Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kao hrvatsko pismo

Rektorov prijedlog Oreškoviću: Vratite ćirilicu u škole

damir boras
Foto: Grgur Žučko/pixsell
19.01.2016.
u 10:15

Nije bilo dobro da se ćirilica isključila iz upotrebe’

U razgovoru s mandatarom za sastavljanje Vlade Tihomirom Oreškovićem rektor Zagrebačkog sveučilišta prof. dr. Damir Boras kazao mu je da bi za smanjenje tenzija, posebno u Vukovaru, trebalo ponovno uvesti ćirilicu u hrvatske škole. Iako se o tome u kuloarima govorilo već nekoliko dana, jučer nam je sam rektor Boras potvrdio da je to kazao Oreškoviću.

Smanjiti tenzije

– Važno je da se tenzije smanje i važno bi bilo vratiti ćirilicu u škole kao hrvatsko pismo te ponuditi učenicima koji to žele da kao izborni sadržaj uče glagoljicu. 

Nije bilo dobro da se ćirilica isključila iz upotrebe jer se u Hrvatskoj upotrebljavala stoljećima i nikome nije ništa falilo – objasnio je svoje stajalište rektor Boras. Za razliku od njega, prof. dr. Ante Bežen, dugogodišnji profesor Učiteljskog fakulteta, misli da to nije dobra ideja.

– Nekada su učenici od 3. razreda osnovne škole učili ćirilicu, a ukinuta je devedesetih godina prošlog stoljeća i dobro znamo zašto. Uvođenje ćirilice tenzije ne bi smanjilo, moglo bi ih samo povećati. Ćirilica treba imati status kao i svako drugo pismo, primjerice glagoljica, koja je također hrvatsko pismo, i mogu biti izborne – kategoričan je Bežen. 

Dodaje također da je dobro znati što više jezika i pisama, ali isto tako naglašava da ćirilica ne treba imati drukčiji položaj od ostalih.I bivša ministrica obrazovanja Ljilja Vokić ostavila bi mogućnost da učenici koji žele mogu učiti ćirilicu, ali nametala je ne bi.

– Ćirilica nije samo srpsko pismo, ona je pismo nekoliko slavenskih naroda, imali su je i Hrvati pa su je ostavili, kao jednom i glagoljicu, i okrenuli se zapadnoj latinici. Rektor Boras misli da bi uvođenje ćirilice možda smanjilo tenzije, a ja mislim da ne bi – ističe Ljilja Vokić.

Bolje informatika ili treći jezik

– Mislim da ima puno pametnijih stvari za uvođenje u škole od ćirilice – pola u šali, pola ozbiljno odgovorio je bivši ministar obrazovanja Radovan Fuchs na pitanje treba li u škole uvesti ćirilicu. 

– Bez obzira na to što je svako znanje korisno i što je ćirilica i hrvatsko pismo, mislim da je u škole ne treba vraćati. Učenici su ionako preopterećeni, a pametnije bi bilo uvesti obveznu informatiku ili treći strani jezik.

 Mislim da se ne trebamo vraćati na nešto što smo već imali – prokomentirao je Fuchs i zaključio: – Ako je cilj smanjiti tenzije, podsjećam da su nastale upravo među ljudima koji su imali obvezu učiti i latinicu i ćirilicu. Učimo djecu za budućnost, a ne za prošlost – zaključio je Fuchs.•

>> Predsjednica može riješiti i problem ćirilice u Vukovaru

Komentara 105

KA
KaNiDora
10:25 19.01.2016.

Kakve mi to ljude imamo na vrhu ?? Još jedan maloumni prijedlog, ne mogu to shvatiti, pa uvedimo i hebrejski i arapski i kineski

KN
knox
10:22 19.01.2016.

Ma kakva informatika, matematika, medijske znanosti, tehnika... daj cirilicu! Ne cudi me da zagrebacko sveucliste nije medju 500 najutjecajnijih sveucilista na svijetu

Avatar bosanac1951
bosanac1951
10:38 19.01.2016.

Ćirilica kao obvezna u školama....Može...ali malo sutra. Tko želi neka uči, ali svi..neće proći.Čudi me da to predlaže nitko drugi nego rektor u ZG..Svašta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije