Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt biosava

Bojan Križaj želi graditi toplanu na biomasu 
u Slavonskom Brodu

'10.07.2012., Slavonski Brod - Poznati skijas Bojan Krizaj namjerava graditi energanu vrijednu 300 milijuna kuna. Energana bi se gradila na Vijusu u blizini  luke Brod i proizvodila bi elektricnu ener
'Ivica Galovic/PIXSELL'
10.07.2012.
u 13:34

Projekt je vrijedan oko 300 milijuna kuna i Slovenci ga namjeravaju realizirati od vlastitih sredstava te uz pomoć europskog fonda, a u njemu bi posao pronašlo 70 Brođana.

Menadžeri njemačko-slovenske tvrtke “Sortitus”, bivši poznati slovenski skijaš Bojan Križaj i Stojan Urban, u Slavonskom su Brodu predstavili projekt BioSava – toplana za proizvodnju tople vode za daljinsko grijanje, s kogeneracijskom proizvodnjom električne energije na drvenu biomasu.

Počeli bi odmah

Riječ je o ponudi primjene najsuvremenije tehnologije za grijanje i produkciju električne energije. Brod su, kažu, odabrali zbog njegova povoljnog zemljopisnog položaja u samom središtu Slavonije te činjenice da je riječ o jednom od tri šumarska područja Hrvatske, a ima i sagrađen toplovodni sustav za daljinsko grijanje.

– Cilj nam je subvencioniranim tarifama za otkup električne energije omogućiti nižu i stabilniju cijenu toplinske energije od one koju sada nudi Brod plin. Grad bi realizacijom ovog projekta bio energetski neovisniji o uvozu jer je sirovina lokalna – kaže Križaj.

Tvrtka će od Grada tražiti zemljište za kupnju ili iznajmljivanje u industrijskoj zoni na Bjelišu za gradnju postrojenja, a u konačnici bi željeli prodavati toplinsku energiju Brod plinu, koji je u gradskom vlasništvu. Za sve je potrebna potpora Grada, koji treba raspisati natječaj za zemljište te uskladiti ugovorne odnose s Brod plinom. Nakon ishođenja svih potrebnih dozvola, sama gradnja trajala bi oko dvije godine. Rezultat svega bi, tvrde investitori, trebala biti manja i stabilnija cijena toplinske energije za građane Slavonskog Broda.

– Dobijemo li potporu Grada, s investicijom bismo krenuli odmah, a u interesu nam je i da se što više uključe lokalni poduzetnici – rekao je Urban.

Posao za 70 ljudi

Projekt je vrijedan oko 300 milijuna kuna i Slovenci ga namjeravaju realizirati od vlastitih sredstava te uz pomoć EU fonda, a u njemu bi posao pronašlo 70 Brođana. O inicijativi privatnih slovenskih investitora brodsko Gradsko vijeće trebalo bi raspravljati na sjednici u rujnu. Ako se realizira, bit će to, nakon Fužina, drugi takav projekt u Hrvatskoj.

Komentara 8

KL
klek88
15:04 10.07.2012.

Ovih dana sam pisao da hitno treba u Gorskom kotaru izgraditi energanu na drvnu masu i sada nam slovenci kradu ideje i novac iz EU fondova.

KA
kaos4
15:51 10.07.2012.

Svaka investicija u Hrvatsku ovakovog tipa je dobro došla.Vjerujem da Brođani neće biti toliko neinformirani kao stanovnici V.Gorice i okolice i odbaciti projekt koji im omogućava nižu cijenu grijanja,a u isto vrijeme proizvodi el.energiju nasušno potrebno RH.

Avatar Istinski Hrvat
Istinski Hrvat
14:37 10.07.2012.

Pravi projekt i pravi planovi jer iza toga stoji pravi slovenac Bojan Križaj..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije