubljanu, Zagreb, Beograd i Skoplje. Istodobno, tu je kovanicu po zlu zapamtio svatko tko je politički odstupao od službene ideologije, pa je nasrtaj na tu “zjenicu oka“, skupo koštao Tuđmana, Marka Veselicu, Brunu Bušića i druge.

Sudeći prema (mahom poraznim) reakcijama u javnosti, stihovi poput “Stipe Radić na nebu nam plače dok mu Beljak HSS rastače” već vape za glazbenim autorom, gotovo kao Krešo Beljak za glasovima ljevice.

Ključne riječi

Komentara 56

ST
stefj
23:38 08.01.2019.

Ajd jedan solidan članak... A bratstvo i jedinstvo? Imali smo to skoro 100 godina pa nije dobro ispalo za Hrvatsku, a Beljak to opet zaziva. Ne treba u svemu tome zaboraviti da se niti dan danas ciljevi Srbije, SPC i Srpskih stranaka u Hrvatskoj nisu promijenili niti najmanje. Metode možda da, ali cilj nikako... I onda se tima i takvima Beljak ide umiljavati? I to baš SPC koja niti danas ne priznaje postojanje Hrvatske, već čestita Božić vjernicima u Istri, Dalmaciji, Slavoniji, itd...

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
23:04 08.01.2019.

Pustimo sad te izlizane i otrcane skojevske pamfletiće, trenutna životna realnost potpuno je drugačija, skojevci su naj veći lopovi i razbojnici, ende, kraj priče, svo zlo dolazi od njih.

CV
cvetkovic
23:04 08.01.2019.

Rece tito i poubija svirepo600000 hrvata koji su se predali toj ideologiji koja je propala(pardon jos zivi u necijim glavama) mladosti civila zena i dijece poslije drugog svijetskog rata bez suda i sudjenja (jedina krivnja HRVAT SI paff..)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije