Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razumije problem

Brammertz: Svjestan sam da Šešeljeve izjave šokiraju ljude

'Serge Brammertz, the main prosecutor of the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY), speaks during a news conference on the charges against former Bosnian-Serb general Ratko
Foto: Reuters/Pixsell
20.11.2014.
u 08:46

Objasnio je i da se Ured glavnog tužitelja nije žalio na odluku o privremenom puštanju Šešelja na slobodu jer odluku donosi sudsko vijeće

Glavni tužitelj Haaškog suda Serge Brammertz boravi u Beogradu, a jučer je u intervjuu za Al Jazeeru kazao da su poruke Vojislava Šešelja povodom Dana sjećanja u Vukovaru govor mržnje sličan onom iz devedesetih, koji je i rezultirao njegovim odlaskom u Haag.

Podsjetio je da je predmet protiv vođe Srpske radikalne stranke (SRS), koji je optužen za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj okončan 2010. i od tad se čeka presuda suda. Šešelja je sud pustio na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja i to nakon što je 11 i pol godina provedeno u pritvoru. Nije mu uvjetovano da ne smije javno nastupati i baviti se politikom što vođa radikala čini otkako je kročio na srpsko tlo.

- Mi smo, kao Ured tužitelja, ispitali našeg posljednjeg svjedoka 2010. Obrana nije izložila svoje dokaze, pa je predmet okončan 2012. Moj Ured, kao i žrtve i javnost, čeka na presudu 2012., a ona je potpuno u rukama sudskog vijeća - kazao je Brammertz. Objasnio je i da se Ured glavnog tužitelja nije žalio na odluku o privremenom puštanju Šešelja na slobodu jer je ''riječ o ‘proprio motu’ odluci, koju donosi sudsko vijeće”.

- Inicijativu je pokrenulo sudsko vijeće na osnovi humanih razloga vezanih za njegovo zdravstveno stanje. Moj Ured nema pristupa njegovom zdravstvenom kartonu, pa ne možemo prosuditi je li odluka opravdana ili ne - pojasnio je Brammertz. Glavni tužitelj Haaškog suda dodaje i da je sud Šešelju nametnuo ograničen broj uvjeta kao što su zabrana kontakta sa svjedocima ili žrtvama te obavezan povratak na sud kada se donese odluka o datumu nastavka suđenja. Šešelj je nakon povratka iz Den Haaga poručio da ne odustaje od ideje Velike Srbije i da se neće odreći ''niti jednog pedlja srpske zemlje'', odnosno da će učiniti sve da Krajina i Vukovar budu u sastavu Velike Srbije.

Novinar Al Jazeere podsjetio je Brammertza da je hrvatski predsjednik Ivo Josipović uputio pismo predsjedniku ICTY-ja Theodoru Meronu povodom Šešeljevih istupa te ga upitao tko bi trebao reagirati u tom slučaju.

- Potpuno razumijem frustracije koje mnogi osjećaju. Osoblje u mom uredu i ja osobno dijelimo taj osjećaj. Moj ured je svoj posao završio 2010. i ta pitanja treba uputiti sudskom vijeću ili predsjedniku suda jer su to sudske odluke - odgovorio je Brammertz. Svjestan je da “ Šešeljeve izjave šokiraju ljude jer on koristi isti govor mržnje koji je koristio i tijekom rata, što je i dovelo do njegova kaznenog gonjenja”. Smatra da ponavljanje govora iz prošlosti može imati samo negativan utjecaj na pomirenje u regiji.

Podsjetio je da sudsko vijeće uvijek ima mogućnosti pozvati Šešelja nazad u pritvor ''kad god to odluči ili kad utvrdi da su uvjeti prekršeni”.

>>Haaško tužiteljstvo nada se da Sudsko vijeće prati što Šešelj radi i govori

>>Nove provokacije: Šešelj četnicima čestitao dan oslobođenja srpskog Vukovara

Komentara 23

VJ
vjerovnik
09:40 20.11.2014.

naravno da znaju što su napravili ... zato su ga i pustili

ZG
zgzgzg47
09:36 20.11.2014.

Pristrani, nesposobni, neodgovorni,dvolični, nemoralni .........molim nastavite sa epitetima o Haškom sudu

Avatar Nexus
Nexus
10:04 20.11.2014.

====="jer je ''riječ o ‘proprio motu’ odluci, koju donosi sudsko vijeće”................................. Nije "proprio motu"... to je latinski pojam i nemoze se tako pisati...... radi se o "Motu proprio" sto bi na hrvatskom znacilo "samoinicijativni dekret"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije