Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Matija Vlačić Ilirik

Borio se protiv pape i nepovratno promijenio protestantizam, a Hrvatska danas obilježava njegovo rođenje

Matija Vlačić Ilirik
Foto: Wikimedia
03.03.2020.
u 18:19

Smatra se da je posjedovao najveću osobnu kolekciju knjiga 16. stoljeća.

Matija Vlačić Ilirik svojim radovima postao je vodeći svjetski protestantski teolog svojeg vremena i ostavio neizbrisiv trag, a danas Hrvatska obilježava petsto godina od rođenja slavnog intelektualca. 

On je rođen u Labinu 1520. godine. Školovao se i djelovao u Veneciji, Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj.  Predavao je hebrejski i grčki jezik od 1544. na Wittenberškom protestantskom sveučilištu, a uskoro je preuzeo i tu katedru. Matija Vlačić Ilirik istaknuo se kao dio dio najužeg kruga "otaca reformacije" Luthera i Melanchthona. Od 1549. godine otvoreno je istupao kao idejni pokretač borbe protiv pape i cara te pomirljive struje Melanchthona. 

Matija Vlačić Ilirik objavio je oko 250 radova, a bio je jedan od urednika i pisaca monumentalne kritičke Crkvene povijesti, poznate i pod nazivom Magdeburške centurije.  Njegovo najopsežnije djelo je Ključ Svetog pisma iz 1567., kojim se potvrdio kao tvorac protestantske hermeneutike i hermeneutike uopće. To je zapravo enciklopedijski rječnik hebreizma koji je postao temeljnim djelom protestantskog tumačenja Biblije, prenosi Moja Hrvatska. 

Tijekom svojeg života doživio je brojne osude i prognanstva. Međutim, svojim radio oblikovao je protestantsku misao te postao vodeći svjetski protestantski teolog.  Vlačić je pokušao ostati vjeran Lutheru i njegovom naglasku na ropstvo ljudske volje i nemogućnosti spasenja putem dobrih djela.Smatra se da je posjedovao najveću osobnu kolekciju knjiga 16. stoljeća.

Preminuo je u Frankfurtu, 1575. godine.

Hrvatska pošta je 2017. godine povodom 500. obljetnice reformacije objavila i poštansku marku s njegovim likom. A povodom 500 godina njegova rođenja, učenici Osnovne škole Matije Vlačića obilježili su brojnim aktivnostima velikana po kojem je škola dobila ime, javlja Lokalni 

Komentara 2

DA
DarthVader
18:42 03.03.2020.

Jos jedan protestant.

MA
Matek
07:27 04.03.2020.

Hrvatska obilježava??? 99% Hrvata vjerovatno nije ni čula za njega. Katolici nerado govore o onima iz drugog tabora. Da je riječ o pobornika papinstva svi bi mediji po naputku Kaptola brujali o njemu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije