Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bojan Glavašević položio ružu na Ovčari i vijenac na Dunavu

Ovo je po prvi put da je u spomen na civilne žrtve rata srpske nacionalnosti vijenac položila i neka saborska politička stranka koja nema srpski predznak
22. studenoga 2020. u 14:03 4 komentara 1001 prikaza
Bojan Glavašević položio ružu na Ovčari i vijenac na Dunavu u spomen svim civilnim žrtvama rata kao i stradalim srpskim civilima
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/7

U spomen na ubijenog oca Sinišu Glavaševića danas je saborski zastupnik Bojan Glavašević, zajedno s saborskim zastupnicama Ivanom Kekin i Sandrom Benčić, posjetio mjesto masovne grobnice na Ovčari gdje je položio ružu i zapalio svijeću za sve ubijene.

- Ovdje smo da odamo počast svim nevinim žrtvama ovog masovnog zločina. Moja obitelj i ja smo utjehu pronašli u činjenici što smo moga oca i djedu pronašli. Međutim, posmrtne ostatke bake još nismo pronašli. Stoga svima koji traže svoje najmilije poručujem da smo uz njih i da ih razumijem u njihovoj boli te da znam kako im je. Želim im i poručiti da nikada nećemo odustati od potrage za našim najmilijima. To je naša ljudska i moralna obveza, rekao je Glavašević.

Bojan Glavašević položio ružu na Ovčari i vijenac na Dunavu u spomen svim civilnim žrtvama rata kao i stradalim srpskim civilima | Autor : Branimir Bradarić Foto: Branimir Bradarić

Dodao je kako u Vukovar nije dolazio u Dane sjećanja na žrtvu Vukovara radi epidemioloških mjera ali i činjenice da se počast žrtvama može doći iskazati bilo koji dan. Kazao je kako su htjeli izbjeći gužvu i odati počast s pravim pijetetom. Govoreći o ovogodišnjih porukama iz Vukovara, misleći prije svega na dolazak potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića (SDSS) i Verana Matića koji je posebni izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji ne na Ovčari kleknuo, kazao je kao su to simboličke geste koje imaju svoju vrijednost.

- Nije mala stvar to što je Veran Matić, koji je 90-ih godina se borio protiv režima Slobodana Miloševića, kleknuo na Ovčari. Znakovi koji se daju i s hrvatske i sa srpske strane su određeni pomak. Međutim, važno je naglasiti kako nam trebaju i konkretni koraci, a tu mislim na potragu za civilnim žrtvama rata i nestalim osobama. U suradnji sa Srbijom mi smo do sada pronašli samo jednu masovnu grobnicu i to onu kod Sotina. Takva suradnja je budućnost odnosa, rekao je Glavašević dodajući kako unatoč određenim pozitivnim porukama koje dolaze iz Hrvatske i Srbije njih nema iz Vukovara.  

The outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), in Vienna NEKI ZARAZE SVE OKO SEBE Zašto se događa superširenje korone? Većina ljudi jedva nekome prenesu virus, ali...

Poslije polaganja ruže i paljenja svijeće na Ovčari Glavašević je potom položio vijenac na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, a onda i vijenac svim nevinim žrtvama rata položio i u Dunav kod veslačkog doma.

- Ovaj vijenac doživljavam kao vijenac za sve nevine civilne žrtve rata, za moju baku koju još tražimo ali i sve stradale nevine civilne žrtve rata srpske nacionalnosti. I ova gesta ima svoju simboliku. Nadamo se da će ova gesta omogućiti da dogodine i neki drugi dužnosnici u državi se ohrabre i naprave nešto slično. Volio bih da je i predsjednik Vlade imao hrabrosti doći na ovo mjesto i položiti vijenac. Na to nitko ne treba biti natjeran, to mora biti simbolička gesta, ona se mora osjećati i biti iskrena, rekao je Glavašević u izjavu na obali Dunava.

Bojan Glavašević položio ružu na Ovčari i vijenac na Dunavu u spomen svim civilnim žrtvama rata kao i stradalim srpskim civilima | Autor : Branimir Bradarić Foto: Branimir Bradarić

Na istome tome mjestu 17. studenoga, u spomen na civilne žrtve rata srpske nacionalnosti, vijenac je položio srpsko narodno vijeće, Milorad Pupovac kao i potpredsjednik Vlade Boris Milošević (SDSS). Međutim, ovo je po prvi put da je u spomen na civilne žrtve rata srpske nacionalnosti vijenac položila i neka saborska politička stranka koja nema srpski predznak.

-Kao rođeni Vukovarac od srca želim da s ovakvim malim gestama dođe se do skladnog života i budućnosti. Ova naša gesta je i podrška svim obiteljima civilnih žrtava rata, bez obzira na nacionalnost, koje su ujedinjenje u svojoj tragediji. Ovo je i simbolika radi Dunava koji je odnio mnoge živote koje ćemo, bojim se, teško pronaći. Moramo omogućiti svima da oplakuju svoje pokojne na svoj način, rekao je Glavašević.

Sandra Benčić je podsjetila kako ratni zločin ne zastarijeva i da se on ne može abolirati te pozvala da se istraže svi ratni zločini ali i da kazne budu takve da ne vrijeđaju dostojanstvo žrtvama.

- Nećemo odustati od potrage za nestalim osobama niti od načela da svaki počinitelj bude priveden. Želimo da se odaje pijetet svakoj žrtvi bez obzira na nacionalnost i podrijetlo, rekla je Benčić.

U svojoj izjavi Ivana Kekin je kazala da smo kao društvo svim civilnim žrtvama rata dužni osigurati svu skrb i potporu u potrazi kao i jednake šanse za uspjeh. Prema njenim riječima potrebno je i nakon 30 godina o njima glasno govoriti. Podsjetila je i kako u saborsku proceduru uskoro kreće i prijedlog Zakona o civilnim žrtvama rata te da će kao koalicija na njemu aktivno raditi.

VIDEO Kolona sjećanja u Vukovaru prvi put pod posebnim mjerama

Franka Batelić
tužna vijest
Velika tuga u obitelji Franke Batelić: 'Otišla je sama, iznenada,u tišini...'
Aquaestil
PROMO
Preživjeli smo sve krize, stvorili međunarodni brend i proširili posao, a sada otvaramo nova radna mjesta
  • Mlad75:

    Iskereno, nakon komentara na smrt Tomislava Mercepa taj Glavasevic je za mene obicna moralna nula.....ovo njegovo savijanje oko nevinih zrtava je obicna politicka bluvotina.....pa naravno da svatko zali nevinu zrtvu bilo koje nacionalnosti.....al kad netko zeli poticati da su ppstojali ... prikaži još! nevini sa obe strane i krivi sa obe strane e onda je to politicka manipulacija...ne polaze se na nasoj strani samo cvjeze za nevine zrtve ...mi polazemo vjence i za hrabre ratnike , bojovnike koji su svoj zivot utkali u slobodu Hrvatske, a u tom trenutku se isto tako sjetimo agresora koji je krvnik i koji je razorio nas grad nas Vukovar i pobio nase bojovnike......e tu je velika razlika između naseg viđenja komemoracije i viđenja ove grupice jugoslavena na celu sa gospodinom moralnom nulom ....Pokoj vjecni i slava nasim herojima Vukovara!

  • obican covik:

    Glavasevicu , zanjma me , kakav " proizvod " reklamiras ?

  • vadis1:

    Bravo g. Glavasevicu! Zrtva je zrtva bez obzira koje je nacionalnosti.