Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE ZNAJU ŠTO DALJE

Branimir i Diana trebaju pomoć: Nisu uplatili ni prvu ratu kredita, a potres im je uništio stan

Foto: gogetfunding.com
1/8
01.01.2021.
u 15:27

Privremeno su se vratili u stan Dianinog ujaka, ali ondje ne mgu ostati jer je i taj stan oštećen. Zato su pokrenuli crowdfunding kampanju i cilj im je prikupiti 64.000 eura

Nakon traumatičnog iskustva koje su proživjeli u neboderu u Novom Zagrebu tijekom zagrebačkog potresa, mladi bračni par Diana i Branimir odlučili su kupiti nešto svoje. Odabrali su Sisak jer je, kažu, blizu Zagrebu, odlično je povezan prometno, a grad je šarmantan i poseban. Stan su kupili 27. 11. na kredit u trajanju 30 godina, a za manje od mjesec dana potres ga je potpuno uništio.

- Na dan potresa bili smo u Sisku. Nosili smo u stan stvari za uređenje. Ne mogu vam to opisati, taj osjećaj tuge i nemoći, taj užas i jezu koji su me prošli kad sam shvatila što se zbiva. U tih nekoliko sekundi cijeli naš život se pretvorio u prah. Već se izvana vidjelo da je zgrada posve neupotrebljiva, ali morala sam, ući i pogledati naš stan - u suzama je za 24sata ispričala Diana koja je unatoč opasnosti suspregnula strah i otrčala do vrata kako bi utvrdila razmjere štete.

- Sve je nestalo. Stajali smo ispred zgrade i evo, još nisam došla k sebi. Još nismo uplatili prvu ratu kredita, a više nemamo stan. Riječ je o zgradi u kojoj vlasništvo u nekretnini imamo tek jedan susjed i mi, dok je vlasnik ostalih stanova grad Sisak, a u njima su živjeli ljudi slabijih imovinskih prilika. Ne znamo što će biti sa zgradom, hoće li se rušiti ili ne, nitko je još nije obišao od stučnjaka i nemamo pojma što će biti dalje - očajna je Diana.

Banka je odbila odgodu kredita, ponudili su im moratorij, ali to znači da bi morali platiti skuplje kamate.

- Suprug i ja smo vlasnici svoje firme i ne zarađujemo dovoljno da bismo plaćali podstanarstvo i kredit. da sam banci rekla kako ću uz kredit plaćati i najam, bila bih kreditno nesposobna. No sad to za nije problem, i dapače, istaknuli su da moram otplatiti svojih 30 godina - govori Diana koja trenutno ne vidi izlaz.

Privremeno su se vratili u stan Dianinog ujaka, ali ondje ne mgu ostati jer je i taj stan oštećen. Zato su pokrenuli crowdfunding kampanju i cilj im je prikupiti 64.000 eura. 

- Pokušavamo skupiti novac kojim ćemo ili otplatiti kredit te mirnije dočekati obnovu ako je uopće bude, plaćati podstanarstvo ili sami uložiti u obnovu zgrade neće biti druge opcije - kazala je Diana dodajući da će, u slučaju da kampanjom osiguraju dovoljno novca, višak darovati ostalim stanarima u zgradi koji su, kao i ona, ostali bez doma.

Ako želite donirati ili saznati više o kampani, možete to učiniti ovdje.

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 48

Avatar 0svetnik Ernesta Fulira
0svetnik Ernesta Fulira
17:23 01.01.2021.

Pa lijepo vi nemojte placati kredit, unajmite negdje stan, firmu koju imate koristite za pokrivanje troskova podstanarstva (nemojte si isplacivati novac kroz placu nego na firmu unajmite stan i placajte iz firme po ugovoru o najmu rentu vlasniku u visini svojih placa, a s njime napravite dogovor kako se taj novac raspodjeljuje), a banci lijepo prepustite da si ovrsi taj stan pa neka ga prodaju na drazbi ovako razrushenog, ako mogu.

OR
Orilogorilo
16:01 01.01.2021.

Uz stambeni kredit obvezna je polica osiguranja imovine vinkulirana u korist banke. Trebali bi ganjati naknadu od osig kuće. Ali ne bi me zacudilo da su supacke banke i osiguranja izuzele potrese iz police.

YO
youme123456
18:08 01.01.2021.

nije mi jasno kaj je problem? pa država će im sagraditi nove kuće po zakonu o obnovi od potresa, a mi ćemo sve platiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije