Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.08.2018. u 22:37

S ljetom se situacija s migrantima pogoršala, što nas čeka u jesen i zimu?

Više od 2500 migranata čeka u susjednoj BiH, u Velikoj Kladuši i Bihaću, na prelazak granice i ulazak u Europi... PU karlovačka zaprimila je dojavu o 12 migranata na području Drežnice kod Ogulina, od čega su dvojica poginula jer se u noći na njim srušila kamena gromada. Djelatnike PU zadarske vozač kombija u Donjem Srbu pokušao pregaziti, ovaj zapucao, pa ranio migrante koje je ilegalac vozio u kombiju...

To su tek neki od naslova koji su posljednih mjeseci aktualni u Hrvatskoj. Problemi s ilegalnim prelascima hrvatske granice eskaliraju, a započeli su još početkom godine. Podatak samo PU karlovačke po kojem su u prva tri mjesca uhvatili čak 103 osobe u ilegalnom prelasku granice, a u istom vremenu 2017. samo 12 osoba, jasno govori o jačanju migrantskog vala.

Danas je taj broj mnogo veći. Krijumčari u pohlepnoj želji za zaradom na tuđem jadu u stanju su u kombije, kamione, karavane ugurati i 20-ak osoba. Nije im stalo jesu li bez zraka ili vode, jesu li u pitanju djeca.

Po, iako MUP aktualnu situaciju ne želi nazvati migrantskom krizom, već pojačanom željom migranata da prođu kroz Hrvatsku do bogatijih zemalja Europske unije, za građane je ipak riječ o valu jer skupine ljudi hodaju po šumama, planinama, selima, uz poljske puteve. Sve je počelo u proljeće, s ljetom se situacija pogoršala, što nas čeka u jesen i zimu? Malo tko vjeruje da će se migrantski val smanjivati, posebno stoga jer Europa još nije zauzela stav o tome kakve će i hoće li uopće još primati migrante.

Dok se ‘veliki igrači’ ne odluče, u Hrvatskoj će se, bojim se, situacija dodatno komplicirati. Nervozni postaju migranti, ali i krijumčari koje policija sve češće pronalazi i zatvara. Uz to, gotov kao naručeni, javljaju se i napisi nekih stranih medija i svjedočenja migranata o navodnom nasilju koje doživljavaju od hrvatske policije čije djelatnike sve češće migranti i šverceri pokušavaju napasti ili pregaziti, iako su na putu do njih prošli tisuće kilometara valjda kroz ‘med i mlijeko’.

Komentara 3

IG
Igggy
07:55 19.08.2018.

Sramotna “kolmuna”!

IG
Igggy
17:02 19.08.2018.

Koje budalastine...

RI
rightside
16:41 19.08.2018.

s ve i jednog migranta koji ilegalno prelazi granicu treba kaznit.. treba se uredit sistem kao i u madarskoj,, oni vise nemaju roblem s tim, no drzave sa "puno udruga za ljudska prava" su svakako najbolje za bijeg do eu,,))))hocu reci, ako eu ne prigovara orbanu na njegovim postupcima,onda nebi ni nama prigovarala da se npr na brzinu smjene,ili odu plenkovic injegovih par ministara, postavise novi premjer i ministri i krene po uzoru na madare,, i prica oko migranata je zavrsena,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije