Naslovnica Vijesti Hrvatska

Brale su se i zelene mandarine, proizvođači traže pomoć inspekcije

Zbog otkupljivača koji love u mutnom berba mandarina prerano je počela, a s njom su prerano pale i otkupne cijene
10. listopada 2019. u 09:14 3 komentara 3382 prikaza
Ilustracija
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

U trgovačkim su lancima već naveliko akcije mandarina po cijeni od 6,99 kuna, a mi u prosjeku dobivamo 2,20 kuna za kilogram. Stoga nije teško izračunati tko je ove godine opet na dobitku, a tko na gubitku, kažu opuzenski proizvođači mandarina, kojih je berba prema dogovoru s otkupljivačima – Marinadom, NTL-om, Jasenskom, Fragariom, Setoviom, Agro Neretvom, Filipom i Frigo Bonsaijem – službeno trebala početi 25. rujna. No kako neki od njih i ove godine love u mutnom, neke su plantaže s posve zelenim plodovima obrane još između 5. i 10. rujna i na silu dožućene kako bi što prije stigle na tržište, pa je početna otkupna cijena od 3,50 do 3,60 kuna za prvu klasu potrajala svega tjedan dana, od kojih su dva bila kišna i nemoguća za berbu.

Mirta Šurjak DEKOLTE U PRVOM PLANU Mirti Šurjak pratitelj spomenuo 'mandarine', evo što mu je ona odgovorila

Nepoštena trgovačka praksa

– Prerano ubrane mandarine, u što su se i sami potrošači mogli uvjeriti, bile su neprirodne limunski žute boje i kisele. No bile su dovoljne da nam takva nepoštena trgovačka praksa i ove sezone zagorča berbu – kaže jedan od proizvođača (podaci u redakciji) koji je u strahu od obustave otkupa želio ostati anoniman.

– Kad je to “smeće” došlo na tržište, cijena je preko noći pala za 60 lipa i nastavila padati. Cijena prve klase mandarina danas je tako 2,50 do 2,80 kuna, druge oko 1,70 kuna, što je premalo za bilo kakvu zaradu ove godine – objašnjava on.

Proizvođači iz doline Neretve iduće godine tako planiraju tražiti pomoć Ministarstva poljoprivrede i Državnog inspektorata od najmanje dva stalna inspektora u vrijeme otkupa, koji bi kontrolirali kakva roba ulazi i izlazi iz otkupnih stanica. U međuvremenu, berba ranih sorti zorice, ichimaru i chahare pri kraju je, što znači da je obrana trećina uroda mandarina u Dalmaciji.

OPG Mira Zoraja Miris zemlje Biti poljoprivrednik u Hrvatskoj znači raditi od jutra do mraka i biti spreman odustati i otići u svijet

Urod slabiji nego lani

– Plodovi su krupni i slatki te iznimne kvalitete kakva se dugo godina ne pamti – kaže nam pak Neven Mataga, predstavnik Hrvatske voćarske zajednice u dolini Neretve, koji računa kako će ovogodišnja berba biti slabija nego lani, oko 35 tisuća tona naspram lanjskih 55 tisuća, od čega će oko 20.000 u izvoz.

Dvadesetak posto parcela ostalo je međutim neobrađeno jer se proizvođačima mandarine sve manje isplate. Stoga je i on razočaran otkupnom cijenom. Pogotovo ako se zna da će najveća konkurencija, turska, na naše tržište stići tek krajem listopada i početkom studenog. Manja proizvodnja posljedica je i leda otprije dvije godine, koju stabla još osjećaju, no spašava ih činjenica da se protekle godine išlo u kvalitetniju rezidbu te da se 70% ukupnih nasada na području Opuzena navodnjava kap po kap.

Malo sunca u nasade unijelo je pak Ministarstvo poljoprivrede, koje je radi poboljšanja održivosti proizvodnog potencijala oštećenog najezdom i štetnim djelovanjem sredozemne voćne muhe proizvođačima mandarina upisanim u ARKOD ove godine osiguralo 20 mil. kuna potpore, 12,150 kn/ha. 

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?