Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napad na Europu

Bombašu sa sirijskom putovnicom otisci su bili uzeti u Opatovcu

Ahmad Almohammad
Foto: blic.rs
1/5
16.11.2015.
u 10:24

EU u valu izbjeglica ne može identificirati potencijalne teroriste jer nema razmjene obavještajnih podataka između tih zemalja i Sirije

Da je jedan od trojice bombaša samoubojica s pariškog stadiona, za kojega se preko otisaka prstiju utvrdilo da je u EU ušao preko Grčke, a potom nastavio imigrantskom rutom kroz Makedoniju, Srbiju, Hrvatsku te Mađarsku dalje na zapad, bilo kojim drugim putem – zrakoplovom ili brodom – želio ući u EU i zatražiti azil, ušao bi. I pritom bi se poštovale apsolutno sve procedure EU. Informacije koje je za CNN otkrio neimenovani francuski senator, koje kažu da izgleda kao da se ostvaruje ISIL-ova prijetnja da će se "teroristi infiltrirati u izbjeglice", pokazuju globalne sistemske teškoće u identifikaciji potencijalnih terorista i otvara pitanje balansa između zaštite izbjeglica te sigurnosti države i građana.

Osoba koja se grčkim vlastima 3. listopada predstavila kao Ahmad Almohammad iz Sirije, rođen 10. rujna 1990., dobio je – prema pravilima za azil – izbjegličku sirijsku putovnicu, kako tvrdi CNN.

Lažne putovnice

Francuske vlasti navode da su napadači imali lažne sirijske putovnice izrađene u Turskoj. Pri ulasku u Hrvatsku Almohammad je podvrgnut strogoj kontroli, što potvrđuju i iz Francuske. U Opatovcu je prema toj osobi MUP postupao sukladno svim pravilima EU-a – obavljena je registracija, fotografiranje, skenirana je putovnica, uzeti su otisci, a i provjerom baza koje se popunjavaju međunarodnom suradnjom, utvrđeno je da se osoba ne nalazi ni u jednoj od njih.

U Opatovcu nije imao oružje. Nakon napada, francuske su službe utvrdile da otisci prstiju napadača odgovaraju otiscima koje je dao pri registraciji. Također su demantirane informacije da je ta osoba zatražila azil u Preševu. Glasnogovornik egipatskog MVP-a Ahmed Abu Zeid potvrdio je da je egipatski državljanin Walid Abdel Razek Jusuf, čija je putovnica nađena blizu tijela terorista, s majkom bio u Parizu. Majci je rekao kako ide na utakmicu, no ne zna se je li terorist ili kolateralna žrtva.

Teroristički napad u Parizu ima složenu pozadinu. Isplaniran je u Siriji, ali je logistički pripremljen lokalno, na što upućuju i uhićenja u Belgiji, ali i korištenje eksploziva Triaceton-triperoksid (TATP), poznatijeg kao "Sotonina majka", vrlo nestabilnog i kao takvog neprikladnog za transport. Osim toga, u Parizu je prvi put zabilježeno korištenje samoubilačkih prsluka. Napad je, smatraju stručnjaci, izveden uz pomoć infiltriranih, ali i "domaćih terorista" – kao što je, primjerice, terorist iz koncertne dvorane Omar Ismail Mostefai, ljudi rođenih u EU koji podlegnu propagandi preko interneta kroz tzv. "radikalizaciju u vlastitoj spavaćoj sobi". Mostefai je 29-godišnjak, sitni kriminalac iz pariškog predgrađa, a 2010. je čak bio izdvojen kao meta radikalizacije od visoke važnosti. Utvrđeno je da je lani u Siriji prošao terorističku obuku. Strani borci, zna se, ipak ne spaljuju svoje putovnice EU, kako se znalo prikazivati u propagandnim snimkama – već ih jednostavno iskoriste da bi se vratili kući.

Kako ih prepoznati

Jedan od razloga problema s kojim se suočava EU, jer među valom izbjeglica ne može identificirati potencijalne teroriste, jest nedostatak razmjene obavještajnih podataka između tih zemalja i sirijske obavještajne službe. Naime, suradnja obavještajnih službi EU i SAD-a sa sirijskom obavještajnom službom prekinuta je na samom početku rata. Istodobno, mnogi analitičari strahuju od novih terorističkih akcija jer Francuska vlada nije primjenjivala mjere prema državljanima koji su se pridružili ISIL-u. Među stranim borcima u Siriji i Iraku velik je broj francuskih državljana, a mnogo Francuza koji su prešli na islam izvelo je samoubilačke napade. Dok je Al-Qa'ida Amerikance smatrala neprijateljima, ISIL neprijateljima smatra Francusku zato što ima modernu zapadnu civilizaciju te je poznata po kulturi i umjetnosti te kao takva primamljiva za mlađe muslimane koji bi mogli skrenuti s «Allahova puta».

No ne treba zaboraviti da od potencijalnog terorističkog napada nije pošteđena ni jedna država, pa ni Hrvatska, iako sigurnosne procjene kažu da nije prioritetna meta. Uostalom, u iskustvo terorizma spada i otmica Tomislava Salopeka i teroristički napad u Zvorniku u BiH. Odmah nakon napada u Parizu, hrvatske sigurnosni sustav, koji je pojačano radio od napada u siječnju u Parizu, maksimalno je podigao razinu pripravnosti.

Ovo nije prvi teroristički napad tzv. Islamske države u Europi i svaki se napad proučava, ali i pokazuje kako se mijenjaju i koliko su nepredvidivi. 

>> Srbija: Ovo je osumnjičeni terorist koji je u Preševu tražio azil 

>> Ostojić o vlasniku putovnice pronađene na mjestu napada: Grčka bi ga zadržala, da je bio u bazama Interpola

Komentara 8

Avatar _Hedon_
_Hedon_
10:42 16.11.2015.

Nije istina...teroristi lete prvom klasom..pitajte Pušićku

OK
okus
11:51 16.11.2015.

Zato je prijeko potrebno onemogućiti daljnji primitak " izbjeglica". Zatvoriti granice. Žicu, mine i naoružanu vojsku na granice. Točka.

OK
okus
11:55 16.11.2015.

Oni koji zagovaraju transport i primitak " izbjeglica" rade to namjerno i podupiru teror. Nemojte mi svirati da niste znali da je čitava akcija ovog stampeda obična " izbjeglicka" kriza. To vam može povjerovati publika Toma i Jerryja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije