Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Izbori 2015.

Petrov Milanoviću i Karamarku ponudio sporazum. Nisu ga htjeli potpisati prije nego ga detaljno prouče

Rekli su da ne mogu dati potpis na nešto što nisu detaljno proučili, pa su dobili 24 sata da prouče taj sporazum
18. prosinca 2015. u 23:23 99 komentara 10206 prikaza
Most
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Tripartitna vlada koju Most traži od izbora postaje sve realnija opcija, no i dalje ostaje i otvorena mogućnost za nove izbore. Most je, naime, opet za stol posjeo predstavnike koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije kako bi raspravili sva sporna pitanja koja su ostala otvorena u pregovorima o reformama. Večeras su se okupili i čelnici tih stranaka koji su trebali razgovarati o mandataru, no kako neslužbeno doznajemo od sudionika sastanka, ta tema uopće nije došla na red osim u trenutku kada je na početku susreta SDP predložio da to bude Božo Petrov.  

Naime, navodno je Most čelnike dvije koalicije dočekao sa sporazumom prema kojem su podijeljeni resori između tri strane po principu da svakome pripada jedna trećina ministarstva, mjesta u Saboru te javnim poduzećima. To nisu željeli potpisati niti SDP niti HDZ, koji su rekli da ne mogu dati potpis na nešto što nisu detaljno proučili, pa su dobili 24 sata da prouče taj sporazum i odluče hoće li ga potpisati. Tek nakon toga trebali bi se dogovoriti o mandataru, što u dvije koalicije smatraju čudnim poretkom jer vjeruju da prvo treba izabrati šefa Vlade, pa tek onda napraviti daljnju razradu po resorima. Razgovore o reformama pregovarački timovi tri strane trebali bi nastaviti sutra u 14 sati, dok bi se čelnici Petrov, Zoran Milanović i Tomislav Karamarko trebali ponovno sresti u 19 sati. S druge strane, u Mostu imaju dojam, kako nam neslužbeno kažu, da bi se lako moglo dogoditi da SDP i HDZ dogovore Vladu bez njih jer sinoć nisu htjeli potpisati ponuđeni sporazum.  

Nakon večerašnjeg sastanka jedino je Božo Petrov dao kratku izjavu, no nije želio odgovoriti na pitanje je li on novi mandatar.  

- Sastanak je bio pozitiva. Žao mi je što Most nije nastao prije makar zbog političkog dijaloga. Razgovori se nastavljaju sutra, stvari su danas bile pozitivne i očekujemo da će se stvari razriješiti u iduća 24 sata – poručio je sinoć Petrov.  

Tijekom dana su se pak sastali i pregovarački timovi koji su vodili programske razgovore o javnoj upravi, lokalnoj i regionalnoj samoupravi, fiskalnoj i monetarnoj politici, zaštiti okoliša, poljoprivredi. Kako neslužbeno doznajemo iz Mosta, SDP je bio konkretniji od HDZ-a i spremniji prihvatiti sve tražene reforme, dok HDZ-ovci nisu toliko željno odgovarali na pojedine prijedloge. I u samom HDZ-u neslužbeno nam kažu kako o još puno toga treba razgovarati i kako je zapravo malo što, barem iz njihove perspektive, uistinu dogovoreno.  

HDZ manje zadovoljan  

Koliko su nezadovoljni povratkom SDP-a u igru, dalo se iščitati i iz komentara na pitanje vode li ovi razgovori prema formiranju tripartitne vlade.  

– Vidjet ćemo kako će se stvari dalje razvijati – kratko je rekla HDZ-ova Ivana Maletić, dok je njezin stranački kolega Željko Reiner odgovorio kako će “razgovarati kao i do sada”.  

S druge strane SDP-ov Branko Grčić spremno je odgovorio da ovi razgovori vode formiranju tripartitne vlade.  

– Na temelju ovoga što u programu pišemo, nema nikakvih zapreka tome, a drugo je stvar politike, razgovori se nastavljaju i idemo tim putem. Sve što smo danas radili potpuno smo uskladili, pa i s HDZ-om – kazao je Branko Grčić te dodao kako je razgovor bio “skroz dobar”.  

Jedna od zanimljivijih tema za stolom bila je mogućnost smanjenja županija, o čemu lijeva i desna koalicija imaju dosta različita mišljenja.  

Radna skupina  

– Složili smo se da nam treba jedinstvena strategija i analiza postojećeg stanja, a nakon toga treba reći je li postojeći broj županija optimalan, treba li ih biti manje, trebaju li to biti regije i koji će to biti broj, to ćemo zajednički dogovoriti i oko toga smo se složili. Treba vidjeti i hoće li ostati naziv županija kao njihov povijesni naziv. Znači nema prijepora. Mi smo jednostavno shvatili da je u ovom trenutku postoje neke druge bitne stvari o kojima ćemo porazgovarati, a to je fiskalna stabilizacija zemlje i sve oko toga, uistinu smo našli zajednički jedan stav – kazala je Ines Strenja Linić iz Mosta te dodala kako po istom principu treba razgovarati i o broju gradova i općina.  

– Ne mora biti broj stanovnika kriterij, nego i fiskalni kapacitet te jedinice lokalne samouprave. To je na neki način prijedlog obje strane i mi smo s tim suglasni – objasnila je Strenja Linić.  

I dok su SDP i Most po ovim pitanjima bili složniji, u HDZ-u nam neslužbeno kažu kako se to nije baš tako dogovorilo. S obzirom na to da se o zdravstvu i socijali nije dosad pregovaralo, formirat će se jedna radna skupina kako bi se dogovorili stavovi o reformama koje je potrebno provesti u tim resorima.

>> Petrov nakon sastanka s Milanovićem i Karamarkom: Očekujem da će se stvari razriješiti u iduća 24 sata

>> Sastanak Mosta, HDZ-a i SDP-a: 'Složili smo se oko svega, bio je ovo ugodan razgovor'

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • teoodd:

    Tako je gdje nema mačke miševi kolo vode....Zašto smo imali izbore ako su svi pobjednici i svi u vlasti... onda nema opozicije...nema demokracije....

  • mrakomgluhijem:

    …ocito bi ta nova tripartitna vlada mogla biti ucinkovita kao ovi sastanci….bla, bla, bla….

  • vera90:

    Pun mi k više ovog odugovlačenja, idemo na nove izbore!!!!