Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Božinović: Vukas se uvijek može obratiti MUP-u i policiji

Rade se izvidi iz DORH-a u koordinaciji s policijom, koji su usmjereni na otkrivanje razloga i onih koji su involvirani na nezakonit način u pucanje mjera, rekao je Božinović.
29. rujna 2020. u 14:50 3 komentara 985 prikaza
Davor Božinović
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u utorak da će predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Nikša Vukas dobiti izvješće o curenju informacija, poručivši da se Vukas uvijek može obratiti MUP-u i policiji.

NATJEČAJI SU BILI FORMALNOST Kako su se dijelili poslovi u Janafu: Uzeli ponudu od 6,5 milijuna kn, odbacili onu od 850.000

"Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost može tražiti i dobit će odgovor, vjerojatno na tragu toga da DORH i policija provode izvide. Oni su ti koji na tome rade i koji će obavijestiti javnost o rezultatima tih izvida. Predsjednik Odbora uvijek se može obratiti MUP-u i hrvatskoj policiji, kojoj može i čestitati njezin dan. Možda je to učinio, možda nije, ali u svakom slučaju zahvaljujem mu na komunikaciji s policijom", rekao je Božinović nakon svečanosti u povodu Dana policije. 

Vukas je jutros rekao da će tražiti Božinovićevo očitovanje oko cijele situacije u sustavu, pucanju mjera i curenju informacija, dok će idući tjedan sazvati sjednicu Odbora za nacionalnu sigurnost zbog afere Janaf.

Pucanje mjera nije dobro

Upitan brine li ga pucanje mjera u velikim aferama, poput slučaja Josipe Rimac te je li se što otkrilo po tom pitanju, Božinović je odgovorio da pucanje mjera nije dobro.

"Međutim, koliko mi je poznato, rade se izvidi iz DORH-a u koordinaciji s policijom, koji su usmjereni na otkrivanje razloga i onih koji su involvirani na nezakonit način u pucanje tih mjera", rekao je. 

FOTO: Uhićenje Dragana Kovačevića

Davor Božinović
1 / 4

Onaj najvažniji dio posla kad se radi o kriminalističkom istraživanju  koji provodi policija u suradnji s DORH-om i Uskokom dovršen je tako da su podnesene odgovarajuće kaznene prijave, što znači, ističe Božinović, da su uspjeli prikupiti dovoljan supstrat dokaza.

"Ovo, naravno, nije dobro, međutim na tome rade DORH i policija i siguran sam da će nas obavijestiti kad će imati neke rezultate", rekao je.

Na pitanje je li policija nemoćna u slučaju pucanju mjera, odgovorio je da su sva ta kriminalistička istraživanja dugotrajna, mukotrpna i neizvjesna.

Predsjednik Milanović na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Donjeg Miholjca Marinko Jurasić DORH treba saslušati Milanovića o tajnim istragama za koje je znao

"Kad prođe nekoliko mjeseci i kad ono rezultira prikupljanjem dovoljnog supstrata dokaza, to znači samo dvije stvari - da se radilo kvalitetno i da se radilo onako kako zakon to nalaže, a to je uz očuvanje tajnosti izvida", poručio je Božinović.

Sustav hitnih službi funkcionira

Zbog tehničkih problema Hrvatskog telekoma u Hrvatskoj je došlo do problema u fiksnoj i mobilnoj mreži, zbog čega se ne mogu uspostavljati pozivi pa je nedostupan i broj 112 koji obuhvaća sve hitne službe, a Božinović nije bio upoznat s time. 

"Siguran sam da će netko izaći pred javnost i reći što se dogodilo. Kada su u pitanju ključne komunikacije i komunikacije svih žurnih službi, to ne bi smio biti problem jer one imaju svoju liniju komunikacije, svoja posebna komunikacijska sredstva kad govorimo o službama civilne zaštite', poručio je ministar, izrazivši uvjerenje da sustav funkcionira.

Podsjetio je da smo to financirali europskim sredstvima i da je MUP osigurao da te veze, prije svega temeljene na tetra uređajima, funkcioniraju u svim žurnim službama. 

Ministar Božinović uspostavio video vezu s korisnicima Doma umirovljenika u Sisku AFERA JANAF Božinović: Nisam znao za izvide, Glavni ravnatelj me izvijestio večer prije

Vezano za pojavu koronavirusa u domu za starije u Rugvici, rekao je da ne zna konkretan slučaj te podsjetio da su najavljivali da će se lokalna žarišta gasiti lokalnim mjerama.

Neki dan bio je proboj u domu za starije i nemoćne u Delnicama i upravo jednim jakim angažmanom lokalnog i županijskog stožera Primorsko-goranske županije, pod koordinacijom tamošnjih epidemiologa i KBC-a u Rijeci, ta situacija se sanira, naveo je.

"Siguran sam da će tako biti i u drugim sličnim situacijama. Ne možemo u potpunosti zajamčiti da virus neće ući u bilo koju instituciju, ali je važno da u svakom trenutku sve nadležne službe i stožeri civilne zaštite znaju kako reagirati", poručio je Božinović.

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
 • roland:

  Nisu bitne mjere i pucanje mjera, nego sudstvo. Policija odradi svoj dio posla, više-manje korektno, a onda na scenu stupa neovisno sudstvo. Grupa ljudi koja dobiva lijepe plaće iz državnog proračuna, odlučuje da li će presuda biti oslobađajuća, ili će ... prikaži još! presuda biti kazna zatvora od 15 godina, a o rezultatima svojeg rada nikome ne polaže računa.

 • Avatar manjejeviše
  manjejeviše:

  Ništa tu nije puklo. Da je SOA to znala sve bi puklo još lani.

 • Avatar Mars
  Mars:

  Aha, to je važno. Pucanje mjera je vama važno.