Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar unutarnjih poslova

Božinović: Gužve na Bajakovu nemaju veze s ulaskom Hrvatske u šengenski prostor

Satima se čeka na graničnom prijelazu Bajakovo na izlazu iz zemlje prema Srbiji
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.01.2023.
u 16:03

Dakle, na ulazak u Srbiju se čekalo i do pet sati jer unatoč velikom broju traka za graničnu kontrolu na hrvatskoj strani, infrastruktura s druge strane granice ne može podnijeti toliki broj putnika, a bez većih čekanja”, kazao je Božinović.

Gužve na Bajakovu proteklog vikenda nemaju apsolutno nikakve veze s činjenicom da je Hrvatska od 1. siječnja članica šengenskog prostora, izjavio je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Odgovarajući na Hinin upit Božinović je kazao da su gužve koje su se stvorile tijekom vikenda na graničnom prijelazu Bajakovo očekivane zbog završetka blagdana i povratka većeg broja ljudi prema zemljama EU.

VIDEO: Vozači satima čekali na graničnom prijelazu: 'Hrvati misle da su bogovi jer su u Schengenu'

 

„I ranije smo komunicirali da se od 1. siječnja granična kontrola na vanjskoj granici neće promijeniti i nije se promijenila, jer hrvatska policija od ranije primjenjuje šengenski zakonik. Uzmimo podatke hrvatske granične policije za 24. prosinca prošle godine, dok još nismo bili članica šengena, a kada je situacija na Bajakovu bila obrnuta. Dakle, na ulazak u Srbiju se čekalo i do pet sati jer unatoč velikom broju traka za graničnu kontrolu na hrvatskoj strani, infrastruktura s druge strane granice ne može podnijeti toliki broj putnika, a bez većih čekanja”, kazao je Božinović.

Dodao je da su svi koji su ovaj vikend putovali mogli osjetiti šengen, „ali na drugoj lokaciji, u trenutku kada su bez zaustavljanja i čekanja na graničnu kontrolu izašli iz Hrvatske i ušli u Sloveniju, kao što su i tisuće naših građana, po prvi puta, bez ikakvih gužvi krenuli na svoja skijaška odredišta”.

Usporen rad

O dugom čekanju jučer se oglasila srpska Uprava carine koja je kritizirala sporost carinskih službi Hrvatske i Mađarske.

"Posebno teška situacija na izlaznoj je strani graničnog prijelaza Batrovci, gdje se zbog zastoja u međuzoni, uslijed usporenog rada hrvatskih graničnih vlasti, na izlaz iz naše zemlje čeka i do osam sati. Zastoji su i našim sjevernim granicama, pa se na Horgošu, gdje je otvoreno čak pet izlaznih traka, čeka oko šest sati. Puna međuzona pokazuje da mađarske granične službe također rade usporeno", navele su srpske vlasti.

Naveli su kako ne mogu preporučiti alternativne pravce, te da jedino mogu apelirati na granične službe Hrvatske i Mađarske da ubrzaju svoj rad kako bi se ova "neugodna situacija razriješila u što kraćem roku".

VIDEO: Nevjerojatan prizor na cesti u Dalmatinskoj zagori: Mnogi se čude kuda ona vodi

Komentara 5

DU
Deleted user
16:58 09.01.2023.

Gužve su prije svega odraz našeg mentaliteta i načina života (mislim na nas gastiće) koji želimo ostati u domovini do zadnje minute. Da de krenilo dan dva ranihe nebi bilo problema.Ja sam jučer nanaplati izlaz Macelj čekao 15 minuta ,pa na ulazak u Austriju još 20.Po Austriji zbog hrpe bauštela izgubio pol sata zbog silazaka sa autbahna.Hrvatska je vanjska granica EU sada i ekipa u Beogradu i Sarajevu ,dok eventualno ne uđe u EU /Shengen može se žaliti upravi vodovoda u Briselu.

DU
Deleted user
20:17 09.01.2023.

Kome se ne čeka na Bajakovu može preko Mađarske .Možda je brže.

TE
Teig1
17:48 09.01.2023.

Imali kakva sprava za katapultiranje preko Hrvatske, moglo bi se dobro zaraditi? Start bi bio garantiran uplatom a slijetanje u Mađarsku na vlastitu odgovornost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije