Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Čovjek iz naroda'

Tijesna pobjeda “kralja Instagrama” iz Slovenije

Borut Pahor
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/4
14.11.2017.
u 09:42

Slovensko Delo navodi da Pahoru drugi mandat treba biti prilika za “popravni ispit”, ako prihvati neke od kritika

Dok američkog predsjednika Donalda Trumpa često nazivaju “kraljem Twittera” među političarima, njegova slovenskog kolegu Boruta Pahora krasi nadimak “kralj Instagrama”.

Prilika za popravak

Ovaj nadimak slovenski predsjednik stekao je zahvaljujući redovitim objavama fotografija na Instagramu gdje svako malo osvane neki novi detalj iz Pahorova svakodnevnog života. Od službenih sastanaka i formalnih predsjedničkih dužnosti do sportskih aktivnosti, posebno nogometa i košarke, pa sve do prikaza gdje gol do pasa kosi travu.

Borutu Pahoru nisu strane ni objave fotografija bez odjeće pa ga se tako može vidjeti kako ispija vodu iz bočice nakon trčanja bez majice ili pak kako pliva u bazenu. Iako je ovakav način komunikacije s glasačima, posebno onima iz redova mlađe populacije popularan i poželjan, izgleda da Borut Pahor ipak nije uspio uvjeriti veliku većinu Slovenaca da mu povjere drugi mandat. Analitičari u susjednoj državi naglašavaju da je pobjeda puno tjesnija nego što se očekivalo.

Pahor je uz potporu većine etabliranih stranaka tek u drugom krugu izbora pobijedio do prije nekoliko mjeseci malo poznatog gradonačelnika Kamnika Marjana Šareca pa će njegov položaj u drugom mandatu biti oslabljen, a manevarski prostor u politici ograničen, tvrdi za ljubljansko Delo analitičar Aleš Maver.

Slovenski list navodi da Pahoru drugi mandat treba biti prilika za “popravni ispit”, ako prihvati neke od kritika da je u zadnjih pet godina estradizirao i banalizirao predsjedničku funkciju upravo već spomenutim, često spornim porukama preko društvenih mreža, te je tako, smatraju u Delu, “degradirao” i učinio upitnom, izbjegavajući istodobno uplitanje u aktualne političke rasprave. Ipak Pahor ni u kampanji nije odustao od svog osebujnog stila političkog djelovanja pa je tako prepješačio Sloveniju od granice s Mađarskom sve do Pirana u tjedan dana, a izgleda i da nakon izbora ne namjerava promijeniti svoju aktivnost na društvenim mrežama.

Netipičan političar

Borut Pahor je i prije, još u vrijeme kada je bio premijer, privlačio pažnju slovenske, ali i šire javnosti svojim netipičnim ponašanjem za jednog političara. U domovini je nosio nadimak Barbika, sa suprugom Tanjom, poznatom slovenskom odvjetnicom, vrlo se rijetko, ili gotovo nikad ne pojavljuje u javnosti, dugo vremena bio je prijavljen da stanuje kod majke u Šempetru kod Nove Gorice.

Hrvatskoj javnosti ostali su u sjećanju legendarni susreti s tadašnjom premijerkom Jadrankom Kosor koji su podsjećali na prizore iz romantičnih filmova. Osim službenih kontakata s Hrvatskom, Pahor našu zemlju voli i kao odredište za odmor jer već godinama ljetuje u istarskom Sv. Pelegrinu gdje ima vikendicu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije