Naslovnica Vijesti Hrvatska

Branimir Glavaš uhićen u BiH, u pritvoru čeka odlazak na robiju

S policajcima koji su mu došli u kuću u Drinovcima, Glavaš je popio kavu i mirno se presvukao te krenuo.
28. rujna 2010. u 19:48 409 komentara 9 prikaza
privođenje branimira glavaša (1)
Foto: Zvonimir Čorić/VLM/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

– Šta je ovo? Došli su dečki po mene – kazao je u utorak oko 19 sati Branimir Glavaš svome odvjetniku Nikici Gržiću kada su pred njegovu kuću u Drinovcima stigli pripadnici policije Suda BiH da bi ga priveli u pritvor.

– Ovaj sud potvrdio je presudu Vrhovnog suda Republike Hrvatske kojom je Branimir Glavaš osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina u Slavoniji – potvrdio nam je to i Glavašev odvjetnik Nikica Gržić, koji sinoć nije bio u pritvorskoj jedinici kako bi posjetio svoga klijenta. To će, kako je rekao, učiniti danas.

Moguć pritvor i 9 mjeseci


Uz odluku da preuzima izvršenje presude, sarajevski sud je odlučio i da prihvaća visinu kazne od 8 godina zatvora koja je Glavašu izrečena na Vrhovnom sudu u Zagrebu. Uz ove dvije, sud je donio i odluku da se Glavašu određuje pritvor koji će, kako je rekao njegov zagrebački branitelj, odvjetnik Ante Madunić, trajati do okončanja žalbenog postupka BiH, što bi značilo najmanje 30 dana, dok je maksimalni mogući pritvor devet mjeseci. U koji je pritvor policija sprovela Glavaša, Madunić nam nije znao reći. Prema informacijama iz Sarajeva, sudska policija Glavaša trebala je dovesti u Pritvorsku jedinicu Suda BiH u Sarajevu, ali kasno navečer. Obrana ima rok od tri dana u kojemu se može žaliti na rješenje o pritvoru, a u roku od 30 dana može podnijeti žalbu na odluku o preuzimanju izvršenja presude hrvatskog suda i potvrđivanju zatvorske kazne od 8 godina.

Inače, specijalci su došli u Drinovce gdje je živio otakad je pobjegao iz Hrvatske i uhitili su ga. Susjedi oko Glavaševe kuće nisu ništa vidjeli, ali se vijest brzo proširila cijelom Hercegovinom. Glavaš je svom odvjetniku kazao kako su policajci prema njemu korektno postupali. Popili su kavu u njegovoj kući. Pričekali ga dok se presvuče, a on im nije pružao otpor.

Od bijega iz Hrvatske Glavaš je živio u Hercegovini. Napravio je kuću u Drinovcima i financirao se, kako je govorio, donacijama dobrih ljudi. Prodao je svoja ratna odličja, a njegov dom je bio i stranačka središnjica HDSSB-a, odakle su se donosile sve važne odluke za stranku.

Priče o bijegu u Ameriku

– Hrvatsku ne priznajem, ne priznajem ni njezine zakone, ovo je politički montiran proces. Godinama sam bio izložen policijskom, sudskom i političkom progonu! – poručivao je Branimir Glavaš iz Drinovaca. Otkad je prešao granicu govorio je kako vjeruje bosanskohercegovačkom pravosuđu te da je spreman kaznu odslužiti i u Zenici ako Sud BiH potvrdi njegovu presudu. Prošli su se tjedan pojavila i nagađanja kako mu hrvatski iseljenici planiraju bijeg u Južnu Ameriku, a da on prodaje svoju novosagrađenu kuću.

Glavaš je sve to oštro demantirao tvrdeći kako će on svoju kaznu ako treba odslužiti u zatvoru koji mu odredi Sud BiH, ali je svaki put ponavljao očekivanje kako će taj sud poništiti “politički montiranu presudu Vrhovnog suda Republike Hrvatske”. Glavaš je drugi hrvatski bjegunac koji je poslan na izdržavanje kazne na temelju Sporazuma o izvršenju kazne zatvora između Hrvatske i BiH.

HDSSB: Uhićenje je očekivanja posljedica

HDSSB: Uhićenje je očekivanja posljedica montiranog procesa

Nitko iz vrha HDSSB-a u utorak navečer nije bio dostupan za komentare, na uporne telefonske pozive nisu odgovarali ni čelnik stranke Vladimir Šišljagić, ni Glavaševa zamjena u saborskim klupama Dinko Burić, ni osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo. Vrata stranačkih prostorija također su bila zatvorena. Iz stranke je tek oko 22 sata stiglo šturo priopćenje, koje potpisuje Šišljagić.

Glavaševo uhićenje za HDSSB je, istaknuto je, \"očekivana posljedica politički motiviranog i montiranog procesa koji je pokrenula i vodila aktualna vlast\".

- HDSSB zajedno s Branimirom Glavašem i njegovim odvjetničkim timom nastavljaju pravnu bitku u dokazivanju njegove nevinosti u čemu imaju potporu velike većine hrvatskog naroda - stoji u priopćenju. (Suzana Lepan/VLM)

Odvjetnik: Više nema pravo tražit

Odvjetnik: Više nema pravo tražiti idržavanje kazne u Hrvatskoj

Prema zakonima u BiH za sve presude iznad pet godina osuđenik mora u pritvor. Glavaš više nema pravo tražiti izdržavanje kazne u Hrvatskoj. Glavaša su, kako doznajemo, i ranije planirali uhititi, ali se na posljednjem ročištu nije pojavio, a nije bilo ni mjesta u pritvorskoj jedinici. Čim se oslobodilo mjesto specijalci su došli po njega.

Prigovori na visinu kazne koje je podnio Glavašev sarajevski odvjetnik, Nikica Gržić, te na preuzimanje presude Vrhovnog suda RH, redom su odbačeni. Sam Glavaš, vjerojatno očekujući da se na njemu neće potvrditi Šimićev presedan, davao je izjave iz kojih se trebalo zaključiti da su BiH zatvori njegov izbor.

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
  • sial:

    28.09.2010. u 22:40h feuerbach je napisao/la: Ma ko si ti uopće u obrani grada Osijeka???? Ko si ti uopće? Ti se nalaziš prozvanim optuživat zapovjednika grada da je podrumski general, a što je trebo zapovjednik grada? Ić u diverzantska izviđanja!

  • bolimeuvozasve:

    ti svi sto ce u zatvor da idu tj nasi generali oni su nas ponos i o njima ce se knjige pisati necemo ih zaboravit ni za 1000god.mogu ove crvenkapice da sve pofataju a na kraju kad niko ne ostane ... prikaži još! neka ufate moj k...c

  • sial:

    Zanusi ??????????????????? Pati mobilizirani ratniče!