Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE MANJI

Hrvatin: Sram me iznositi podatke o proračunu za pravosuđe

Predsjednik Vrhovnog suda ističe da se sudovi jedva uspijevaju pokrivati
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
30.11.2016.
u 12:01

“83,21% novca ide na plaće. Županijskom sudu u Splitu lani je za edukaciju odobreno samo 19.000 kuna, zagrebačkome 55.000 kuna”

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin jučer je, predstavljajući izvještaj o stanju sudbene vlasti pred saborskim Odborom za pravosuđe, ustvrdio da ga je sram iznositi podatke o proračunu za pravosuđe koji se iz godine u godinu sve više smanjuje, a zbog kojeg se sudovi jedva uspijevaju pokrivati.

– 83,21 posto novca, od 1,01 milijarde kuna, išlo je na plaće i izdatke za zaposlene. Županijskom sudu u Splitu lani je za edukaciju sudaca, službenika i savjetnika odobreno samo 19.000 kuna, a Županijskom sudu u Zagrebu 55.000 kuna. To se osjeti i odražava na edukaciji i stručnoj literaturi, a bez usavršavanja nema ni autoriteta suda ni kvalitete – objasnio je Hrvatin. Podržala ga je i državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Maja Grubišin.

– To će se odraziti i u 2017., ponajviše jer nam preostaju ključne aktivnosti kao što je digitalizacija pravosuđa. To će se uglavnom financirati iz fondova EU, ali i proračun mora osigurati neka sredstva kojih mi nemamo – istaknula je Grubišin i dodala da unatoč smanjenim sredstvima učinkovitost pravosuđa kontinuirano raste.

>> Vlada usvojila smjernice za izradu proračuna – prihodi bi trebali iznositi 119,6 mlrd. kn

>> Predstavljene smjernice proračuna: Tko su dobitnici, a tko gubitnici?

Komentara 6

DU
Deleted user
15:15 30.11.2016.

Kad čujem sintagmu "hrvatsko pravosuđe" sram me je što sam Hrvat.

TV
tvrdapixa
13:04 30.11.2016.

Imali bi više love da ne plaćate enormne cifre nazovi sudskim vještacima koji na rasprave dolaze nespremni pa se procesi tako odugovlače u nedogled!

KK
klara.kos.73
15:02 30.11.2016.

kako radite i to vam je previše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije