Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski parlament za održiviju potrošnju

Borzan priprema zakon protiv programiranog kvarenja uređaja

Zagreb: Biljana Borzan na konferenciji govorila o kupovini i konzumaciji prehrambenih proizvoda
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
22.11.2022.
u 20:14

Čak 93% građana smatra da kućanski uređaji danas traju kraće nego oni proizvedeni prije 20 godina

Čak 94,1% građana smatra da bi uređaji trebali trajati dulje, ali najčešće se kvare nakon isteka obveznog jamstva, odnosno nakon dvije godine, kazala je u ponedjeljak eurozastupnica Biljana Borzan, koja u Europskom parlamentu radi na novom europskom zakonu o održivoj potrošnji.

Istraživanje na 800 ispitanika pokazalo je da je prosječni rok trajanja elektronike i malih kućanskih aparata dvije, a bijele tehnike oko 3,2 godine. Čak 93% građana smatra da kućanski uređaji danas traju kraće nego oni proizvedeni prije 20 godina, a 61,1% da se radi o ugrađenim kvarovima.

– Budući da sam glavna autorica novog europskog zakona o održivoj potrošnji, jedna od najvažnijih izmjena bit će zabrana svih oblika ugrađenih kvarova. Tu mislim i na ugrađivanje kvarova u smislu fizičkih dijelova, do namjernog usporavanja uređaja pri ažuriranju operativnih sustava što je već dokazano za Apple i Samsung na nacionalnim sudovima – objašnjava Borzan.

Da i hrvatski građani sumnjaju na takve kvarove, potvrđuje činjenica da ih je više od polovice primijetilo kako su im mobiteli usporeni nakon ažuriranja ili im baterija traje kraće, a slično je i s perilicama rublja i posuđa, hladnjacima... – Kupnja novih uređaja veliki je izdatak. Nitko ih ne kupuje "zbog mode", kako to često navode predstavnici industrije. Vrijeme je da i oni snose svoj dio odgovornosti i za okoliš, ali i za dobro potrošača – rekla je Borzan. 

>> VIDEO U tri mjeseca očinski dopust koristilo gotovo šest tisuća muškaraca

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar jocker-3
jocker-3
21:22 22.11.2022.

Sva bijela tehnika kod nas je slabije kvalitete a garancija ne vrijedi ništa,ako vam crkne tv pod garancijom morate ga donijeti zapakovanog kakvog ste kupili i onda čekati 3 mjeseca da ga poprave jer ga šalju tamo gdje je sklopljen,npr. u Austriji ako se slučajno tv pokvari odmah dobivate novi,ukoliko je veći kvar ili zamjenski dok se ne otkloni manji kvar,tamo svaka trgovina tehničke robe ima i svoj original servis,u istoj zgradi...

Avatar 1/6 u ❤
1/6 u ❤
20:49 22.11.2022.

Ajde, daj se pokreni malo..Vec se o tome godinama prica...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije