Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG FIKSNIH KAMERA

Vozači hitne dobili čak 70 prijava za prebrzu vožnju

Hitna pomoć
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
03.03.2020.
u 15:54

Na snimkama kamera ne vide se plava rotirajuća svjetla pa policija u tim slučajevima izdaje prekršajne naloge

Vozači hitne pomoći stalno dobivaju kazne policije za prebrzu vožnju! Kombi hitne vozi bolesnika kojem hitno treba pomoć, stradalog u prometnoj nesreći i drugim po život opasnim situacijama.

Po policijskim mjerilima, oni ne smiju brzo voziti, nego propisanom brzinom, što može biti u konačnici tragično za oboljelog ili unesrećenog, premda imaju i plavo rotirajuće svjetlo i sirenu. Nitko od odgovornih na to ne reagira, a svaka kazna je više tisuća kuna. Svi su dobili kazne više puta, mogu ih staviti u kartoteku u ormar, koliko ih ima”.

Dramatičan apel zaposlenika Hitne pomoći dobili smo prije nekoliko dana, a provjerom smo kasnije ustanovili da se protiv vozača hitne na sudovima ovog časa doista vodi više desetaka prekršajnih postupaka.

Jedan od njih ispričao nam je kako ima već četiri prijave za prebrzu vožnju. Tvrdi kako je u svim slučajevima vozio iznad dopuštenog zbog hitnosti intervencije.

“Ali, na snimkama nadzornih kamera često se ne vidi rotirajuće svjetlo i automatski nas se prijavljuje za prebrzu vožnju”, požalio nam s vozač Hitne.

O tom problemu brojni zavodi za hitnu medicinu u Hrvatskoj već su razgovarali s predstavnicima MUP-a i Ravnateljstva policije.

Problem je što policija mora postupati po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama koji jasno propisuje da se “na vozila službe hitne pomoći, vozila sanitetskog prijevoza, vatrogasne službe, civilne zaštite, unutarnjih poslova, vojne policije i carine, kad posebnim uređajima daju svjetlosne ili zvučne znakove, ne primjenjuju odredbe o ograničenju brzine”.

No, kad svjetlosnih i zvučnih signala nema – onda slijede prijave. U spomenutim slučajevima na snimkama fiksnih kamera za nadzor brzine doista se ne vide rotirajuća svjetla.

“Ipak, to je na sudu lako dokazivo jer se u svakom trenutku zna je li u vozilu bio pacijent koji je trebao hitan transport do najbliže zdravstvene ustanove”, kaže naš izvor iz policije te navodi da ima slučajeva kad su vozači hitne doista vozili prebrzo bez ikakve potrebe.

“U tim slučajevima oni su sudionici u prometu kao i svi drugi”, zaključuje.

Prema podacima koprivničke Policijske uprave, od 15. listopada lani (otad su kamere aktivne) do 29 veljače ove godine “fiksni uređaji za nadzor brzine snimili su 171 snimku na kojoj su vozila Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije”.

U 101 slučaju snimki prekoračenja dopuštenih brzina kretanja utvrđeno je da su vozila hitne medicinske pomoći prometovala sukladno članku 149. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Dakle, vidljiva je svjetlosna signalizacija.

“Uvidom u 70 snimki prekoračenja dopuštenih brzina kretanja nisu utvrđeni uvjeti iz članka 149. Zakona o sigurnosti prometa na cestama”, otkrivaju u utorak u koprivničkoj policiji.

To, drugim riječima, znači kako se u tih 70 slučajeva na snimkama ne vidi plavo rotirajuće svjetlo.

Tako se, primjerice, 16. veljače u 10.10 sati u Koprivničkoj ulici u Glogovcu vozilo hitne medicinske pomoći kretalo brzinom od 132 km/h tamo gdje je brzina ograničena na najviše 60 km/h. Tom vozaču prijeti visoka kazna ako ne dokaže da je prevozio hitnog pacijenta.

Kako vozači u vozilima hitne nikad nisu sami, ne bi trebao biti problem u prekršajnom postupku dokazati da je prekoračenje brzine bilo opravdano. No, MUP i Ravnateljstvo policije rade na tome da se takve nepotrebne situacije u budućnosti izbjegnu.

Komentara 29

DU
Deleted user
16:30 03.03.2020.

Jel po istom principu izdaju i sami sebi kazne, tj policijskim vozilima? Ne mogu nabrojati koliko sam puta vidio teske prekrsaje policije, bez ikakvih rotirki. Prelasci preko punih linija, okretanja nasred ceste, brzine, itd.

Avatar BožeSačuvaj
BožeSačuvaj
17:17 03.03.2020.

Ma jel imao i onaj zamjenik Ravnatelja policije isto rotirke na svojem civilnom automobilu kada nikad nije podnesen prekršajni nalog za prebrzu vožnju!???...sramota!!

HE
herojulice
16:17 03.03.2020.

Mene je dva puta vozila hitna i mogu samo zahvaliti dečkima na napravljenim prekršajima a naročito za prolaske kroz crveno. Dok ležite u kombiju, primate infuziju a sestra vas šamara da ostanete budni niste ni svjesni što se oko vas događa a naročito sirene. Nema veće sreće u jutro kada se probudite i sestra vam kaže: dobro je, stigli ste na vrijeme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije