Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ubrzava se postupak izvršavanja kazne zatvora, ministar otkrio najvažniju novinu

Odluka Vlade uslijedila je nakon nedavnog sastanka s predstavnicima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, koje je aktivno u pravnim procesima radi obeštećenja svojih članova.
05. ožujka 2020. u 10:54 1 komentara 533 prikaza
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Prijedlogom zakona o izvršenju kazne zatvora, koji je Vlada sa sjednice u četvrtak uputila u prvo čitanje u Hrvatski sabor, ubrzavaju se rokovi postupanja od trenutka pravomoćnosti presude o kazni zatvora do samog izvršenja kazne.

Dražen Bošnjaković AFERA MASONI Bošnjaković: Radi se o gubitku jednog povjerenja, ovaj potez je očekivan

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ističe to kao najvažniju novinu zakona.

"Sve rokove vezane uz ta postupanja smo bitno skratili, stoga ćemo imati bitno brži postupak i u suradnji s drugim resorima ćemo ostvariti potpuni nadzor od trenutka izvršavanja pravomoćnosti kazne zatvora do samog smještaja i odlaska na izvršavanje", rekao je ministar.

Istaknuo je i uvođenje mogućnosti uvjetnog otpusta pod elektroničkim nadzorom, kao i omogućavanje komunikacije između zatvorenika i maloljetne djece.

"Godišnje imamo oko 12.000 djece čiji su roditelji u zatvorskom sustavu, a tehnologijom ćemo omogućiti jednostavnije i brže komuniciranje između djece i roditelja", rekao je Bošnjaković.

Nikica Gabrić MASONI Gabrić odbacio optužbe: 'Jelenić je tražio uslugu od mene'; Bošnjaković razgovarao s državnim odvjetnikom

Izdvojio je i mogućnost puno boljeg iskorištavanja postojećih prostora u zatvorskom sustavu te će se, kako je rekao, relaksirati kruta razlika između kaznionica i zatvora, pa će u kaznionicama moći biti smješteni i osuđeni na kaznu zatvora u prekršajnom postupku i oni koji su u istražnom zatvoru. Prema važećem zakonu, istražni zatvorenici izvršavaju istražni zatvor isključivo u zatvorima.

"Uređuje se i status zatvorske bolnice koja postaje dio sustava javnog zdravstva te će imati puno bolju komunikaciju s ostalim zdravstvenim ustanovama", naveo je ministar.

Osnovano povjerenstvo za pomoć prisilno zatočenima u Srbiji i Crnoj Gori

Vlada je donijela odluku o osnivanju Povjerenstva za koordinaciju aktivnosti i pružanje pomoći bivšim zatočenicima koji su za vrijeme oružane agresije na Hrvatsku prisilno odvođeni i zatočeni na područje Srbije i Crne Gore.

Dražen Bošnjaković NIZ NELOGIČNOSTI Novi skandal s imovinskom karticom: Nedostaje kvadrata i kod ministra Bošnjakovića

Multidisciplinarno povjerenstvo će predlagati mjere i kriterije za sustavno djelovanje i planiranje pružanja pravne i stručne pomoći, te će osnovati stručni tim za pomoć bivšim zarobljenicima i njihovim odvjetnicima pred sudovima u Srbiji i Crnoj Gori. Predsjednik povjerenstva je ministar pravosuđa.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ocijenio je formiranje povjerenstva značajnim iskorakom u pomoći osobama koje su nasilno odvedene za vrijeme oružane agresije na Hrvatsku, kako bi nakon toliko godina dobile satisfakciju i odgovarajuće obeštećenje.

Odluka Vlade uslijedila je nakon nedavnog sastanka s predstavnicima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, koje je aktivno u pravnim procesima radi obeštećenja svojih članova.

Tijekom 2018. i 2019. godine pokrenut je određeni broj privatnih tužbi protiv Republike Srbije pred sudovima u Hrvatskoj i Srbiji.

Vlada je donijela i odluku o provedbi vježbe "Kibernetički štit 2020" u ožujku u kojoj će sudjelovati tijela iz sustava domovinske sigurnosti te druga tijela, ukupno njih 23, radi uvježbavanja sudionika u upravljanju u uvjetima kibernetičkih incidenata te jačanja sigurnosne svijesti na nacionalnoj razini.

Dražen Bošnjaković Ministar pravosuđa Bošnjaković: Ocijenit ćemo jesu li provjere dužnosnika potrebne

Za potrebe vježbe provest će se simulacija kibernetičkih napada radi razvoja sposobnosti za kibernetičko djelovanje sustava domovinske sigurnosti.

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
  • PrimoracRi:

    Nesposobnnjakovć bi otel bit sposoban. Je jako se potrudl vidi se sva ova leta.....