Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat u ukrajini

Ukrajinci napreduju u dva smjera u regiji Zaporožje, veći dio i dalje pod kontrolom Rusije

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.07.2023.
u 21:08

Ukrajinski ministar obrane Oleksi Reznikov pozdravio je odluku SAD-a o slanju kazetnog streljiva u Kijev, rekavši da će to pomoći u oslobađanju ukrajinskog teritorija, no obećao je da se streljivo neće koristiti u Rusiji. SAD je u petak najavio da će opskrbiti Ukrajinu s naširoko zabranjenim kazetnim streljivom kako bi pomogla protuofenzivi te zemlje.

Kazetno streljivo zabranjeno je u više od 100 zemalja. Uglavnom ispuštaju veliki broj manjih bombi koje mogu ubiti ne čineći razliku na velikom području. 'Zvoničići' koji ne eksplodiraju momentalno predstavljaju opasnost desetljećima. Rusija je u subotu objavila da je isporuka kazetnih bombi Ukrajini, o čemu su odluku donijele Sjedinjene Države, "priznanje slabosti" koje će Washington učiniti "suučesnikom" u pogibiji civila od toga kontroverznog oružja. Sjedinjene Države u petak su objavile da će Ukrajinu opskrbiti kazetnim streljivom.

Video: Isplivao stari intervju Vladimira Putina: "Mogu praštati, ali ne izdaju"

Tijek događaja:

20:30 - Ukrajinske snage napredovale su u dva smjera u jugoistočnoj regiji Zaporožje, tvrdi Institut za rat. Navode da ukrajinske trupe nastavljaju svoju protuofenzivu i da su napredovale prema Melitopolju i Berdiansku.

Velike dijelove regije trenutačno drži Rusija, s gradom Melitopoljom, među prvim područjima koja su pala u ruke Moskve kada je započela invazija. Čini se da je Ukrajina postigla određeni napredak od početka svoje protuofenzive, ali se smatra da ide sporije od očekivanog.


16:15 - Ukrajinski ministar obrane podijelio je isječak u kojem tvrdi da prikazuje novu izvidničku stanicu koja može "otkriti neprijateljske radare". Oleksej Reznikov je rekao da se radi o uređaju RPS-7 Inhul koji je napravljen u Ukrajini.

"Može otkriti neprijateljske radare, sustave protuzračne obrane i zrakoplove s velike udaljenosti", dodao je. "Dobivanje ovih informacija ključno je za naše topništvo, koje lovi rusku vojnu opremu." Objasnio je da se trenutno testira prije nego što bude isporučen ukrajinskoj vojsci.


14:56 - Poljska je navodno dala Ukrajini oko desetak jurišnih helikoptera Mi-24 sovjetske proizvodnje, piše Wall Street Journal. Američka novinska kuća citirala je anonimne izvore koji su dali informacije, dodajući da su helikopteri predani u "neotkrivenom transferu". Poljska je čvrsto podržavala Ukrajinu, isporučujući joj vojnu pomoć od prvih dana rata.

Predsjednik Andrzej Duda ranije je rekao da je njegova zemlja Ukrajini dala četiri borbena zrakoplova MiG-29. Danas je bio u Ukrajini, gdje se susreo s Volodimirom Zelenskim u gradu Lucku na zapadu zemlje.

GALERIJA Suze, redovi za hranu i život među ruševinama: Civili plaćaju golemu žrtvu rata u Ukrajini

Rat u Ukrajini
1/14

13:31 - Ukrajinske trupe "napreduju" u smjeru Bahmuta, a ruske snage su "zarobljene", rekao je zapovjednik kopnenih snaga te zemlje. Istočni grad bio je poprište nekih od najžešćih borbi u ratu i trenutno ga drži Rusija. "Postižemo napredak, obrambene snage nastavljaju napredovati, a neprijatelj je mjestimično zarobljen", rekao je general Oleksandr Syrskyi.


13:22 - Promet je privremeno bio obustavljen na Kerčkom mostu koji povezuje Krim s kopnom Rusije nakon što je protuzračna obrana u nedjelju oborila krstareću raketu, prema dužnosnicima koje je imenovala Rusija. Krimski ministar prometa Nikolaj Lukašenko rekao je da je promet ponovo uspostavljen. Šef regije Krim, Sergej Aksjonov, postavljen od strane Rusije, ustvrdio je u nedjelju da je protuzračna obrana oborila krstareću raketu u blizini Kerča. Nije precizirao odakle je projektil ispaljen niti je dao bilo kakve dodatne pojedinosti.


11:20 - Ruski predsjednik Vladimir Putin navodno je smijenio visokog generala zaduženog za rat protiv Ukrajine dok nastavlja čistku vrha nakon Wagnerovog pokušaja puča prošlog mjeseca, piše Daily Mail.

General Valery Gerasimov (67), smijenjen je s mjesta zapovjednika u manje od šest mjeseci nakon što je imenovan. Zamijenio ga je general-pukovnik Mihail Teplinskij, javljaju ruski mediji.

Putinov žestoki potez, koji nije službeno potvrđen, najnoviji je preokret u zapovjedništvu njegove gotovo 17-mjesečne invazije na Ukrajinu.


11:00 - Status dogovora između Vladimira Putina i Jevgenija Prigožina, kojim je okončana oružana pobuna Wagner grupe, još uvijek je "nejasan", rekao je vodeći američki think tank. Jučer je zapovjednik plaćeničke organizacije Anton "Lotus" Yelizarov rekao da je ruski predsjednik obećao da borci Wagnera neće biti procesuirani. Ali razlozi zašto Kremlj nije integrirao snage u rusku vojsku ili ih protjerao u Bjelorusiju nisu jasni, rekao je Institut za proučavanje rata (ISW).

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko potvrdio je ranije ovog tjedna da Wagnerove trupe nisu u njegovoj zemlji, kao ni njihov vođa Prigožin. ISW je rekao da nije vidio nikakve "dokaze da ruske vlasti protjeruju ili pritvaraju Wagnerove zapovjednike ili borce koji su sudjelovali u pobuni".

"Implikacije Wagnerove oružane pobune za Wagnerove snage i Prigožina ostaju nejasne, ali Ukrajina je već imala koristi od pobune i mogla bi imati još više koristi", dodaje se.

VEZANI ČLANCI:

"Ishitreno povlačenje Wagnerove skupine iz Bahmuta poremetilo je ruske položaje u tom području i olakšalo taktički značajne uspjehe koje su ukrajinske snage postigle oko Bahmuta", kaže ISW.

Kada je Prigožin pokrenuo svoju oružanu pobunu, pozvao je da ministra obrane Sergeja Šojgua da bude smijenjen sa svoje dužnosti, a istaknuti ruski vojni bloger rekao je da je vojno vodstvo možda u procesu donošenja te odluke, nastavlja se u najnovijem ažuriranju ISW-a.

"On je 7. srpnja tvrdio da nekoliko čimbenika ukazuje na to da bi Šojgu mogao biti smijenjen, posebno navodeći činjenicu da se zamjenik ruskog premijera Dmitrij Černjašenko sastao sa zamjenikom vijetnamskog ministra obrane Hoang Xuan Tienom u Moskvi 6. srpnja umjesto Šojgua", navodi se.

Rečeno je da to sugerira da implikacije pobune "možda još uvijek imaju posljedice na najviše ešalone vojnog zapovjedništva". ISW je ranije izvještavao da je malo vjerojatno da će Putin zamijeniti Šojgua i čini se da je rusko ministarstvo obrane aktivno zainteresirano da ga predstavi kao učinkovitog ministra.


9:15 - Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je u nedjelju da bi čelnici NATO-a trebali raspravljati o ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižju na summitu u Vilniusu. Optužujući Ukrajinu za "sustavno nanošenje štete" postrojenju, Zaharova je rekla da "ključnu pozornost summita NATO-a treba posvetiti tome".

"Uostalom, velika većina članica saveza bit će u zoni izravnog udara" ako se nešto dogodi u postrojenju, rekla je Zaharova na Telegramu.

Vilnius je udaljen nekih 1000 kilometara od nuklearne elektrane, najveće u Europi.

I Rusija i Ukrajina međusobno su se optuživale za planiranje napada na elektranu, koja se nalazi na teritoriju pod kontrolom Rusije u ukrajinskoj regiji Zaporižja, u blizini prve crte sukoba Rusije i Ukrajine.


8:35 - Ruski mediji su "gotovo sigurno u početku bili iznenađeni" Wagnerovom pobunom i "nisu bili spremni", tvitalo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva u svom najnovijem obavještajnom ažuriranju.

"Ruski državni mediji odgovorili su na pobunu Wagner grupe 24. lipnja 2023. u tri faze", priopćilo je Ministarstvo obrane. 

“Nakon što je pobuna ugušena, ruski državni mediji pokušali su ‘ispraviti’ tvrdnje da su sigurnosne snage bile pasivne. Narativi su promovirali ideju da je predsjednik Vladimir Putin trijumfirao osujetivši pobunu, a izbjegavši ​​krvoproliće, te nastojao ujediniti zemlju", stoji u izvješću.

“Skoro tjedan dana kasnije, država je počela umanjivati ​​značaj vlasnika Wagnera Jevgenija Prigožina i pobune, dok je ocrnila njegov karakter. Kanali Wagner Telegrama uglavnom su utihnuli, gotovo sigurno zbog državne intervencije. Nasuprot tome, Putin je preuzeo neuobičajeno istaknute javne angažmane, gotovo sigurno s ciljem projiciranja snage", kažu obavještajci.


