Naslovnica Vijesti Hrvatska

Lalovac: Bankari su bili bahati i podcjenjivali 50.000 dužnika

- Kakve god mehanizme banke imale, država ima sve mehanizme - poručio je ministar Lalovac
16. rujna 2015. u 09:04 32 komentara 1604 prikaza
07.04.2015., Zagreb - Ministar financija Boris Lalovac dolazi na sjednicu Vijeca za nacionalnu sigurnost u Ured Predsjednice u vilu Prekrizje.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

-  Skeptičan sam prema projekcijama HNB-a. Vjerojatno ćemo pravu istinu znati kada konverzije počnu. Krajnji rok je 14.11. - izjavio je ministar financija Boris Lalovac u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada'.

Ministar je istaknuo kako u sedam mjeseci teških pregovora HNB nije želio sudjelovati, a da su bankari bili bahati i podcjenjivali 50.000 dužnika.

- Kakve god mehanizme banke imale, država ima sve mehanizme. Bit će im uveden porez na aktivu, porez na financijske transakcije - poručio je ministar Lalovac i dodao da su prijetnje arbitražom spinovi bankara.

- Pokušavaju preplašiti hrvatsku javnost. Poručujem im da će to platiti same - rekao je Lalovac.

Ministar se osvrnuo i na već otplaćene kredite u švicarskim francima te je rekao kako se nažalost ti krediti nisu mogli ubaciti u konverziju. - Zbog retroaktivnosti, zakon bi mogao pasti na Ustavnom sudu - dodao je.

- Ostavljamo dobro stanje u blagajni, deficit je nikada manji - zaključio je Lalovac.

HNB: Trošak konverzije oko 8 milijardi kuna

Podsjetimo, saborski Odbor za financije jučer je jednoglasno podržao izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju i izmjene Zakona o kreditnim institucijama kojima je Vlada predložila rješenje za problem dužnika kredita u švicarskom franku, dok je Odbor za zakonodavstvo zakone podržao s jednim suzdržanim – Josipom Kregarom. Iako je HDZ posljednjih dana govorio protiv vladinog rješenja krize s kreditima u švicarcima na odboru je za zakon glasovao i HDZ-ov Davor Miličević, dok drugi HDZ-ovi članovi nisu došli.

HNB je jučer na svojim internetskim stranicama objavio i izvješće koje su poslali saborskom Odboru za financije i državni proračun o problematici zaduženja građana kreditima u švicarskim francima i prijedlozima mjera za olakšavanje pozicije dužnika u švicarskim francima. U tom dokumentu stoji da bi konverzija kredita u švicarskim francima u eurske kredite stajala oko 8 milijardi kuna.

>> Udruga Franak pred HNB-om traži ostavku guvernera Vujčića

>> HDZ-ov Davor Miličević glasovao za konverziju kredita iz švicarskih franaka u eure

>> HNB: Trošak konverzije kredita u švicarcima - oko 8 milijardi kuna

VIP izdvaja za Vas

  • balic:

    Ovaj ne zna ni koliko duznika ima ,do jucer ih je bilo preko sezdeset tisuca.Preko noci se broj umanjio . :)

  • ćaćaća:

    ovi su smislili novu disciplinu u politici...ronjenje do glasa...

  • Ante tTony:

    i sad ce ovaj u mjesec dana prije izbora rjesit problem za 50 tisuca ljudi a do sada nista nisu ucinili osim sto su nam zadudili unuke do grla.