Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUSTA KALELARGA

Zadar poslijepodne izgleda sablasno: 'Grad je bio i grad će biti. I nije “umro” niti će'

12.11.2020.
u 17:08

Od početka godine 13 je zakupaca gradskih prostora gradu vratilo prostore, a sad se traži model ponovnog oživljavanja

Pusta je Kalelarga. Godinama se stari dio Zadra praznio pretvaranjem stanova u apartmane, a nedavnim odlaskom policije s Poluotoka, a uskoro i HZZO-a, ostat će tek gradska uprava, dio suda... Ništa bolje nije ni s poslovnim prostorima koji zjape prazni ili su prekriveni bijelim papirom. Kafića je sve manje, restorana također, naravno, zbog korone.

Advent ovisi o situaciji

Jer nestalo je i turista pa sada Zadar, pogotovo poslijepodne, izgleda sablasno. O praznoj Kalelargi i posljedicama epidemije korone postavili smo pitanja gradonačelniku Branku Dukiću, ali i Koroni, Tomislavu Koroni.

Tomislav Korona, pročelnik upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom Grada Zadra, dao nam je podatak da je od početka godine 13 zakupaca gradskih poslovnih prostora prostore vratilo Gradu, a na pitanje hoće li barem biti Adventa, Korona je bio optimističan i odgovorio je da će odluke donijeti ovisno o razvoju epidemiološke situacije te mjerama i uputama Županijskog stožera civilne zaštite. Epidemiju koronavirusa kao veliki problem grada ističe i zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

– U ovom epidemiološkom trenutku, u kojemu je preporuka izbjegavati zatvorene prostore i kontakte s više osoba, realnost su prazni uslužni objekti. S obzirom na zastupljenost poslovnih prostora, jasno je da su posljedice najvidljivije tamo gdje je najviše uslužnih objekata, a to je centar grada ili, kako ga zovemo – grad – rekao je gradonačelnik Dukić, ističući među ostalim višemilijunsku vrijednost dosadašnjih mjera potpore gospodarstvenicima.

Pomoć zakupcima

Ističe da je u posljednjem paketu mjera pomoći svim zakupcima poslovnih prostora u vlasništvu Grada koji obavljaju svoju djelatnost tijekom cijele godine umanjen iznos zakupnine za 50% od 1. listopada 2020. do 31. ožujka 2021. godine, zakupcima koji svoju djelatnost obavljaju periodički umanjen je iznos zakupnine za 25%, dok su zakupci poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zadra koji se bave tradicijskim i umjetničkim obrtima te putničke agencije oslobođeni plaćanja zakupnine.

– Grad je bio i grad će biti. I nije “umro” niti će, kako se to naziva danas, baš kao prije desetak godina u vrijeme gospodarske recesije. Do pojave koronavirusa imali smo problem pritiska na Grad i njegovih prostornih limita, ne samo onih javnih nego i poslovnih. Apartmani i gužve u ugostiteljskim i trgovačkim objektima postali su teret samim stanarima i naša su nastojanja „oživljavanja“ Poluotoka išla prema pronalaženju suživota turizma s njegovim stanarima. I mislim da s tim nastojanjima treba nastaviti jer i ova će kriza, baš kao i recesija prije 10-12 godina, proći. Izlozi će se zašareniti, lokali tražiti produljeno radno vrijeme, dostavna vozila plaćati kazne... – ističe Dukić.

 

 

>> VIDEO Ekskluzivno smo isprobali dvije nove igrice za PlayStation 5

Ključne riječi

Komentara 13

JO
Jože
18:11 12.11.2020.

Eto bas mi drago za Zadar..i tu citavu Hercegdalmaciju...!!! Ajde jazavci...da vidimo kako ce te zivjeti i prezivjeti bez pljackanja turista i udaranja u prsa o vasem turbohrvatstvu !!! Ipak ima Boga ..u Hrvata !!

Avatar Warded
Warded
18:04 12.11.2020.

Tako je i u Splitu. Sve je podređeno turistima i osim pazara i ribarnice, koji su nekim čudom i dalje u centru, ništa drugo nema domaći "filing" ni "štih". I sve je prazno i pod "lokdaunom". Skupe i besmislene butigee i pusti restorani, preskupa kava.... ni šušta ni gušta.

Avatar Ričard
Ričard
17:58 12.11.2020.

di su juna vrimena, kad si na kalelargi svakih 10 metara nekog pozdravi ili baci spiku s njim . " danas vridi juna "Drugare trazin stare- al furest sad san ja."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije