Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CNN tvrdi:

Simeonović je bio 'guru' napadača iz Berlina Anisa Amrija: I u tim radikalnim krugovima su ga smatrali fanatikom!

Anis Amri
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
24.12.2016.
u 13:59

Simeonović je sljedbenicima govorio da je "ratno stanje" i da su napadi u Njemačkoj neophodni.

Napadač na božićnom sajmu u Berlinu Anis Amri, kojeg su jučer ubili talijanski policajci kod Milana, bio je dio terorističke mreže u Njemačkoj radikalnog propovjednika Abu Walaa rodom iz Iraka, piše CNN na temelju dokumenata iz njemačke istrage. 

Walaa je sebe nazivao predstavnikom ISIL-a u Njemačkoj te je svoje pristaše regrutirao među islamističkim ekstremistima u toj državi. Jedna od ključnih figura u toj mreži bio je 36-godišnji Srbin Boban Simeonović iz Dortmunda koji je u Njemačkoj uhićen u studenom. 

Amrijev guru

"Simeonović je bio Amrijev guru te je čak i u tim radikalnim krugovima imao reputaciju fanatika", piše CNN na temelju navoda iz njemačkih dokumenata. Dodaje se da je 36-godišnjak sljedbenicima govorio da je "ratno stanje" i da su napadi u Njemačkoj neophodni.  Abu Walla i Simeonović su uhićeni u studenom, zajedno sa još tri pripadnika terorističke mreže te su optuženi za terorizam. 

Kada se Amri krajem 2015. godine pripremao na put kako bi se pridružio ISIL-u, Simeonović je njega i druge "regrute" vodio na duga planinarenja kako bi došli u formu te mu je pokušao omogućiti da napusti Njemačku preko svojih kontakata u džamiji u Hildelsheim. Nije jasno zašto Amri na kraju nije mogao otputovati. 

Nakon što mu je propao put, Amri je počeo govoriti o napadu u Njemačkoj. Simeonović se slagao s tim planom te mu je omogućio mjesto gdje će se skriti. Abu Walina teroristička mreža je raspravljala o napadu kamionom punim goriva i bombom s kojim bi napali na mjestu sa velikim brojem ljudi.  Prema dokumentima iz istrage, pronađene su i rukom pisane poruke iz kojih se može zaključiti da je Simeonović imao izravne kontakte sa operativcima ISIL-a iz Njemačke koji su se borili u Siriji.

>>Osumnjičenik za napad u Berlinu ubijen u Milanu: Evo što je na snimci poručio muslimanima diljem svijeta!

>>Podbačaj tajnih službi: BND dvaput presreo Amrijev razgovor s džihadistima ISIL-a, ali nisu poduzeli ništa

Komentara 19

Avatar TvojUjko
TvojUjko
14:30 24.12.2016.

Pa po zadnjim istraživanjima ćak 98% srpskig gena potjeće od Turaka, terorizam i krvoproliće im je zacrtano u genima..

CD
cdplejer
14:50 24.12.2016.

Srbi su bas pravi marketinski gurui;Sada ce opet biti negativci u filmovima i izgubit jos jedan rat.

BE
BeroII
18:31 24.12.2016.

Pa kuda će srbin nego tamo gdje se kolje i ubija. Geni su geni i protiv njih se ne može. A niti srbi to žele.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije