Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebački nadbiskup govorio o novim medijima

Bozanić o internetu i web evanđelju, a Nadbiskupija još nema stranicu

josip bozanić
Anto Magzan/Pixsell
13.11.2009.
u 00:56

Internet treba gledati kao svijet definiran kao "sedmi kontinent" koji nije tako daleko od nas. Na internetu se i uči o životu, izdvojio je Bozanić.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić jučer je kao potpredsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) održao uvodno izlaganje prigodom otvaranja plenarne skupštine Europske biskupske komisije za medije (CEEM) koja se o temi “Kultura interneta i komunikacija Crkve” održava u Rimu od četvrtka, 12., do nedjelje, 15. studenoga.

Zanimljivo je da je kardinal Bozanić govorio o internetu, a njegova Zagrebačka nadbiskupija, nakon niza godina pokušaja, još uvijek nema vlastitu internetsku stranicu!

Internet - sedmi kontinent
No, bez obzira na to kardinal Bozanić je ipak u svome nastupu rekao da raširenost interneta mijenja čovjekov način razmišljanja i komuniciranja upozorivši pritom da je internet sredstvo koje stvara virtualnu zajednicu "cybernauta".

Objasnio je da “na internet danas treba gledati prije svega kao na svijet koji se netko usudio definirati kao ‘sedmi kontinent’. A taj svijet nije tako daleko od nas.” Upozorio je stoga na potrebu naviještanja evanđelja i tom “novom” svijetu.

Kardinal Bozanić upozorio je da za internetsku generaciju internet nije odvojena sfera njezine egzistencije, već jednostavno njezin sastavni dio.

Uočio je da se upravo na internetu stvaraju društveni kontakti i uči o životu.

Evanđelja u novom svijetu
- Želim potaknuti sve ljude dobre volje koji djeluju u novonastalom svijetu digitalne komunikacije da se založe u promicanju kulture poštovanja, dijaloga i prijateljstva - rekao je kardinal u svom izlaganju i dodao da prisutnost Crkve na internetu ‘nije mogućnost, nego – nužnost!’

- To je nužnost kako Crkva ne bi ostala na marginama tehnološkog razvoja jer bez te prisutnosti ne bi uspjela voditi dijalog s tisućama mladih, prvih nositelja ove stvarnosti - naglasio je u Rimu kardinal Bozanić.

Za očekivati je da će, nakon ovakva izlaganja u Rimu, kardinal Bozanić valjda i u svojoj biskupiji otvoriti vrata modernizaciji i internetskoj generaciji te dati izraditi i otvoriti internetsku stranicu i upozoriti na neažuriranost službenih crkvenih stranica, poput one Hrvatske biskupske konferencije.

Komentara 5

OB
-obrisani-
01:25 13.11.2009.

Nije im dovoljno sto su izmilili iz misjih rupa i crkava u skole drzavne ustanove i u sve pore ljudskih zivota i zagadili javni prostor, sad jos hoce zagaditi i Internet. mrs nazad u crkvu!

OB
-obrisani-
14:27 13.11.2009.

. .Hm, na vijestima nekidan sam cuo Bozanica kako govori da na izborima ne bi trebalo birati one politicke opcije koje osporavaju vrijednosti Domovinskog rata (ne bas tim rijecima, ne mogu se tocno sjetiti navoda, ali u tom kontekstu). Osim). Osim sto ne znam ni jednu stranku ili kandidata koja ima sanse uci u parlament, a osporava Domovinski rat (tako nesto bi se moglo ocekivati od neke stranke koja zagovara srpsku manjinu, iako ne znam da li je i kod takvih to slucaj), Bozaniceva izjava me istog casa podsjetila na scenu iz filma Kraljevsko nebesko u kojoj neki crkvenjak ponavlja krizarima na odlasku da ubijanje nevjernika nije grijeh.!!!!!!!!!!!

AG
Agramer198
03:16 13.11.2009.

A vidim da si ti izgmizao iz kumrovečkog blata. Marš nazad u ropotarnicu povijesti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije