Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Borovo proslavilo svoj 88. rođendan

Povodom rođendana Borovo je, zajedno s „La Donnom“, proizvelo i poseban model Startas tenisica izrađenih s ciljem promicanja javne svijesti o važnosti života bez nasilja, rodne jednakosti i ravnopravnosti.
10. lipnja 2019. u 16:29 1 komentara 438 prikaza
Rođendansku tortu rezala je predsjednica Uprave Gordana Odor
Pogledajte galeriju 1/3

Prezentacijom Projekta Lily, kojim je jedan od načina borbe protiv nasilja nad ženama, vukovarska tvornica obuće Borovo obilježila je svoj 88. rođendan. Tim povodom predsjednica Uprave Borova Gordana Odor kazala je kako je Borovo oduvijek imao veliki utjecaj na uopće život u Vukovaru kao i cijelome ovome dijelu Hrvatske.

DVD Zapad slavi 40. obljetnicu osnutka rođendan DVD-a Vatrogasci metalci čiji je prosjek godina – 33!

O utjecaju Borova nekada govori i činjenica da je Borovo nekad zapošljavalo preko 20.000 radnika te proizvodili na milijune pari obuće i raznih drugih proizvoda. Povodom rođendana Borovo je, zajedno s „La Donnom“, proizvelo i poseban model Startas tenisica izrađenih s ciljem promicanja javne svijesti o važnosti života bez nasilja, rodne jednakosti i ravnopravnosti. Dio prihoda od prodanih tih tenisica ići će u humanitarne svrhe.

-Tijekom svoga postojanja Borovo je imalo uspona i padova. Prije dvije godine, kada sam došla na mjesto predsjednice Uprave, situacija je bila loša. Danas možemo reći kako smo 2018. godinu pozitivno završili. Podignuli smo produktivnost, imali smo veće prihode, uveli nove linije na tržište… Pored svih problema zadovoljni ali znamo da može bolje- rekla je Odor.

Borovo danas zapošljava 640 radnika od kojih su 75 posto žene. Jedan od problema Borova je i zastario tehnološki park kao i činjenica da je i 28 godina poslije Domovinskog rata krug tvornice zapušten, zarastao u travu, a objekti razrušeni. Borovo je inače u vlasništvu RH koja do danas nije pronašla načina da iznimno vrijedno zemljište, koje se nalazi uz samu obalu Dunava, obnovi i privede k svrsi te i na taj način se pokuša privući investitore koji bi otvorili nova radna mjesta.

puške, bombe, mine Pravi arsenal oružja pronađen u grobnici na groblju u Borovu

Komentirajući Borovo danas gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kazao je kako je odmah prvih godina po povratku u Vukovar država trebala napraviti popis ratnih šteta, a ne čekati da se sve to samo od sebe riješi.

-To je velika sramota svih nas, neuvažavanje okolnosti ali i nepostojanje plana i strategije kako bi prebrodili tu situaciju i nastavili dalje gradit tvrtku. I broj stanovnika Vukovara rezultat je svega toga, rekao je Penava.

Dodao je i kako je Borovo oduvijek imalo jednu od ključnih uloga u životu Vukovara te podsjetio kako je samo u tvornici zabilježena ratna šteta od 2 milijarde kuna. Indirektne štete su još i veće, a tu je i gubitak poslovnih partnera, tržišta, zastarijevanje tehnološkog parka, odlazak kvalitetnih kadrova…

-Danas je značaj Borova na najnižim granama od osnivanja. Njegova snaga je završena s ratnim događanjima od kojih se Borovo nikada nije oporavilo. Tvrtka je u vlasništvu države ali iz godine u godinu jedva preživljava. Nužno je da država to shvati, prepozna, shvati i uvaži činjenicu da je ovdje riječ o ogromnim razaranjima koja nikada nisu sanirana. Ako se nešto ubrzo ne napravi upitna je i 90. obljetnica, rekao je Penava

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
  • samoborka:

    Promijenite ime firme u nesto vise zvucno i trzisno. Danas naziv i reklama znace milijardu puta vise od nekakvog lokalnog naziva koji nesto znaci samo vrlo uskom krugu ljudi. Borovo, Zvecevo, Spacva..mijenjajte nazive firmi! Pogledajte recimo poljske proizvodjace kakve su ... prikaži još! nazive dali svojim firmama; internacionalne, germanske ili pak talijanske nazive ako je rijec o prehrambenim markama. Oni vrlo dobro znaju koliko (izmedju ostalog) naziv utjece na percepciju potrosaca, pogotovo u slucaju izvoza! A mi? Klepecemo o nekoj tradiciji i ponosu..i samo tonemo,tonemo,i tonemo lazuci samima sebi o mnogim stvarima.