8:04 - Poljska je počela premještati više od 1000 vojnika na istok zemlje zbog rastuće zabrinutosti u toj članici NATO-a da bi prisutnost Wagnerovih boraca u Bjelorusiji mogla dovesti do povećanja napetosti na njezinoj granici. “Preko 1.000 vojnika i gotovo 200 jedinica opreme iz 12. i 17. mehanizirane brigade počinje se kretati prema istoku zemlje”, napisao je na Twitteru ministar obrane Mariusz Błaszczak.

GALERIJA Poljska gomila vojsku na istok zemlje zbog Wagnerovih boraca u Bjelorusiji

Rat u Ukrajini
1/8

Ovo je demonstracija naše spremnosti da odgovorimo na pokušaje destabilizacije u blizini granice naše zemlje.


6:20 - Zapovjednik Legije slobode Rusije kaže da njegovi borci planiraju još jedan prekogranični napad na Rusiju i žele iskoristiti nered u Kremlju nakon pobune Jevgenija Prigožina.

"U sljedećih mjesec dana bit će još iznenađenja", rekao je Caesar, glasnogovornik paravojne skupine protiv Putina, u intervjuu za Observer u Kijevu. “Bit će nam to treća operacija. Nakon toga će biti četvrti, pa peti. Imamo ambiciozne planove. Želimo osloboditi sav naš teritorij", poručio je.

Legija, koju je činilo nekoliko stotina ruskih vojnih dobrovoljaca, izvodila je napade u svibnju i početkom lipnja. Zauzela je pogranična sela u blizini ruskog grada Belgoroda, sukobila se s ruskom vojskom i zarobila 10 ruskih vojnika. Dvojica pripadnika antikremaljske milicije su ubijena, rekao je Caesar.

Nedavni upad u blizini grada Shebekino opisao je kao "lokalni napad i izviđačku operaciju". Caesar, koji se preselio u Ukrajinu kada je započela sveobuhvatna invazija Moskve, rekao je da je spakirao svoju rusku putovnicu. 

Bivši fitness trener iz Sočija i Sankt Peterburga, Caesarovo pravo ime je Maximillian Andronnikov. Kritičari su legiju ismijavali kao bezvezni PR projekt koji vodi sposobni šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kyrylo Budanov. Ruski državni mediji 49-godišnjeg Caesara prozvali su ekstremistom i nacistom. Tužitelji su ga optužili za zločine uključujući i izdaju domovine, piše Guardian.


6:13 - Ukrajinski ministar obrane Oleksi Reznikov pozdravio je odluku SAD-a o slanju kazetnog streljiva u Kijev, rekavši da će to pomoći u oslobađanju ukrajinskog teritorija, no obećao je da se streljivo neće koristiti u Rusiji. SAD je u petak najavio da će opskrbiti Ukrajinu s naširoko zabranjenim kazetnim streljivom kako bi pomogla protuofenzivi te zemlje.

Reznikov je kazao da će streljivo pomoći u spašavanju života ukrajinskih vojnika, dodajući da će Ukrajina voditi strogu evidenciju njihove uporabe te razmjenjivati informacije sa svojim partnerima. "Naša pozicija je jednostavna – moramo osloboditi naše privremeno okupirane teritorije i spasiti živote naših ljudi. Ukrajina će koristiti ovo streljivo samo za oslobođenje naših međunarodno priznatih teritorija. Ovo streljivo se neće koristiti na službeno priznatom ruskom teritoriju”, napisao je Reznikov na Twitteru.

VEZANI ČLANCI:

Kazetno streljivo zabranjeno je u više od 100 zemalja. Uglavnom ispuštaju veliki broj manjih bombi koje mogu ubiti ne čineći razliku na velikom području. 'Zvoničići' koji ne eksplodiraju momentalno predstavljaju opasnost desetljećima. Moskva je u subotu ponovno kritizirala američku odluku, opisujući je kao još jedan "nečuven" primjer "antiruske" politike Washingtona.

"Još jedno 'čudesno oružje', na koje Washington i Kijev računaju ne obazirući se na njegove teške posljedice, ni na koji način neće utjecati na tijek specijalne vojne operacije, čiji će ciljevi biti u potpunosti ostvareni", rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova .

Savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Joea Bidena Jake Sullivan pokušao je u petak iznijeti argumente za opskrbu Ukrajine oružjem kako bi povratila teritorije otete nakon ruske invazije u veljači 2022. godine.

"Shvaćamo da kazetno streljivo stvara rizik za stradavanje civila od neeksplodiranih oružja. No, također postoji golemi rizik za civile ako ruske trupe i tenkovi pređu ukrajinske položaje i zauzmu još više ukrajinskog teritorija te pokore ukrajinske civile jer Ukrajina nema dovoljno topništva", rekao je Sullivan.

Reznikov je kazao da vojska neće koristiti kazetna streljiva u urbanim područjima te da će ga koristiti samo za "probijanje neprijateljskih obrambenih linija".

GALERIJA Ukrajinski vojnici već se gotovo godinu i pol bore protiv agresora

Rat u Ukrajini
1/20

Rusija, Ukrajina i SAD nisu potpisale Konvenciju o kazetnom streljivu, koja zabranjuje proizvodnju, skladištenje, uporabu i prijenos tog oružja.

Španjolska, potpisnica konvencije, rekla je da se protivi odluci.

"Španjolska, na temelju čvrste obveze koju ima prema Ukrajini, također ima čvrstu obvezu zbog koje određeno oružje i bombe ne može isporučiti ni pod kojim okolnostima", rekla je španjolska ministrica obrane Margarita Robles.

Britanija je također potpisnica konvencije koja zabranjuje proizvodnju ili korištenje kazetnog streljiva te obeshrabruje uporabu istog, rekao je premijer Rishi Sunak.


6:00Dmitrij Medvedev ponovno je kritizirao američkog predsjednika Joea Bidena. "Sada nakon što je iscrpio sve svoje resurse, obećava kazetnu municiju", kao i perspektivu članstva Kijeva u NATO-u. "Što ako se dogodi treći svjetski rat", kazao je Medvedev. "Zašto on to radi? Moglo bi se reći i da se radi o bolesnom starcu s teškom demencijom. Ili je, možda, kao "umirući djed" "odlučio graciozno otići" i tako "izazvati nuklearni Armagedon i odvesti pola čovječanstva sa sobom na sljedeći svijet", kazao je Medvedev.


5:45 - Oko 1000 vojnika poslano je na istočnu granicu Poljske zbog zabrinutosti oko boraca Wagnerove skupine u susjednoj Bjelorusiji. Poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak rekao je da je potez započeo danas kao "demonstracija naše spremnosti da odgovorimo na pokušaje destabilizacije u blizini granice naše zemlje". Premješta se i gotovo 200 jedinica opreme.

Borci grupe Wagner dobili su izbor da se presele u Bjelorusiju nakon njihove neuspjele pobune protiv ruskog vojnog vrha.

No odluka je dovela do straha među istočnim članicama NATO-a da će njihova prisutnost izazvati veću nestabilnost u regiji. Prošlog vikenda, Poljska je rekla da šalje 500 policajaca da pojačaju sigurnost na granici s Bjelorusijom. Proteklih tjedana bilježi porast broja migranata koji pokušavaju prijeći granicu Bjelorusije.

Komentara 253

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
09:39 09.07.2023.

Bakhmut: Ukrajinci kod Bakhmuta su zauzeli na južnom djelu prodora još visova tako da sada imaju vizelnu kontrolu nad područjem prema istoku s visova 200-250m iznad terena. Zaporožje-Doneck: Na granici tih dviju oblasti Ukrajinci su napredovali u jednom danu uu smjeru juga 3-4 km. To je bilo u smjeru Pryiutna iz smjerova Novodarivka, Levadne i Makarivka, što je veliki napredak u potpuno ravničarskom području. Herson-Antonovski most: Vode se teške borbe bez značajnih pomaka. Ukrajinci drže Dachi, Rusi drže Oleshki. Lugansk: Ruska ofanziva u smjeru Kremina-Liman je zastala i nema napretka. Švedska nova vozila pješaštva viđena u Ukrajini. Turska pregovara o isporuci turske samohodne artiljerije Ukrajini. Stiglo 12 borbenih helikoptera Mi-24 iz Poljske. Osobno sam bio u Zagrebu kada su velikosrpske snage bombardirale kazetnim bombama centar grada. Zvončići su godinama nakon toga još ranjavali i ubijali ljude a sve zato što hrvatski građani nisu poslušali i predali gradove Osijek, Vukovar, Slavonski Brod, Viroviticu, Gospić, Zadar, Šibenik, Split, Dubrovnik jer su sve to bili "srpski" gradovi. Tako i Rusija traži a da u Ukrajini nema niti jednog ruskog sela, kao niti na Krimu, svi Rusi su došli s ruskom vojskom, namjerno doseljeni. Uz obavezno učenje ruskog i ruske povijesti u školama.

NAFO čl.5.
14:58 09.07.2023.

mora da je grozno biti ruski trol..znaš da braniš krivu stranu, duboko u sebi znaš da je "mrski zapad" ovaj put u pravu, ali svejedno za pare trolaš u korist rusa i gadiš se sam sebi...tužno

PO
ponosno!
14:54 09.07.2023.

izašao je video propale ruske ofenzive u Avdiivki…. Pri čemu su izgubili 15 tenkova i BMP-ova i oko 100 ljudi...divno za gledati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije