Naslovnica Vijesti Hrvatska

Branitelji ne žele za stol s Aleksandrom Vučićem

Tri političke opcije složne da je dijalog posao politike, ne udruga
05. rujna 2016. u 07:15 195 komentara 13353 prikaza
23.07.2016., Pancevo, Srbija - Predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vucic posjetio je bazu specijalne brigade Vojske Srbije u Pancevu i prisustvovao prikazu osposobljenosti brigade. Photo: Srdjan Ilic/PIXSELL
Foto: Srđan Ilić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Na marginama sada već famoznog sastanka Zorana Milanovića i branitelja, u javnosti je pomalo ispod radara prošla inicijativa šefova udruga gardijskih brigada i Specijalne policije za organizaciju radnog sastanka s Aleksandrom Vučićem na temu pronalaženja nestalih osoba i optužnica koje stižu iz Srbije kojem bi, uz državne dužnosnike, nazočili i predstavnicima branitelja.

Postoji li, uistinu, konsenzus u braniteljskoj populaciji oko prijedloga koji su otvorili Josip Klemm i Dražimir Jukić i ima li ova inicijativa podršku, pitali smo političke predstavnike branitelja iz sve tri vodeće političke opcije.

Pitate li Miru Bulja, istaknutog člana Mosta čija riječ ima težinu u populaciji, ni u kojem slučaju. “Osobno ne bih sjeo s ljudima toga kalibra koji su kroz četnički pokret sijali smrt po Hrvatskoj 90-ih. To je posao diplomacije.

Međutim, poslao bih poruku Vučiću ovako javno: neka kaže gdje su naši mrtvi, da povuče taj nakaradni zakon i da se ostavi hrvatskih branitelja”, kaže Miro Bulj dodajući da nema ništa protiv dijaloga te da je naša diplomacija predvođena Mirom Kovačem apsolutno zakazala u zaštiti interesa branitelja.

Ni aktualni ministar branitelja Tomo Medved (HDZ) ne podržava ovu inicijativu. “Nisam za to jer ne vidim smisla da pobjednička vojska sjeda za stol s Vučićem, osobom čiju biografiju hrvatski branitelji jako dobro poznaju”, kaže Tomo Medved te dodaje da goruće probleme braniteljske udruge trebaju prepustiti službenim politikama dviju država.

miro kovač POZITIVNA OCJENA DISTANCIRANJA Kovač: Razuman i konstruktivan odnos Nikolića i Vučića prema neprihvatljivom referendumu u RS Vučić - Čović Sastanak u Beogradu Vučić i Čović uvjereni u bolje odnose Srbije i Hrvatske: 'Referendum u RS ništa neće promijeniti'

Ovaj stav dijeli i njegov stranački kolega Zvonko Milas. “Za tim stolom isključivo je mjesto predstavnicima hrvatskih institucija koje je narod izabrao da preuzmu odgovornost, ali ne i braniteljima”, smatra Milas.

SDP-ovac Franko Vidović na istome je tragu. “Ne podržavam inicijativu da se sjedne za stol s čovjekom koji je sudjelovao u operacijama protiv nas. Mi branitelji njima smo od ‘91. do ‘95. poručili što smo imali. Razgovarati se mora, ali za to postoje državne institucije, čiji je posao postići bilateralnu suradnju i taj zakon staviti izvan snage”, kaže Franko Vidović.

I njegov stranački kolega i bivši ministar branitelja Fred Matić misli da branitelji nemaju što tražiti sa srbijanskim premijerom. “Kad bi s predstavnicima drugih država razgovarale zainteresirane skupine, onda nam ne treba Ministarstvo vanjskih poslova. Predložio bih neka se naše nevladine udruge nađu s njihovima, artikuliraju probleme pa ih prenese mjerodavnim tijelima”, sugerira Fred Matić te ističe da branitelji trebaju surađivati s našim institucijama, ne srbijanskim.

Zaključno, unatoč dobroj namjeri da se normalizacija odnosa postigne u dijalogu sa srbijanskim premijerom, šefovi dviju braniteljskih udruga nemaju potporu svoje populacije.

>> Vučić: Boli me što sam kao premijer morao prešutjeti najteže uvrede na račun Srbije

Štednja
DO 31.01.2019.
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar johny21
  johny21:

  Tko bi normalan sjeo za stol sa deklariranim četnikom i desnom rukom Vojislava Šešelja!

 • IDujas:

  Bila je to najgluplja ideja iz radionice Klem - Jukić! kad regularno izabrani predstavnici jedne države razgovaraju s regularnim predstavnicima druge države onda nisu u poziciji birati sugovornike a razgovarati se mora (osim u zaista ekstremnim situacijama kad se svi ... prikaži još! odnosi suspendiraju). Kad časnici pobjedničke vojske pokušavaju mimo službenih kanala, razgovarati s pripadnicima poraženih srpsko-četničkih postrojbi iz Srbije onda je to zapravo davanje neke vrste legitimiteta poraženima. O čemu bi to oni pričali s Vučićem?

 • Avatar gospar
  gospar:

  Kome je uopce palo na pamet da se sastanu s Vucicem? prestrasno.