Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Otac nestale djevojčice zatražio azil, prebacili ga u hotel Porin

O pucnjavi na Vukomercu te općenito o stanju sigurnosti u Zagrebu kaže kako se ne moramo brinuti jer je Zagreb, kao i ostatak Hrvatske, na visokoj razini
24. rujna 2018. u 15:29 29 komentara 3652 prikaza

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, osvrnuo se na posljednje slučajeve koji su se dogodili u Hrvatskoj, a tiču se sigurnosti zemlje, kao što je bila pucnjava u Vukomercu, slučaj nestanka sirijske djevojčice te o tome što je sve policija poduzela tijekom ovogodišnje turističke sezone.

Pucnjava u Zagrebu Stručnjaci o okršajima Kad oko nas svako malo lete meci, nesigurnost više nije samo dojam

Što se tiče slučaja izgubljene djevojčice, Božinović je izjavio da je Hrvatska, unatoč tome što slučaj nije bio prijavljen, napravila sve što je mogla te je provela interno informiranje svih nadležnih tijela.

"Koliko mi je poznato, u ovom trenutku bi se trebao održati sastanak s gospodinom iz Sirije od pripadnika hrvatske Granične policije pa ćemo vidjeti hoće li događaj biti prijavljen i hoćemo li doznati više informacija o događaju koji se navodno dogodio prije osam ili deset dana", rekao je Božinović za N1.

Sirijac koji tvrdi da ga je hrvatska policija na silu odvojila od petogodišnje kćeri Allse u ponedjeljak je na graničnom prijelazu Maljevac službeno prijavio nestanak djeteta te zatim zatražio azil.

Sirijac i njegova kći Allsa Što se dogodilo Policija odbacuje optužbe Sirijca: Nikad nismo bili u toj trgovini

Policijski službenici granične policije Ministarstva unutarnjih poslova (MUP)  su posredstvom Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi i predstavnika UNHCR-a, inicirale i danas na graničnom prijelazu Maljevac održale sastanak s 43-godišnjim sirijskim državljaninom. U razgovoru s policijskim službenicima dao je detaljnije podatke vezane uz lokaciju navodnog nestanka 5-godišnjeg djeteta i službeno prijavio nestanak, priopćio je MUP.

Iako se nakon sastanka, u pratnji djelatnika Isusovačke službe i UNHCR-a namjeravao s graničnog prijelaza vratiti u BiH, nakon kraćeg vremena se predomislio i policijskim službenicima podnio zahtjev za azilom, a što mu je omogućeno iz humanitarnih razloga, uvažavajući okolnosti koje navodi. Policijski službenici mjesno nadležne Policijske uprave karlovačke u odnosu na prijavu nestanka osobe poduzimaju sve zakonom predviđene mjere i radnje.

U odnosu na 43-godišnjeg sirijskog državljanina, MUP na kraju priopćenja izvješćuje kako je u tijeku izjavljivanje namjere za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu u Republici Hrvatskoj, i daljnje utvrđivanje okolnosti navodnog nestanka djeteta.

Sirijac, koji je priču o odvajanju od kćeri iznio u bosanskohercegovačkim medijima nakon što ga je Hrvatska vratila u BiH, večeras bi, kako se neslužbeno doznaje, trebao biti smješten u zagrebački centar za migrante, nekadašnji hotel Porin.

Davor Božinović Božinović u Međimurju Međimurski župan: Ako skupina ljudi ugrožava sigurnost ostalih, država mora reagirati

O pucnjavi na Vukomercu te općenito o stanju sigurnosti u Zagrebu Božinović kaže kako se ne moramo brinuti jer je Zagreb, kao i ostatak Hrvatske na visokoj razini, a policija će poduzeti i dodatne mjere kako bi se povećala percepcija sigurnosti.

Ministar je govorio i o mjerama koje su poduzete u vezi sa sigurnosti tijekom turističke sezone, za koje kaže da su rezultirale promptnim reakcijama policije po svim dojavama.

Davor Božinović sporost institucija Božinović: U 6 mjeseci samo dvije kaznene prijave za zločine na Ovčari

"Sve mjere koje su poduzete već su u prvoj godini opravdale osnivanje Stožera. One su rezultirale promptnim reakcijama policije po svim dojavama. To je važno jer se kroz rad policije šalje dodatna slika o Hrvatskoj kao o sigurnoj turističkoj destinaciji", kazao je Božinović i zaključio s činjenicom kako trenutačna migracijska kretanja nisu utjecala na sigurnost stranih i domaćih turista.

>> Pogledajte intervju s ministricom Divjak o eksperimentalnoj reformi obrazovanja

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
 • evilelvis:

  kakve gluposti - lik iz sirije predje granicu ilegalno s djetetom, isto dijete ostavi nekim ljudima iz iraka dok kakti nesto kupuje u ducanu. vojsku na granice, ocigledno je da ulaze posvuda.

 • Avatar nekineki
  nekineki:

  ovo sa mobitelima 'stara fora', vecina ih ima 2 mobitela, jadan ispravan, a drugi razbijen, upravo kako bi mogli tvrditi tim udrugama i medijima koji ih docekuju da ih policija negdje zlostavljala, razbijala im mobitele itd... procitajte o tome na ... prikaži još! internetu....zanimljivo tko ima placa te mobitele, roaming itd..

 • Marko1337:

  Jadno je to kada takav otac koristi svoje dijete da se dokopao nečega što mu ne prupada, a naša jugo medijska gamad pada na ovakve prevare,