Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVILA KOMISIJA

Bračko maslinovo ulje 33. hrvatski prehrambeni proizvod zaštićen u EU

Split: Donacija maslinovog ulja sa Brača splitskoj bolnici
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/2
31.01.2022.
u 12:13

Podsjećaju da Hrvatska sada ima 33 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla

Bračko maslinovo ulje dobilo je europsku zaštićenu oznaku izvornosti, objavila je Europska komisija. Postupak zaštite naziva "Bračko maslinovo ulje“ započeo je u kolovozu 2018. godine, kada je Poljoprivredna zadruga Supetar podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake izvornosti.

Riječ je o ekstra djevičanskom maslinovom ulju dobivenom izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima, pri čemu autohtona sorta maslina Oblica mora biti zastupljena u najmanjem udjelu od 80%, kažu iz Ministarstva poljoprivrede. Karakteriziraju ga niski udio slobodnih masnih kiselina i niski peroksidni broj te visoki udio ukupnih fenolnih spojeva uz balansiranu gorčinu i pikantnost, voćnost i miris po svježem plodu masline, lišću i travi. Na sve pozitivne i specifične karakteristike bračkog maslinovog ulja podjednako utječe sorta masline, specifični geološki i klimatski uvjeti te umješnost bračkih maslinara u uzgoju maslina i preradi ploda u maslinovo ulje.

- Proizvodnja "Bračkog maslinovog ulja" dozvoljena je samo na području otoka Brača. Maslina je na otoku Braču prisutna od davnina i kao takva postala je dio tradicije i načina življenja u kojem je uvijek zauzimala posebno mjesto. Kao povijesno najvažnija poljoprivredna kultura za otok Brač maslina je postala njegov sinonim, a Brač je postao sinonim za svoju najznačajniju sortu masline oblicu, koja se naziva bračka u Svjetskom katalogu sorti maslina. Povijesni ugled "Bračkog maslinovog ulja" održao se do danas zahvaljujući neprekinutoj proizvodnji od 16. stoljeća i stalnim unaprjeđivanjem agrotehničkih postupaka i tehnologije prerade maslina u ulje, a što je kroz povijest, a i danas rezultiralo brojnim priznanjima za kvalitetu ovog ulja – kazali su iz Ministarstva.

Podsjećaju da Hrvatska sada ima 33 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Uz bračko maslinovo ulje, zaštićeni su i krčki pršut, ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, neretvanska mandarina, ogulinsko kiselo zelje / ogulinski kiseli kupus, baranjski kulen, lički krumpir, istarski pršut / istrski pršut, drniški pršut, dalmatinski pršut, poljički soparnik / poljički zeljanik / poljički uljenjak, zagorski puran, krčko maslinovo ulje, korčulansko maslinovo ulje, paška janjetina, šoltansko maslinovo ulje, varaždinsko zelje, slavonski kulen / slavonski kulin, međimursko meso 'z tiblice, slavonski med, lička janjetina, Istra, paška sol, zagorski mlinci, paški sir, bjelovarski kvargl, brački varenik, varaždinski klipič, malostonska kamenica, rudarska greblica, dalmatinska pečenica, dalmatinska panceta i lički škripavac.

>> VIDEO Umirovljenika sve manje, u dvije 'COVID' godine umrlo ih čak 18.000 više od prosjeka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije