Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drugi krug izbora

Borba za Vukovar: Grad heroj važan i SDP-u i HDZ-u

'19.12.2012., Vukovar - Zeljko Sabo, gradonacelnik grada Vukovara. Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL'
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/3
27.05.2013.
u 18:56

Sadašnji gradonačelnik u prvom je krugu dobio samo tristotinjak glasova više od HDZ-ova kandidata, analitičari mu i sada daju blagu prednost

Prije četiri godine izbornu pobjedu u utrci za gradonačelnika Vukovara, koji je godinama glasio kao HDZ-ova utvrda, odnio je Željko Sabo (SDP). Danas su izbori u Vukovaru ponovno među zanimljivijima u Hrvatskoj jer će se u drugom krugu odlučivati tko će biti gradonačelnik grada heroja. U izbornoj su utrci Željko Sabo i njegov novi suparnik iz redova HDZ-a Ivan Penava, nova osoba na političkoj sceni Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije. U prvom krugu Sabo, koji je trenutačno blagi favorit izbora, dobio je tristotinjak glasova više, odnosno 42,51 posto glasova, a za Penavu je glasovalo 40,33 posto birača.

Malo o problemima

U drugom krugu i jedan i drugi kandidat očekuju pobjedu, a kolika se važnost izborima u Vukovaru u objema strankama daje, govori i podatak da su i Milanović i Karamarko posjetili grad u sklopu predizborne kampanje. HDZ čini sve da vrati Vukovar pod svoju kontrolu, a SDP u isto vrijeme također čini sve da ga zadrži.

U dosadašnjoj izbornoj kampanji u Vukovaru najmanje se govorilo o problemima Vukovara i Vukovaraca i na koji način riješiti problem loše gospodarske situacije i nezaposlenosti. Predmet kampanje najvećim dijelom bila je najava uvođenja ćirilice i srpskog jezika kao službenog pisma i jezika u Vukovar, a što je mobiliziralo braniteljske udruge i stranke desnice. Sabo je u izbornoj kampanji, koju je vodio pod sloganom \"Nastavimo zajedno\", upućivao na ono što je napravljeno tijekom četiri godine, posebno ističući uređeniji i ljepši grad.

Ćirilica i nogostupi

Podsjećao je na obnovljene ceste, nogostupe, parkove, božićnice i uskrsnice umirovljenicima kao i na činjenicu da svi vukovarski studenti dobivaju stipendije. S druge strane Penava govori protiv uvođenja ćirilice, ali i upućuje na lošu gospodarsku situaciju, nezaposlenost i to da mladi odlaze iz grada u potrazi za poslom. Poslije prvog kruga politički analitičari slažu se da je Sabo favorit drugog kruga prije svega zato što ima veću rezervu glasova. Naime, uz tristotinjak glasova viška iz prvog kruga Sabo može računati i na više od 1500 glasova pripadnike srpske nacionalne manjine, koliko ih je izišlo na glasovanje u prvom krugu kada su glasovali su za srpske predstavnike. S obzirom na činjenicu da je HDZ u koaliciji sa strankom HSP dr. Ante Starčević i da su u međuvremenu dobili potporu i Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, gotovo je izvjesno da će Srbi glasovati za Sabu. Penava se, pak, nada u dodatno mobiliziranje birača koji bi glasovali za njega, kao i u glasove članova i simpatizera HDSSB-a.

>>Stvaraju pakt: HDSSB-u Osijek, HDZ-u Vukovar?

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije