Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Bokeljska mornarica na listi UNESCO-a bez spominjanja Hrvata?!

U brojnim tekstovima koji su objavljeni u crnogorskim i regionalnim medijima o slučaju UNESCO-a i Bokeljske mornarice, navodi se da je u nominacijskim dokumentima spomenuta definicija po kojoj je Bokeljska mornarica vezana za kult sveca, mjesta i ambijenta
22. siječnja 2018. u 10:07 6 komentara 1983 prikaza
Bokeljska mornarica
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Crna Gora kao država koja baštini multikulturalnost kao osnovnu vrijednost, svoje cjelokupno nasljeđe tretira cjelovito, ne dijeleći ga prema nacionalnoj pripadnosti, izjavio je krajem 2017. godine u crnogorskom parlamentu tamošnji premijer Duško Marković. Tako je odgovorio na upit zastupnika Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića kojeg je zanimalo je li crnogorsko ministarstvo kulture prilikom uvrštavanja Bokeljske mornarice na UNESCO-vu listu nematerijalnog kulturnog blaga u tekstu izostavilo spomenuti kult svetog Tripuna i ime hrvatskoga naroda.

Novi međunarodni prijepor Kolo sv. Tripuna 
katoličko ili univerzalno?

Premijer Marković Vuksanovića je “dobrohotno” podučio da je Bokeljska mornarica tradicionalna vojno-pomorska organizacija čije članstvo nije bilo, niti je danas nacionalno ograničeno, već je jedna od suštinskih vrijednosti Bokeljske mornarice njena otvorenost i nadnacionalnost te tradicija koja se sastoji u promociji mira, jednakosti, međukulturalnog sklada i tolerancije. Marković je Vuksanoviću rekao i to da se u nominaciji ne spominje nijedan narod. Vjerojatno smatra, kada bi se spomenuo jedan, da bi se morali spomenuti svi!?

U brojnim tekstovima koji su objavljeni u crnogorskim i regionalnim medijima o slučaju UNESCO-a i Bokeljske mornarice, navodi se da je u nominacijskim dokumentima spomenuta definicija po kojoj je Bokeljska mornarica vezana za kult sveca, mjesta i ambijenta. Kojeg sveca, ne navodi se, što je potaknulo predsjednika upravnog odbora Bokeljske mornarice sa sjedištem u Kotoru Aleksandra Dendera da u izjavi, kako je citira Radio Slobodna Evropa, kaže da će Bokeljska mornarica tražiti da se “navede ono što je povijesna činjenica, a to je da je Bokeljska mornarica vezana za kult sv. Tripuna, da je vezana za Kotor, odnosno pjacu sv. Tripuna gdje se odvija najvrjedniji i najtradicionalniji dio Tripundanskih svečanosti – pleše se kolo sv. Tripuna i naravno za ambijent Boke Kotorske”.

A kakva je pozicija službene hrvatske politike prema naporima Hrvatske građanske inicijative i udruga s hrvatskim predznakom iz Boke Kotorske da se dobrodošla međunarodna zaštita Bokeljske mornarice ne pretvori u lakonsko unificiranje prebogate povijesti hrvatskog naroda koji stoljećima živi na jadranskim obalama južnije od Dubrovnika? Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek na stručnom je skupu u Zagrebu ovog petka bila jasna. Prvo je podsjetila da je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Tripundanske svečanosti i kolo svetog Tripuna uvrstilo na listu nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske i u Registar kulturnih dobara. A onda se založila za zajedničku crnogorsko-hrvatsku nominaciju pri upisu Bokeljske mornarice i kola sv. Tripuna na popis UNESCO-a jer bi se tako istaknula neraskidiva (što nikako ne znači i isključiva) veza s Katoličkom crkvom i hrvatskim narodom Boke. A sada je na potezu ministarstvo kulture navodno prijateljske Crne Gore.

Pizza UNESCO Umijeće pizzaiola uskoro na popisu nematerijalne baštine čovječanstva? Više razloga SAD istupio iz UNESCO-a: 'Odluka nije lako donesena' Tvrđava svetog Nikole VELIKO PRIZNANJE Šibenska tvrđava sv. Nikole i obrambene zidine Zadra na UNESCO-ovu popisu
Svijest o šećernoj bolesti
Svijest o šećernoj bolesti
Ova bolest treći je vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj! Evo koji su simptomi
Život s dijabetesom
Sve više Hrvata boluje od ove bolesti. Doktorica otkriva što bismo trebali poduzeti!
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Orka:

    Otuda ovakav tekst bez provjere. Crna Gora je, ipak, samostalno kandidovala Mornaricu, uz isticanje u Nominacionom dosjeu da je riječ o kulturnom dobru države Crne Gore, koju baštine dominantno katolici, Hrvati, a zatim i Crnogorci i pripadnici ostalih nacionalnosti na ... prikaži još! prostoru Boke kotorske. Inače Bokeljska mornarica se pominje od 809. godine kada je vecina slavenskih plemena još uvjek bila paganska. Kotorska bratovština pomoraca, je osnovna 13. 01.809 g. kada je venecijanski brod donio u Kotor relikvije svetog mučenika Tripuna koje je otkupio kotorski plemić Andreaci Saracenis i smjestio ih u ckrvu koju je sagradio. Niti je to crnogorska niti hrvatska bratovština. To je naprosto bokeška tradicija, multikulturalna i multietnička. Biti katolik ne znači biti hrvat, a u to doba u Kotoru su živjeli ljudi koji se nisu pisali ni kao hrvati ni kao srbi ni kao crnogorci već bi prije bilo da su se pisali kao Venecijanci, Talijani, Saraceni, Grci ( Vizantijci) Slavena je jako malo bilo u 9 stoljeću.

  • Vito:

    Bokeljska mornarica na listi UNESCO-a bez spominjanja Hrvata?! ::: Za to je zaslužan josip broz tito, jugogeneral franjo tuđman, josip manolić i svi njihovi sljedbenici i nasljednici koji su omogućili odvajanje Boke Kotorske od Hrvatske 1945.g. te dopustili "izlazak" Neuma ... prikaži još! na more u Pelješkom zaljevu. __ Povijest se ne može skriti, može se samo preurediti kako odgovara neprijateljima Hrvatske. __ A znase tko su pravi neprijatelji Hrvatske. __ Već punih 27 godina uništavaju Hrvatsku __ Prvih su godina pokušali vojnim akcijama, nije im uspjelo. __ Sad nastavljaju ekonomskim i gospodarskim uništavanje te nepotrebnim i prekomjernim zaduživanjem kako se Hrvati i Hrvatice ne bi mogli osloboditi dužničkog ropstva slijedeće stoljeće. __ A Bokeljska mornarica nije imala crnogorca niti za hvatača cime jedrenjaka u Boki Kotorskoj sve dok se maršalovi ljubimci nisu doselili i naselili kako bi potisnuli Hrvate iz Boke Kotorske, a što im niti do danas ne uspijeva. __ Zato i pokušavaju pomoću crnogorske vlasti i vlade zatajiti hrvatsku prošlost Boke Kotorske. __ Nije to ništa slučajno, anemičar proračunato djeluje u Hrvatskoj protiv Hrvatske.