Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imovinska kartica

Bogatstvo lokalnih političara: Kako su od kućeraka došli do vila

Andro Vlahušić
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
05.05.2015.
u 14:30

Express.hr otkriva da je njih 40-ak, koliko su izdvojili iz cijele Hrvatske, teško 500 milijuna kuna

Kolika je imovina čelnika županija u Hrvatskoj, koje automobile voze i kakve nekretnine posjeduju, istražio je Express.hr. Otkrivaju da je njih 40-ak, koliko su izdvojili iz cijele Hrvatske, teško 500 milijuna kuna.

Branko Varjačić (HDZ), zamjenik gradonačelnika Krapine, oko 26,6 milijuna kuna – Poduzetnik je vlasnik kuće i okućnice u Krapini od 479 četvornih metara, vrijednosti milijun kuna. Zajedno sa suprugom u vlasništvu ima kuću i dvorište u Krapini, poslovni prostor te vikendicu i voćnjak, dok je supruga vlasnica kuće i apartmana u Novalji, livade u Križevcima te seoskog imanja na Petrovskom koje je naslijedila. Ukupna vrijednost nekretnina je 6,9 milijuna kuna. Osim nekretnina, sam ili sa suprugom, posjeduje dionice i vrijednosnice više tvrtki i banaka u vrijednosti čak 11,8 milijuna kuna. Uspjeli su uštedjeti čak 7,9 milijuna kuna.

Andro Vlahušić (HNS), gradonačelnik Dubrovnika, nekoliko milijuna kuna – Među najmoćnijim političarima u Dubrovniku. Posjeduje stan od 120 kvadrata, stan od 80 kvadrata u vlasništvu supruge i poslovni prostor od 60 kvadrata u Dubrovniku. Osim toga, vlasnik je kuće s bazenom od 200 m2 u rodnom mjestu Imotici, apartmana od 40 m2 na Kupresu u BiH. On i supruga imaju dionice HT-a, ušteđevinu oko 500 tisuća kuna i automobil Peugeot. Gradonačelnik je u aferi Šipan, zbog zloporabe položaja i ovlasti, lani nepravomoćno osuđen na godinu zatvora uvjetno, uz rok kušnje od tri godine na Županijskom sudu u Splitu.

Ivo Dujmić (SDP) gradonačelnik Opatije, više od 17 mil. kn – Do preuzimanja izvršne vlasti imao je firmu BWA Yachting Croatia, čije je vođenje, nakon što je postao gradonačelnik, prepustio članovima obitelji. U politiku je tako već ušao kao bogataš. Tvrtka je specijalizirana za opskrbu megajahti luksuznim namirnicama, a Dujmićeva je opskrbljivala jahte Romana Abramoviča, Toma Cruisea, Michaela Douglasa i Catherine Zeta-Jones. Od nekretnina Dujmić i supruga imaju kuću u Ičićima od 11,7 milijuna kuna, garažu u Ičićima od 2,8 milijuna kuna te stan u Rijeci od 1,4 milijuna kuna. Tu su i dva zemljišta u Rijeci čiju vrijednost ne navodi. Imaju tri automobila te štednju od 690.000 kn.

Drago Prahin (HDZ), gradonačelnik Svete Nedelje, 10 milijuna kn – U njegovu vlasništvu je kuća u Brezju od 465 kvadrata, vrijednosti 2,1 milijun kuna, poslovni objekt od 2,5 milijuna kuna i građevinsko zemljište od 6000 četvornih metara. Iako je u ranijim imovinskim karticama navodio kako je vlasnik zemljišta vrijednog 15 milijuna kuna, također od 6000 četvornih metara, u sadašnjoj kartici spominje vrijednost od četiri milijuna kuna.

Vlado Kruhak (HSS), zamjenik gradonačelnika Dugog Sela, oko 9,2 milijuna kuna – U vlasništvu ili suvlasništvu ima dvije kuće vrijedne dva milijuna kuna u Dugom Selu te stan od 1,1 milijuna kuna. Zemljište koje posjeduje od 7500 kvadrata vrijedi 3,75 milijuna kuna. Ostale nekretnine, među kojima su poslovni prostori, garaža, lokal i gospodarski objekt, vrijede 2,3 milijuna kuna. On i supruga uštedjeli su 1,5 milijuna kuna.

Željko Turk (HDZ), gradonačelnik Zaprešića, 5,4 milijuna kuna – Suvlasnik je dviju kuća u Kupljenovom ukupne vrijednosti 3,2 milijuna kuna od 300 i 320 četvornih metara. U istom je mjestu vlasnik i vikendice od 150 kvadrata vrijednosti 700.000 kuna te gospodarskog objekta od 250.000 kuna. Ima i poljoprivredno zemljište te vinograd ukupne vrijednosti 350.000 kuna. Ima tri automobila sveukupne vrijednosti 292.000 kuna te umjetnine od 80.000 kuna. Uštedio je 540.000 kuna.

>>Cijeli tekst o imovini lokalnih moćnika čitajte OVDJE

>>Što hrvatski političari kažu na ovo?

>>Pozamašni dodatak na plaću: Koliko nas košta lokalna vlast

>>Istražili smo koliko zarađuju hrvatski župani i čime su napunili imovinske kartice

Komentara 43

DJ
djurex
14:50 05.05.2015.

dosli su do bogastva jer su korumpitani i jer su imali podrsku od cjelokupno korumpiranih medija i djelomicno korumpirane policije i suda..i jer smo mi svi "ovce" poslusne koje prodaju djeciju buducnost za bijedni poslic..

BL
Blender
14:47 05.05.2015.

Hrvat sam, volim svoju zemlju ali nazalost Hrvatska je izgubljena u svim segmentima, naprosto mi se gadi sto se dogada u Hrvatskoj i ne mogu vjerovati da Hrvatski narod trpi i trpi.

MO
mojazemlja
14:55 05.05.2015.

Samo 1% su zaradili pošteno.Ako?Stavljma ruku u vatru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije