Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUŠENJE PREDRASUDA Vrh Katoličke crkve u rujnu će obići nekadašnja mjesta stradavanja i zatočeništva

Bozanić prvi kardinal koji hodočasti u Jasenovac

17.06.2009.
u 19:16

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić hodočastit će u Jasenovac. Točnije, on će u rujnu predvoditi svećeničko hodočašće Zagrebačke nadbiskupije u Jasenovac, Staru Gradišku i Petrinju.

Svijetli likovi
Kako javlja Nadbiskupski duhovni stol, u rujnu se organizira “svećeničko hodočašće u kojemu će posebno mjesto imati svijetli likovi svećenika koji su svojom žrtvom i svjedočanstvom vjernosti Kristu i Crkvi kroz razne nedaće u daljoj i bližoj prošlosti ostali istinsko nadahnuće novim naraštajima”.

Pomoćni biskupi zagrebački i svećenici predvođeni kardinalom Bozanićem krenut će od Stare Gradiške, nekadašnjeg mjesta stradavanja i zatočeništva mnogih svećenika, gdje se sada gradi nova crkva, zatim će ići u Jasenovac, pohoditi župnu crkvu i spomen-područje koncentracijskog logora i na koncu Petrinju, gdje će u novoj crkvi, koja je sagrađena na mjestu srušene u Domovinskom ratu, slaviti euharistiju.

Za javnost je svakako najznačajniji pohod u Jasenovac, spomen-područje koje je godinama bilo neuralgična točka u odnosima crkvenog vrha i dijela javnosti. Mnogi su prigovarali biskupima da npr. odlaze u Bleiburg, ali da ne žele otići u Jasenovac te da tako daju prednost samo jednim žrtvama Drugoga svjetskog rata. Takve tvrdnje prvi je srušio požeški biskup mons. Antun Škvorčević, koji je svakoga “žalosnoga petka” prije Cvjetnice u posljednjih pet godina organizirao pokorničku procesiju i misu u jasenovačkoj župnoj crkvi.

Dolazi i privatno
Škvorčević, tvrdi Nataša Jovičić, ravnateljica jasenovačkog muzeja, nekoliko puta godišnje i privatno obiđe spomen-područje. No, vrhunac je bio 3. travnja ove godine, kada je u Jasenovac hodočastio predsjednik HBK Marin Srakić. Srakić je bio prvi predsjednik HBK koji je posjetio Jasenovac, a Bozanić će biti prvi kardinal koji će nogom kročiti na područje nekadašnjeg logora.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije