Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bojan Glavašević: Ne bih želio da Đuro Glogoški doživi sudbinu Mirka Čondića

Mislim da je vrijeme da šator ode iz 
Savske 66, da pregrizemo izgovorene riječi i sjednemo za stol
07. travnja 2015. u 12:15 243 komentara 32330 prikaza
Bojan Glavašević
Foto: Grgur Žučko/pixsell

Prvi i temeljni zahtjev od kojeg prosvjednici u Savskoj ne odustaju jest onaj za smjenjivanjem čelnih ljudi Ministarstva. Osim odlaska Freda Matića i Vesne Nađ žele i odlazak Bojana Glavaševića, čija je izjava na tribini u Vukovaru u listopadu bila glavni okidač za prosvjede. Odonda, pomoćnik ministra u javnosti je rijetko prisutan, a Večernji list prvi je tiskani medij za koji je, nakon gotovo šest mjeseci šutnje, odlučio govoriti.

Upravo istječe rok koji je ministar Matić dao Đuri Glogoškom da napusti kuću u Zaprešiću, no on to odbija. Kakav će biti epilog?

Žao mi je što je do toga došlo. Odluka iz 2007. koju je potpisala Jadranka Kosor bila je dobra stvar, no nitko nije predvidio da bi moglo doći do zloupotrebe. Naša je logika bila da Ministarstvo ne mora kao kobac nadgledati nešto što je vezano uz najteže ratne veterane. Mislim da je Đuro Glogoški svojim postupkom narušio povjerenje stopostotnih invalida u sebe, ali i javnosti jer je vladalo uvjerenje da invalidi spavaju u šatoru i to je bila jedna od točaka pritiska na Vladu. No, Glogoški nije nasilno deložiran iz šatora pa neće biti ni iz kuće. Koliko god se neki nadali predstavi, neće je biti.

Jeste li tijekom posljednjih šest mjeseci pomišljali na ostavku, kako bi se okončao prosvjed?

Mnogo puta, ali ne iz razloga koji su htjeli prosvjednici. Već prvih dana bilo je jasno da će, ako predsjednik Vlade smatra da je potrebno da ministar i ja odemo, naše ostavke biti ponuđene. Međutim, i premijer i svi najviši dužnosnici to su rezolutno odbili. Naše ostavke ne bi učinile ništa za dijalog, a tijekom prosvjeda primili smo i tisuće pisama podrške branitelja, ali i ostalih građana.

Što Ministarstvo i vi možete učiniti za okončanje prosvjeda?

Možemo uspostaviti dijalog s prosvjednicima o tome što možemo učiniti za njih. Ono čega se ja bojim, prije svega za Đuru – o kojemu ne mislim ništa loše, iako su me i on i njegov sin nazivali izdajnikom – ona je izreka da “revolucija jede svoju djecu”. Jer, tko se danas sjeća pukovnika Čondića? Ivo Sanader koji je tih dana govorio s bine postao je premijer, a gdje je završio Mirko Čondić? Ja ne bih volio da se to dogodi Đuri jer mislim da je ispravan čovjek s kojim sam prije prosvjeda vrlo dobro surađivao na rješavanju problema stopostotnih invalida. Čitajući Đurine izjave iz medija iz tog vremena čut ćete potvrdu toga, kako Glogoški govori vrlo pozitivno o Ministarstvu branitelja.

Bojan Glavašević | Autor : Grgur Žučko/pixsell Foto: Grgur Žučko/pixsell

Kome prosvjed najviše odgovara?

Mislim da je prosvjed politička platforma koja je zadovoljila više svrha: inicijalno je nastao kao podrška Milanu Bandiću jer je počeo na dan njegova uhićenja, potom je bio potpora gospođi Grabar-Kitarović, uostalom, Ante Deur danas je njezin savjetnik za branitelje. Mislim da se sad ta platforma potrošila, na žalost prosvjednika i njihovih političkih pokrovitelja jer su prosvjednici previše radikalizirali priču.

Vjerujete li i vi da prosvjednicima manipulira HDZ, iako je bliže istini da je obrnuto?

Mislim da zapravo nema manipulacije, to je ideološka sinergija jer su vrijednosti branitelja sličnije vrijednostima koje zastupa HDZ. Pitanje je koliko toliko radikalna platforma sada koristi HDZ-u, ali mislim da je u prijašnjim fazama koristila. Međutim, postavlja se pitanje tko financira taj prosvjed? Tko plaća plin, drvo za ogrjev, hranu i odakle sve to dolazi. Nisu to samo donacije građana. To je nekoga jako financijski iscrpilo, no ja ne znam koga.

Smatrate li barem dio njihovih zahtjeva opravdanima?

Pokazalo se da je sustav skrbi o veteranima uz mnoge svoje manjkavosti – jer nitko ne govori da je to savršen sustav – zapravo dosta kvalitetan, barem kad su u pitanju stopostotni invalidi koji su pokrenuli prosvjed. Mi smo voljni razgovarati o načinu na koji taj sustav možemo unaprijediti i naravno da su branitelji, invalidi i stradalnici oni koji nam u tome najviše mogu pomoći. Pritom ne smijemo zaboraviti na civilne invalide, o kojima država ne skrbi tako dobro. Hrvatska je 2015. jako različita od devedesetih na svaki zamislivi način.

Nije li vrijeme da prosvjednici ponovno sjednu za stol s premijerom?

Je li premijer prava adresa za njih? Premijer ih je uputio na ministra branitelja koji je njegov predstavnik za braniteljsku tematiku. Nije premijer taj koji može riješiti dekretom njihove probleme, takvih premijera smo imali, ali oni su u Remetincu.

Slušajući je prije dvije godine u Sarajevu, pomislio sam kako mi ne bi bilo krivo da bude predsjednica, a onda je otišla u šator

S obzirom na to da prosvjednici ne žele komunicirati s ministrom Matićem, nije li to zatvoreni krug?

Radi se o tome da svi moramo napraviti nekakav ustupak i sjesti za stol. S obzirom na uvrede i prijetnje smrću koje ministar prima, to treba shvatiti kao njegov ustupak. S druge strane, jedini ustupak koji Klemm i Glogoški moraju prihvatiti jest da smjenjivanja neće biti. Tada, mislim da bismo mogli zaista jako puno napraviti. Zakon o pravima hrvatskih branitelja možemo otvoriti skroz naskroz, ako sjednemo za stol i razgovaramo, ali adresa za razgovor bit će ovaj ministar branitelja, a ne neki drugi.

Prosvjednici vas optužuju za izjednačavanje žrtve i agresora. Ima li za vas ikakve sumnje o karakteru Domovinskog rata?

Ako znamo da je moj otac višestruko odlikovani junak, ako znamo da su mog oca na Ovčari ubili četnici, kao i mog djeda, da se neki članovi moje obitelji još vode kao nestali, odgovorit ću čisto za potrebu ekipe iz šatora. Za mene dvojbe nema da je na Hrvatsku izvršena agresija, da je agresiju izvršila Srbija zajedno s JNA, paravojnim postrojbama i vojno-obavještajnim službama. Dakle, nema dvojbe tko je žrtva, a tko agresor. Uostalom, i ja sam žrtva.

Branitelji najavljuju veliki prosvjed u Zagrebu za 2. svibnja. Što očekujete?

Pravo je svih građana da prosvjeduju, ali nema potrebe za time, trebamo sjesti za stol i graditi mostove, a ne ih paliti. Također, 2. svibnja je obljetnica masakra u Borovu Selu i ne znam žele li organizacijom prosvjeda zaista zasjeniti žrtve? Taj datum ne bi bio moj izbor jer je to za sve nas bolan datum. Volio bih da, umjesto da prosvjeduju, taj dan sjednu s nama za stol i pokažu da možemo graditi mostove.

Pohvalno je što pozivate na dijalog, no ministar Matić odbio je poziv predsjednice na Pantovčak. Kako onda sjesti za stol?

Imao sam priliku i čast upoznati gospođu Kolindu Grabar-Kitarović prije dvije godine u Sarajevu kada je nastupila na skupu o seksualnom nasilju, gdje je s pozicije pomoćnice glavnog tajnika NATO-a govorila vrlo suvereno i vrlo educirano. Sjećam se kako mi je bio veliki užitak slušati je i kako sam se izuzetno ponosio što imamo nekoga tko Hrvatskoj može toliko osvjetlati obraz razumom i blagoglagoljivošću. Tim više što se u to vrijeme već licitiralo s njezinom kandidaturom pa sam pomislio kako mi uopće ne bi bilo krivo da ona jednog dana bude hrvatska predsjednica. I onda, u ovoj situaciji, ta ista osoba jednostavno nije ni ministru ni meni dala priliku da joj kažemo što mislimo, a istodobno je posjetom šatoru dala legitimitet ljudima koji su mene, državnog dužnosnika, fizički napali. Mene je to zaista povrijedilo jer nam ta grupa svakodnevno prijeti.

Bojan Glavašević | Autor : Grgur Žučko/pixsell Foto: Grgur Žučko/pixsell

Jesu li i vama, kao i ministru Matiću, prijetili smrću?

Jesu. Krim-policija radi svoj posao, ne bi bilo dobro da to previše komentiram.

Imate li policijsku zaštitu?

Imam, već gotovo šest mjeseci, sukladno sigurnosnoj procjeni. Želio bih reći da ih se ne bojim. Ne bojim se ni za svoj život, ja sam jednako spreman umrijeti kao i oni. Živim svoj svjetonazor, nikoga ne mrzim, u ljudima tražim prijatelje i želim graditi mostove. To je onaj dio koji oni ne razumiju jer mi nisu dali priliku da objasnim. Pa, ipak, ja o njima nikad neću reći ni jednu ružnu riječ.

>>Matić o Glogoškom: Nikoga nećemo izbacivati iz kuće u Zaprešiću

>>Glogoški: Ne izlazimo, neka nas deložiraju!

>>Matić zamolio Glogoškog da do utorka članovi Udruge iziđu iz kuće u Zaprešiću

Pronašao sam djeda, ali već 5 mjeseci nije pokopan jer – nije branitelj?!

Nedavno je, nakon 23 godine, u jednoj od prvih masovnih grobnica u Vukovaru pronađen vaš djed Petar, otac Siniše Glavaševića. Gdje je pokopan?

Moj djed još nije sahranjen. U prosincu smo ga našli, s vjenčanim prstenom, s imenom moje bake i datumom njihovih zaruka. Identificirali smo ga, ali ga nismo sahranili jer mu država nije dala status branitelja, iako u rješenju o njegovu nestanku piše da je bio hrvatski branitelj koji je nestao tijekom obavljanja dužnosti. Uostalom, imam odreske od MORH-a od isplate plaće i potvrdu da je bio vojnik i imao zaduženo oružje. Međutim, nema ga u Registru branitelja jer ga MUP vodi kao civila. Moći ćemo ga sahraniti tek kada riješimo taj problem do kraja. Eto, vidite da ni mi državni dužnosnici nismo iznad zakona i da se cijela stradalnička populacija bavi istim problemima.

Da, ima nade da ih vratimo 
iz socijale

Ima li nade da se dio branitelja, nekoliko tisuća korisnika opskrbnina, iz Ministarstva socijale vrati u okrilje Ministarstva branitelja? To ih je posebno pogodilo.

Ima nade. Razgovaralo se već o tome i, ako to bude jedan od glavnih zahtjeva, apsolutno možemo o tome razgovarati, no treba imati na umu da višečlane obitelji takvim postupkom gube. Ipak, voljni smo i o tome razgovarati kao o mogućnosti. To mora biti jedan od formalnih zahtjeva u trenutku kad se sjedne za stol.

Novac je trošen na putovanja za važne projekte

Ministarstvo prestaje plaćati kemijske zahode jer su koštali gotovo 100 tisuća, no na što je potrošeno 400 tisuća kuna na kartici Ministarstva? Za što je potrošen taj novac?

Nije nikakav problem objaviti cijeli taj izlist, to su troškovi sa službenih putovanja, nema tu nikakvih luksuza. Riječ je o projektima poput međunarodnog rehabilitacijskog centra za povratnike iz mirovnih misija i civilne žrtve rata, velikom projektu o kojem smo razgovarali s vladama Belgije, Norveške i Švedske, kojim bismo realizirali strateški cilj Republike Hrvatske na Jadranu.

Zakon koji nije ustavni bolji je za branitelje

Što mislite o zahtjevu za Ustavni zakon?

Branitelji su već u Ustavu tako da temelj postoji, a ako treba, za branitelje ćemo mijenjati i Ustav. No nije problem u tome, puno je bolje da prava branitelja budu definirana zakonom koji nije ustavni jer situacija s braniteljskom i stradalničkom populacijom fluktuira s vremenom. Zakon koji nije ustavni dozvoljava puno kvalitetniju skrb. Nije stvar u tome da ne želimo braniteljima dati simboličko mjesto u Ustavu, nego da zakon koji nije ustavni možemo lakše mijenjati i to nam dopušta fleksibilniju skrb. Konačnu odluku o tome donijet će netko na višoj instanciji.

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • Avatar Chupacabra
  Chupacabra:

  Poštovani, prekršili ste pravilo broj 5 komentiranja na portalu Vecernji.hr. Sankcija za to je lakša opomena. Ukoliko unutar 7 dana dva puta prekršite pravila pod brojevima 3, 4, 5, 6, 7 i 8 komentiranje na portalu Vecernji.hr će Vam biti ... prikaži još! onemogućeno na 48 sati. Pravila komentiranja 5. Chat, komentiranje van okvira teme članka, pisanje velikim slovima, postavljanje linkova.....................................??????????????????????.............................. Poštovani admini, zbog čega ova opomena?????? Da li je to zbog riječi "četnici"... Ako to vi smijete napisati tu riječ u članku zašto ne smijemo mi???? Samo sam citirao mladog gospodina, koji troši naše novce a radi protiv nas.... Ili je nešto drugo..??? Da li je moj post "van okvira teme"... Da li sam pisao velikim slovima..???? Vrijeđao nekoga..????...Svašta,... Koja cenzura ovdje vlada...

 • Avatar DZvonimir@KNIN
  DZvonimir@KNIN:

  Još jedan jugoslaven.

 • rampa:

  Bojane koliki je bonus za svaku ovakvu izjavu. Mislim da je vrijeme da Matic i ti naprosto odete , izgubite se , nestanete , zavucete se svaki u svoju rupu i to je to. No obzirom na krokodilske obraze jednog ... prikaži još! i drugog moramo cekati izbore, no tada ce biti jos slade,,,,,,